Ez is egy "régi recept", ami a gyerekkoromra emlékeztet. :) Egyszerű és nagyon finom fánk, egy kiadósabb leves után tökéletesen megállja a helyét.
A tejet felforralom, majd a tűzről levéve a liszt felét gépi habverővel gyorsan elkeverem a tejben, majd a másik felét fakanállal hozzádolgozom. Ezután belekeverem a tojásokat is, majd gépi habverővel nagyjából csomómentessé dolgozom és hagyom kihűlni. Miután kihűlt a tészta, beledolgozom a sütőport. Bő, forró olajba nagyobb teáskanálnyi halmokat szaggatok, amiket aranybarnára sütök. Akkor a legjobb a tészta, ha magától átfordul sütés közben. A gombócokat alaposan lecsepegtetem, papírtörlőn leszárítom, majd még forrón megforgatom porcukorral elkevert kakaóporban. Frissen/melegen tálalom.
Érdemes fahéjas porcukorba hempergetve is kipróbálni (mmm, finom!), de egy azóta olvasott recept szerint olvasztott csokoládéba is lehet forgatni (így még nem próbáltam).
Hozzávalók: fél liter tej, fél liter liszt, 6 db tojás, 1/2 csomag sütőpor, porcukor, ét kakaópor.
13 megjegyzés :
Én is imádom!
De én jóval egyszerűbb alapanyagokból készítem(zsír,tojás,liszt,víz):)
De jó is lenne most izibe pár darab:))
Igen-igen, ezt a receptet is olvastam már, de a tejes változatot megszoktam, még nem is próbáltam mást. A vizes-zsíros az égetett tészta alapja is, én pedig agyban mindig külön választottam a kettőt. :)))
Ha legközelebb csinálok, viszek neked ;)) - ez nem most készült, csak most jutott arra a sorsra, hogy felkerüljön. :D
Én is gyerekkoromból emlékszem rá. Nagyszerű és egyszerű csemege.
Nővérkém, isten vagy :) most én is kalviatúrát ragadtam :P Tudod milyen régóta kersem ezt a receptet? :) Neten még csak hasonlót sem.. Anci csinálta régen, imádtam, de már nem emlékezett a receptjére, nagymuter (a nagy mágus) sajnos ezt sosem csinálta, így nem tudott nekem útmutatást adni :( ki is prószálom valamelyik nap. Pusszantás!
Mónika, egyetértünk! :)
Hugíííííí! Mondtam már, hogy kérdezz! ;D
Ezentúl az lesz, ígérem Te leszel mindig az első :P
Ööö...irul-pirul... ;D
Jujj de klassz!! Én ezt valaha ismertem,de elfeledtem! Köszi!!
Trinity, ha kipróbálod, remélem érdemes lesz újra megjegyezni! :))
Én is nagyon régóta keresem ezt a receptet, bár a nagymamám a maradék tejbegrízből indította a cselekményt. De fahéjas cukorral zárta. :-)
"Névtelen", mindig a nagyié a legfinomabb :)), de remélem, ez is ízleni fog, ha kipróbálod.
A tejbegrízes változat izgalmasan hangzik, az biztos, hogy kreativitásból nem volt hiánya a nagymamádnak. :)
nálunk "Egérke" a neve, egészen kicsiket szoktak készíteni...amúgy sós változata is finom..sajttal pl de gyerekként persze a kakaó volt a sztár
Az egérke nevet nemrégiben hallottam, találó. :)) Sósan még nem készítettem, alkalomadtán kipróbálom, köszönöm az ötletet! :)
Megjegyzés küldése