2009. október 29., csütörtök

Gyors croissant

Ma a leves mögé Limara express croissantja mellett döntöttem. Mit ne mondjak, megkínlódtam vele. :) Először is én azt sem tudom, eszik-e vagy isszák a vajas tésztát. Persze ez így nem teljesen igaz, mert szoktam készíteni: kiveszem a fagyasztóból, kiolvasztom, nyújtom, formázom, zutty be a sütőbe. :D Ehhez képest valódi hős vagyok, hogy nekiálltam ennek a tésztának.
Nem én lennék, ha nem történtek volna bakik munka közben, pl. kifogyott a lisztes dobozom és merő lustaságból a hiányzó részt graham liszttel pótoltam. Aztán a tészta nyújtásánál át-átütött a vaj, ezért a végeredmény is eléggé érdekes felületű, chokitos lett. A töltelékek fele kifolyt, a másik fele kevés lett. Szóval nem ez volt életem legprofibb sütése. Mi lenne velem, ha rendes leveles tésztának állnék neki? :P


A recept, az elkészítés és a köszönet :) Limaráé. Teljes adagot készítettem (azt miért nem írta senki, hogy kinyújtva nem fér rá a nyújtódeszkára? :D), a felét nagyobb méretűre sós (sonka/sajt/virsli) töltelékkel, a másik felét kisebbekre, édes (lekvár/nutella) változatban. A sós továbbra sem a kedvencem, bár el kell ismernem, hogy a boltiaknál mindenképpen finomabb. A férjem szereti, így neki maximálisan ízlett. Az édes kicsinységek már jobban ízlettek nekem is. ;)


Hozzávalók...
...a tésztáho
z: 70 dkg liszt (58 dkg BL80, 12 dkg Graham :D), 1 pohár joghurt (140 g), 2 dl tej, 1 kávéskanál só, 4 evőkanál cukor, 2 tojás, 5 dkg élesztő, 25 dkg hideg vaj;
...töltelékek: virsli, sajt, sonka, lekvár, Nutella...
A tésztát először félbe vágtam, majd az egyik felét 8, a másikat 16 cikkre. Így kaptam 8 nagyobb, 16 mini süteményt.

11 megjegyzés :

szepyke írta...

Halló, halló, halló! Hát, azt kérném, amiből kifolyt a nutella!:)

Süti Bazár írta...

Írnék Neked e-mailt. Írj nekem légyszi a yasmine.bazarja@gmail.hu-ra, és akkor visszaírok. OK?:)

Szilvi írta...

Nagyon guszta lett. :)

Gabojsza írta...

"azt miért nem írta senki, hogy kinyújtva nem fér rá a nyújtódeszkára?" én megírtam, már jó egy hete:-) itt: http://href.hu/x/age3
vagyis "Ezután a tésztát elfelezem (nekem egyben nem fért volna el az asztalon, kinyújtva)"

Belly írta...

Én nagyon szeretem az expressz croissant.Holnap meg is csinálom.Nálunk inkább a sajtos fogyott,a csokis mérsékelten,a lekváros egyáltalán nem.
Egyébként a tiéd nagyon klasszul néz ki,semmi esetre sem "csokitó" fíling:-).

trinity írta...

Szerintem igenis nagyon szépek ezek, tényleg nem értem, mi a problémád: tökéletesek lettek!!! Szerintem meg sem közelítené ezt a bolti verzió...
( A vaj a nyújtásnál néhol nekem is átütött, de a végeredménynél már nem látszott...Volt, ahol nekem is kifolyt a töltelék-az sem tragédia...)

Jade írta...

Csodasan neznek ki!!!! En meg soha nem probaltam, de ha az enyemek elso probalkozasra ilyenek lesznek, boven meg leszek elegedve! Gratulalok!

Limara írta...

A "megkínlódtam" egyáltalán nem látszik rajta, gyönyörű croissant-ok lettek! :)

egycsipet írta...

Lányok köszönöm! Úgy látom, croissant rajongó táborba kerültem! :D Én nem igazán szeretem, de ez nem a recept hibája, ez klasszisokkal jobb, mint amiket eddig bármikor kóstoltam. A férjem igazi rajongója (amikor nem nézi a mérleget :D), szerinte is zseniális.
Nos, a legfotózhatóbb darabok kerültek fel, úgyhogy a csokító fíling továbbra is áll, de azért mindenképpen jól esik, hogy szerintetek jól néznek ki! ;)))

Szepyke, az összes nutellásat szívesen neked adom, ha szeretnéd! :)) Egyébként a Fornettinél van egy tekercs, talán Girella, teljesen olyan íze lett.

Yasmine, küldöm. :)

Szilvi, köszi! ;)

Gabojsza: áááá, tényleg! :D Totál elkerülte a figyelmemet. Én úgy nyújtottam, hogy a fele lelógott, pedig a nagyobb deszkám volt alatta. :D Legközelebb nem lesz ilyen gondom, mert rengeteg lett, úgyhogy szeintem felezni fogom máskor az adagot.

Belly, Trinity, köszönöm! :) Úgy tűnik, mi édesszájúbbak vagyunk. :D

Judith, nyugodtan állj neki, neked minden megy elsőre! ;)

Limara, ismét csak köszönöm! :)) :* Nekem nagyon macerás volt a vajazós-nyújtogatós rész, de végül is megérte! :) Még gyűjtöm a lelkierőt az igazi hajtogatott tésztára, talán jövőre (vagy 2011-ben :DDD) nekilátok egy olyannak is. :D

Andi/cuki írta...

Gyönyörűűűűűű lett!Nem is értem a problémád.Figyu ,az a vajas tészta,ami nem expressz,ezerszer macerásabb.Egyfolytában hajtogatni,meg nyújtogatni kell. Én annak neki se állok.Ez azért szupi,mert ugyanaz a hatása,mint a vajas tésztának,negyed annyi idő alatt. Szerintem tökéletes lett a Tiéd!:-)))) Mi is rajongók vagyunk! Én is nutellásat kééérek!

egycsipet írta...

Andi, köszönöm! :)
Tudom, hogy a hajtogatós nagyon macerás, de egyszer majd biztosan rászánom magam. Megszeretni nem hiszem, hogy meg fogom, de legalább kipróbálom. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...