2009. november 14., szombat

Rizsfelfújt

Nemrég nagyon megkívántam Margit2 rizskochját. :))) Ritkán készítem, mert a férjem nem nagyon rajong érte...nem is tudja, mi a jó. :D Sok variálás nincs a különböző receptekben, az én változatom kissé morzsálódó (de nem száraz), nem túl édes, és nagyon könnyű, szinte lehetetlen abbahagyni az evését. Tegnap Húgommal a fél adagot megettük együltő helyünkben - persze ő utána sűrűn hangoztatta, hogy 3:2 szelet a javamra... :D


Sima hosszúszemű "A" rizst használok hozzá, de természetesen aki ragaszkodik a gömbölyű szemekhez, csak nyugodtan... :) A rizst megmosom, majd enyhén sós vízben, fél rúd vanília magjaival és hüvelyével együtt felteszem főni. Sokak szerint ez fúj, mert a tejberizsben mit keres a víz, de én évek óta így készítem a rizsfelfújtat, ez vált be leginkább. Amikor beszívta a vizet, tejet adok hozzá, majd készre főzöm. Nem hagyom kihűlni, hanem átteszem egy nagyobb tálba és egymás után hozzákeverem a hozzávalókat. Először a vajat, majd az édesítőket, a citromhéjat, az aszalt gyümölcsöket, a tojássárgákat, végül a kemény habbá vert tojásfehérjéket. Vajjal kikent, zsemlemorzsával megszórt jénaiba teszem a masszát és előmelegített sütőben, 180 °C körül, kb. 45-60 percig sütöm.


Hozzávalók: 3 dl rizs, 9-10 dl folyadék (tej és víz felesben), só, fél rúd vanília (mag és hüvely is) vagy vanília eszencia, 4-5 evőkanál cukor (most 4 evőkanál akácméz és egy kevés kristálycukor), 5-6 db tojás szétválasztva, 5 dkg vaj, fél citrom reszelt héja (ha kisebb, akkor mehet bele az egész héj is), 5-10 dkg aszalt gyümölcs (nálam általában 2-2 dkg aszalt meggy, fekete cseresznye és vörös áfonya), vaj és zsemlemorzsa a formához/tepsihez, ízlés szerint lekvár, öntet, porcukor a tálaláshoz.
Ha krémesebbre szeretnéd, akkor a folyadék és a vaj mennyiségét növelned kell.

9 megjegyzés :

margit2 írta...

Guszta lett a Tiéd is! ...Régebben én is mindig jénai tálban sütöttem, de most már egyszerre többet csinálok. Szerintem is időnként meg lehet ezt csinálni. Fő a változatosság! :-)

egycsipet írta...

Nekünk ez a mennyiség bőven elég, majd ha megnőnek a lányok, lehet én is tepsire váltok. ;D

Kata írta...

Nővérkém, isteni volt, csak úgy etette magát :) de nem muszáj minden részletet megosztani ;DDD
Férjecskéd meg tényleg nem tudja, hogy mi a jó :)))

Kiskukta írta...

Én is teszek bele vizet is, a sima tejberízsbe is, könnyeben puhul a rizs szerintem ha vizet is teszünk hozzá. Jól néz ki nagyon!

egycsipet írta...

Húúúgi, hát hol volt itt minden részlet? :O :DDD Örülök, hogy ízlett, a recepteket mindjárt küldöm. ;)

Kiskukta, köszönöm! :)

trinity írta...

Örök szereplő nálunk is!
Muszáj bele a víz, mert anélkül nehezebben puhul, jól csinálod- így tökéletes!!!

egycsipet írta...

Trinity, köszönöm! :)

Andi/cuki írta...

Nagyon guszta!:-)))
Ugyanígy készítem,vízzel is,csak én először vajon megpirítom, s a fiúk csokiöntettel kérik.:-)))

egycsipet írta...

Köszi Andi! Én lekvárral szoktam, de legközelebb kipróbálom a csokiöntetet is. Nagyon finom lehet!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...