2009. október 14., szerda

Ördögpirula

Ez is egy "régi recept". Valami, amire jó emlékezni. Ezzel a nassal a "szembeszomszéd" Mariska nénire. :) Gyerkőcként sokat jártunk át hozzá, tojást vettünk tőle (sőt, vad nyúltenyésztő kisiskolásként :D még pasizni is hordtam hozzájuk nőnemű szőrmókjaimat). Ő pedig sokszor megfejelte a tojásszállítmányt egy kis frissen sült sütőtökkel, vagy éppen megkínált a még frissebb ördögpirulából. Ő így hívta ezt a fánkfélét, de azóta láttam ördögkapszula néven is hasonló receptet, és valamilyen teljesen eltérő néven is, ami annyira nem volt ördögi, hogy meg sem jegyeztem. :))


Amikor vad nyúltenyésztőből még vadabb tinivé váltam :))) és elkezdtem a család idegeit borzolni a süteményeimmel, már nem volt kitől megkérdezni a receptet. A hasonlóan elfeledett receptekért anyumat szoktam "felderítő útra" küldeni, ő az, aki még találkozik az idősebb (tót) asszonyságokkal, akiktől esetleg "ki lehet csikarni" némi információt. :) Megkértem, meghozta valakitől - azóta is így készítem.


A tejet felforralom, majd a tűzről levéve a liszt felét gépi habverővel gyorsan elkeverem a tejben, majd a másik felét fakanállal hozzádolgozom. Ezután belekeverem a tojásokat is, majd gépi habverővel nagyjából csomómentessé dolgozom és hagyom kihűlni. Miután kihűlt a tészta, beledolgozom a sütőport. Bő, forró olajba nagyobb teáskanálnyi halmokat szaggatok, amiket aranybarnára sütök. Akkor a legjobb a tészta, ha magától átfordul sütés közben. A gombócokat alaposan lecsepegtetem, papírtörlőn leszárítom, majd még forrón megforgatom porcukorral elkevert kakaóporban. Frissen/melegen tálalom.


Érdemes fahéjas porcukorba hempergetve is kipróbálni (mmm, finom!), de egy azóta olvasott recept szerint olvasztott csokoládéba is lehet forgatni (így még nem próbáltam).

Hozzávalók: fél liter tej, fél liter liszt, 6 db tojás, 1/2 csomag sütőpor, porcukor, ét kakaópor.

13 megjegyzés :

Csicsóné-Melinda írta...

Én is imádom!
De én jóval egyszerűbb alapanyagokból készítem(zsír,tojás,liszt,víz):)
De jó is lenne most izibe pár darab:))

egycsipet írta...

Igen-igen, ezt a receptet is olvastam már, de a tejes változatot megszoktam, még nem is próbáltam mást. A vizes-zsíros az égetett tészta alapja is, én pedig agyban mindig külön választottam a kettőt. :)))
Ha legközelebb csinálok, viszek neked ;)) - ez nem most készült, csak most jutott arra a sorsra, hogy felkerüljön. :D

Mónika írta...

Én is gyerekkoromból emlékszem rá. Nagyszerű és egyszerű csemege.

Katalin írta...

Nővérkém, isten vagy :) most én is kalviatúrát ragadtam :P Tudod milyen régóta kersem ezt a receptet? :) Neten még csak hasonlót sem.. Anci csinálta régen, imádtam, de már nem emlékezett a receptjére, nagymuter (a nagy mágus) sajnos ezt sosem csinálta, így nem tudott nekem útmutatást adni :( ki is prószálom valamelyik nap. Pusszantás!

egycsipet írta...

Mónika, egyetértünk! :)

Hugíííííí! Mondtam már, hogy kérdezz! ;D

Kata írta...

Ezentúl az lesz, ígérem Te leszel mindig az első :P

egycsipet írta...

Ööö...irul-pirul... ;D

trinity írta...

Jujj de klassz!! Én ezt valaha ismertem,de elfeledtem! Köszi!!

egycsipet írta...

Trinity, ha kipróbálod, remélem érdemes lesz újra megjegyezni! :))

Névtelen írta...

Én is nagyon régóta keresem ezt a receptet, bár a nagymamám a maradék tejbegrízből indította a cselekményt. De fahéjas cukorral zárta. :-)

egycsipet írta...

"Névtelen", mindig a nagyié a legfinomabb :)), de remélem, ez is ízleni fog, ha kipróbálod.
A tejbegrízes változat izgalmasan hangzik, az biztos, hogy kreativitásból nem volt hiánya a nagymamádnak. :)

Névtelen írta...

nálunk "Egérke" a neve, egészen kicsiket szoktak készíteni...amúgy sós változata is finom..sajttal pl de gyerekként persze a kakaó volt a sztár

egycsipet írta...

Az egérke nevet nemrégiben hallottam, találó. :)) Sósan még nem készítettem, alkalomadtán kipróbálom, köszönöm az ötletet! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...