2009. június 28., vasárnap

Lila feketeerdő torta :)


Anyum ma 55 éves. A torta neki készült, így megpróbáltam egy kicsit jobban odatenni magam. Úgy tűnik, sikerült, legalábbis az ünnepeltnél szemmel láthatóan bejött a próbálkozás.

Szeretem ezt a receptet, mert nagyon gyors, ugyanakkor mégis finom és mutatós torta lesz az eredménye. Igaz, nem a legmelegebb nyári napokra való, de amikor kiagyaltam, még szürke és borongós volt az idő, és nem néztem a hétvégi előrejelzéseket. :) Az újítás a bevonat volt, mert általában csak sima tejszínhabbal fedem, némi csokireszelékkel, néhány szem meggybefőttel díszítve.

Néhány nappal korábban elkészítettem a bevonathoz a fondantot és a virágokat is megformáztam, hogy legyen idejük megszáradni máig. Persze nem tették, de sebaj, legközelebb majd talán több lesz a ráfordítható időm.

Tegnap 7 tojásból sima kakaós piskótát sütöttem. Ehhez a tojások sárgáját cukorral fehérre kevertem, majd lisztet, kakaóport és sütőport adtam hozzá. Egy csipet sóval keményre vertem a fehérjéket, összeforgattam a kakaós masszával és sütőpapírral bélelt formában megsütöttem. Miután teljesen kihűlt, meggylét főztem fel cukorral és pudingporral, a végén meggybefőttet forgattam bele, és ezt is hűlni hagytam. Amikor már kissé lehűlt, 6 dl tejszínt felvertem egy kis cukorral és zselatin fixxel, majd ezt a habot egy habzsákba tettem.

A tortalapot 3 részre vágtam. Az alsó lapot megkentem meggylekvárral, majd a habzsákból 3 körben tejszínhabot nyomtam rá. A tejszínhabcsíkok közötti üres köröket a meggyes krémmel töltöttem be, majd rátettem a következő lapot, amit ugyanígy lekvároztam, "karikáztam". A harmadik lap lett a teteje. Alapesetben itt jön egy kis maradék tejszínhab, amivel bevonom a tetejét és az oldalát, plusz egy kis díszítés és mehet is a hűtőbe.


A mostani azonban nem alapeset volt, így most vajkrémmel (1 rész margarin és 2 rész porcukor, kb. 5 dkg:10 dkg) vontam be nagyon vékonyan a kész tortát, amit ezután hűtőbe tettem és ott is felejtettem egész éjszakára. A fondant és a díszítés ma reggel került rá.

Belekerült...
...a piskótába: 7 tojás, 7 evőkanál kristálycukor, 6 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaópor, fél csomag sütőpor, egy csipet só;
...a meggykrémbe: 3 dl meggylé (a befőtt leve), 3 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás pudingpor, valamint elvileg 20 dkg meggybefőtt, de én nem szoktam mérni, hanem kutyulás közben befalatozom a 7 decis üvegnyi befőtt kb. 1/3-át :);
...a tejszínkrémbe: 6 dl tejszín (tényleg tejszín, nem növényi izémizé), 2 evőkanál cukor, 2 csomag zselatin fix (ennek hiányában az eredeti recept szerint: 2 evőkanál zselatin 1 dl hideg vízbe áztatva, majd oldódásig melegítve és a habbá vert tejszínbe csorgatva);
...továbbá: fél (kis)üveg meggypálinkás meggylekvár (ezt én tettem el kifejezetten a sütik miatt, ugyanis egyébként nem eszünk meggylekvárt - az eredeti recept szerint nem kellene bele, de a lekenés-áztatás különböző variációi több receptben is szerepelnek, én is mindig alkalmazom, általában ebben a párosításban, de be lehet itatni a tortát pl. cseresznyepálinka és meggylé keverékével is);
+ bevonat (vajkrém + nyújtható MM fondant, aminek az alapját Edit tortasulijának köszönhetem).

A hozzávalók alapesetben egy kb. 26 centis tortaformához elegendőek.

Edónak :)

11 megjegyzés :

margit2 írta...

Gratulálok, nagyon szép lett!

egycsipet írta...

Köszönöm szépen! :)

Kiskukta írta...

Nagyon-nagyon szép lett ez a tortád, olyan kis elegáns, megértem, hogy sikert arattál vele.
Sok boldog szülinapot így utólag az ünnepeltnek!

Edó írta...

Most latom,ez milyen csodaszep!A kala a kedvenc viragom,meg sosem lattam tortan,de szeretnem!Remenykedtem hogy lesz kep a torta belsejebol is,megneztem volna:)

egycsipet írta...

Edó, köszönöm! :)
Találtam egy képet a belsejéről, nem a legjobb, de felteszem neked. :D

Edó írta...

Jaj,de szuper!Na,ezt akartam latni:) de aranyos vagy,jol esett.

egycsipet írta...

Edó, ez csak természetes. Én örülök, hogy érdekelt. :)

Anyatigris írta...

Nagyon szép, elegáns lett a tortád:!)
Nagyon jól eltaláltad ezt az árnyalatot!:)
Tetszik!!!:)

egycsipet írta...

Anyatigris, köszönöm szépen! :))

Eszter írta...

Elkészítettem ezt a krémet, nagyon finom volt! Köszi szépen!
Ha nem bánod, akkor feltettem a blogomba is, természetesen hivatkozva Rád!

egycsipet írta...

Eszter örülök, hogy ízlett! :) Megyek és meg is nézem. :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...