2009. november 16., hétfő

Rakott karfiol

Hétvégén nem sok időm jutott a főzésre, ráadásul szinte csak magamnak főztem, így nem vittem túlzásba. Rakott karfiolt már nagyon régen készítettem utoljára, de most csodás karfiolt kaptam, így nem hagyhattam ki. Ennyi is volt az összes ténykedésem, csak egy kis cipó készült még - néha ilyen is kell. :)


A karfiolt rózsáira szedtem, ételízesítős, enyhén sózott vízben megfőztem. A darált húst hosszú lére eresztett pörköltnek készítettem el, a rizst megpároltam. Egy tűzálló tálat kiolajoztam, megszórtam zsemlemorzsával, majd leterítettem egy réteg karfiolt, ezután egy réteg rizst. Kikevert tejfölt kentem a rizsre, majd következett a pörkölt, újra rizs, és végül karfiol. Az egészet pörköltszafttal elkevert tejföllel locsoltam meg és a végén még egy pici zsemlemorzsát szórtam rá. 180 °C-on sütöttem, éppen csak addig, míg a morzsa pirulni kezdett - egy kicsit éhes voltam. :D

Belekerült: 1 fej karfiol (kb. 1,2 kg), "natúr" ételízesítő, só; kb. 1 kg pulykamell, 1 kisebb fej hagyma, só, bors, pirosparika, őrölt kömény, majoránna, 2-3 evőkanál lecsó, 1-2 evőkanál olaj; 3 dl rizs, 6 dl víz, olaj, só, őrölt kömény; 1 nagy pohár tejföl, zsemlemorzsa.

5 megjegyzés :

margit2 írta...

Már nem is tudom, hogy mikor csináltam utoljára. Én és a férjem szeretjük, de a fiaim csak a rántott karfiolt eszik meg... Ezért inkább azt csinálgatok...

egycsipet írta...

Margitka, annyira utálom panírozni, hogy mi éppen emiatt esszük ritkán rántva. :D Pedig úgy is nagyon finom, tartárral...mmm. :)

margit2 írta...

Igen, a mártás nem maradhat el! :-)

Liza írta...

Elkészítettem és isteni finom lett!
Köszönöm a receptet.:-)

egycsipet írta...

Liza, nagyon örülök és köszönöm, hogy elkészítetted! :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...