2009. augusztus 9., vasárnap

Fánk

Tudom, nem most van itt az ideje, de most kevéssé munkás finomságra volt szükségem, így emellett döntöttem. Nagyon sokáig próbálgattam a fánkrecepteket, míg végre megtaláltam-megalkottam a nekem legjobban tetszőt, amelyet azóta is nagy sikerrel készítek a barátaink legnagyobb örömére. A recept eredeti változata ebből a könyvből származik - nálam némi módosításon esett át. :)


A tészta hozzávalóit kenyérsütő gépben gyors programon dagasztattam. A dagasztás ideje gépfüggő, lehet normál programon is, illetve mixerrel vagy természetesen kézzel is dagasztani, ez nem kötött, nem az időt, hanem a tésztát kell figyelni: a lényeg, hogy nagyon alaposan ki legyen dolgozva. Fontos, hogy majdhogynem galuskaszerűen lágy, ragacsos legyen a tészta, úgyhogy nem kell kétségbe esni, ha éppen csak összeáll a "gombócunk". Lisztezett kelesztőtálban jó duplájára kelesztettem a tésztát, majd alaposan lisztezett deszkára borítottam és kissé átforgattam, hogy csodás, hólyagos, puha tésztagömböcöt kapjak.


A gombócot ujjnyi-másfél ujjnyi vastagságúra nyújtottam és 8 cm átmérőjű fánkszaggatóval kiszúrtam. Letakarva, 2x20-25 percig pihentettem a tésztakorongokat, félidőben egyszer megfordítottam őket. Bő olajban sütöttem a fánkokat, majd papírtörlőn leitattam a felesleges olajat. Egy részét csokoládé pudinggal töltöttem meg, a többit friss sárgabaracklekvárral és ribizlizselével kínáltam.
A sütés: ez a legnagyobb hibalehetőség, hiszen ha túl forró az olaj, akkor megbarnul a tészta és a közepe nem sül át, ha pedig hideg, akkor tocsogni fog az olajban a süteményünk - ezért azt tudom ajánlani, hogy az első darabokon teszteljük a nekünk beváló hőmérsékletet. A megkelt fánktésztát úgy kell az olajba engedni, hogy az eddig a nyújtódeszkán lévő oldala az olajban felülre kerüljön. Fedő alatt pirosra sütöm, majd megfordítom a fánkokat és a másik oldalát már fedő nélkül sütöm meg. Egy adag kb. 1+1 perc alatt megsül, amikor a sercegő hang megszűnik, már kb. jó is a fánk, csak a színére kell odafigyelni.
Ha töltöm a fánkot, akkor olajba helyezés előtt nem nyomom be a közepét; ha nem töltöm, akkor igen, így lesz egy helyes kis horpadás a fánkomban, ahova tálaláskor lekvárt tehetek.


ha ügyesek vagyunk, ilyen szép szalagjaink lesznek :)

A töltött fánkot én most pudinggal készítettem, ehhez az átlagnál egy picivel hígabb pudingot főztem, amibe végül vajat kevertem. Kevergetve hűtöttem ki, majd fánktöltő csővel felszerelt habzsákba töltöttem és a megsült fánkokat még forrón betöltöttem.

Hozzávalók...
kb. 20-25 db fánkhoz: 4 dl tej, 6 dkg (nád)cukor, 3 tojás, 7 dkg vaj/margarin, csipet só, 70 dkg liszt (+ esetleg 1-2 kanálnyi, ha szükséges), 2,5 dkg élesztő, kb. 7-10 dl olaj a sütéshez, lekvár és porcukor a kínáláshoz.
...a töltelékhez: 5,5 dl tej, 1 csomag (csokoládé) puding, 3 evőkanál cukor, 1 evőkanál vaj.

Mini fánkok a blogon: ITT.

2 megjegyzés :

Kiskukta írta...

Igen, ilyenre gondoltam én is, fázisképekkel szintén.
Amúgy nagyon gyönyörűek a fánkjaid!

egycsipet írta...

A képekkel kapcsolatban küldtem üzenetet, a többit köszi. ;D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...