A "hagyományos". :)
Az egyik kedvencem, bár nagyon ritkán készítem. Valamelyik nap azonban csodaszép "óriáscéklák" jöttek szembe velem, így eszembe jutott, hogy itt az ideje, úgyis fogyóban van (még jó) a téli savanyúságkészlet.
A céklákat alaposan megmostam, majd enyhén sós vízben megfőztem. Ebben a méretben 1 óra 20 percig főttek, kisebb méretben kb. 1 óra is elég. Addig kell főzni, amikor már egy fogpiszkálót bele tudunk szúrni, de még nem puha a szó szoros értelmében.
Ezután megpucoltam a megfőtt céklákat, majd egy uborkagyalun legyalultam. Vízből, ecetből, cukorból, és őrölt köményből felöntőlevet készítettem, rövid ideig forraltam, majd még melegen a gyalult céklára öntöttem. Kihűtve hűtőszekrényben tárolom.
Hozzávalók a felöntőléhez, kb. 1,5 kg céklához: 5 dl víz, 1 dl 10% ecet, 6 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál őrölt kömény, 1 nagy csipet só. (Ugyanezt a felöntőlevet használom a forrázott káposztához is.)
Az egyik kedvencem, bár nagyon ritkán készítem. Valamelyik nap azonban csodaszép "óriáscéklák" jöttek szembe velem, így eszembe jutott, hogy itt az ideje, úgyis fogyóban van (még jó) a téli savanyúságkészlet.
A céklákat alaposan megmostam, majd enyhén sós vízben megfőztem. Ebben a méretben 1 óra 20 percig főttek, kisebb méretben kb. 1 óra is elég. Addig kell főzni, amikor már egy fogpiszkálót bele tudunk szúrni, de még nem puha a szó szoros értelmében.
Ezután megpucoltam a megfőtt céklákat, majd egy uborkagyalun legyalultam. Vízből, ecetből, cukorból, és őrölt köményből felöntőlevet készítettem, rövid ideig forraltam, majd még melegen a gyalult céklára öntöttem. Kihűtve hűtőszekrényben tárolom.
Hozzávalók a felöntőléhez, kb. 1,5 kg céklához: 5 dl víz, 1 dl 10% ecet, 6 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál őrölt kömény, 1 nagy csipet só. (Ugyanezt a felöntőlevet használom a forrázott káposztához is.)
11 megjegyzés :
3 napja céklát eszem céklával. Jöhet még ;:)
:))) Az fincsi!
Ideje lenne nekem is kicsit változatosabban használni...
Imádom a céklát:)Sajna nem ehetek,mert nem birom...:((((Ha valamilyen oknál fogva mégis eszem-olyan egy évben egyszer-akkor nagyon rosszat teszek magamnak:(Egyetek helyettem is:-DDD
Nővérkém, végre, visszatért az élet a blogodra :DDD örömmel konstatálom :DD amúgy a cékla + rakott krumpli, isteniiiii, imádom :DD tudod, jó kis menzás menü :D
Nagylányom kedvence savanyúságban a cékla, eddig mindig úgy vettem.
Na most megpróbálkozom vele, biztos finomabb is!
Niki, sajnálom, de majd rád gondolok a következő lakomán! ;D
Húgom, kikérem magamnak, a menzás rakottban szinte csak krumpli volt! :DDD Egyébként ha az bejött, tuti tetszeni fog a holnapi kaja is, ahhoz is lehet ám a céklát falni. ;))
Ja, és ne örülj :P, nem tart sokáig, mindjárt jön a következő újság, úgyhogy egy időre ismét se kép, se hang... ;)
Liza, megéri kipróbálni! Szezonban bármikor el lehet készíteni, gyorsan megvan, olcsó, friss és úgy ízesíted, ahogy nektek a legjobb. :)
Nagyon szeretjük!!!! Még a gyerekek is, de igy még nem csináltam, itt az ideje!!!
Én is szeretem a céklát, de tavaly nem sikerült a kertben... Bizony az idén jobban oda kell figyelnem rá!
Nővérkém, jah, de én a krumplit imádom, tudod, krumplit krumplival :D és ahogy a vörös lé ráfolyik a rakott krumplira, nyami, már a nyál össze is futott a számba :P
Az újságot egyfelöl örömmel hallom, szipi-szupi lett! Még egyszer gratula az egész brancsnak!
Ügyik vagytok!
Másfelöl, sajna ism el lesz kicsit hanyagolva a blogod, ez viszont nem annyira szipi-szupi :(((
Vica, remélem, ízleni fog így is. :)
Margitka, sokszor sajnos az időjárás közbeszól, kíváncsi vagyok, idén milyen évünk lesz, ezután a tél után...
Húúúgi, tóték? :DDD
Köszönjük, ezután így lesz, de azért reméljük, hamar belejövünk és akkor a blog sem marad el. :)
1000 éve nem ettem céklát, nem is tudom miért...na majd most!:-)
Megjegyzés küldése