2010. március 16., kedd

Paradicsomleves

Néhány napja tartottuk a lánykám születésnapját, és a torta mellett a menüt is ő rendelte. Persze sorolta a kedvenceit, a rántott csirkecombot, a majonézes kukoricát... És milyen leves legyen? Naiv szülő: biztos húslevest kér, azt szereti...
Na persze! Helyette jött maga a vendégek rémálma: a paradicsomleves. Betűtésztával. Becsületükre váljék, egész hősiesen ették... Na jó, nem éppen "ünnepi" étel, de a menü többi része sem az volt.
Nem ünnepi, egyszerűen csak finom. És mi kell több ennél? :))


Rém egyszerű leves, amit szinte mindig sűrített paradicsomból készítek, ugyanis ritkán akad a minikertünkben annyi paradicsom, hogy be is főzzünk belőle. Nem bonyolítom túl: kevés olajat  löttyintek egy fazékba - amikor felforrósodik, rákanalazom a pürét, kicsit "lepirítom". Meghintem egy kevés liszttel, majd - folyamatos kevergetés közben - felöntöm vízzel. Én úgy szeretem, ha inkább krémes marad a leves, ezért külön figyelek a víz mennyiségére, nem szoktam hígra készíteni. Egy csipet só, kevés cukor, szárított bazsalikom és felforralom. Pár perc forralás után hozzáadok néhány maréknyi betűtésztát, megvárom, míg újra felforr, majd lezárom a tűzhelyet és fedő alatt hagyom, hogy a tészta megpuhuljon a lében.
Részemről frissen tépett bazsalikommal szeretem, azt csak a főzés legvégén szoktam a leveshez adni, de a gyerkőc miatt mostanában inkább szárítottal készítem, ugyanis nem bírja az úszkáló zöld izéket. Nem értem... :D

Hozzávalók: 2-3 halmos evőkanál paradicsompüré, 1 erős evőkanál liszt, kb. 1 l víz, olaj, só, cukor, bazsalikom ízlés szerint, 2-3 maroknyi betűtészta.

8 megjegyzés :

Niki írta...

Nagyon jóóó:)Tudja a leányzó hogy mi a jó:-DDD Nagyon szeretjük...

Latsia írta...

Ez egy nagyon finom leves lehet!
Na akkor én jó vendég lennék, mert szeretem! Viszem a receptet, mert anyukám soha nem csinált paradicsomlevest így aztán én sem nagyon tudok olyan igazit!

egycsipet írta...

Niki, köszi! :)
Tényleg tudja, még én is tanulhatok tőle. ;)

Latsia, köszi, remélem, ízleni fog. :))

Kata írta...

Nővérkém, zellert (ződjét :D) nem szoktak bele tenni? Vagy ez olyan olaszos pari leves? Ezt is imádom, többek között a menzás verzióját, "otthon" (anyám, de inkább nagymuter volt a főzőbajnok) nem ettem jót, olyan igazit...de kiprószálom ezt a verziót, hátha ezt is felveszem a repertoáromba :DD pusszantás érte :*

egycsipet írta...

Húúúgi! Látom, megéheztél! ;)
De szoktak, mások. Én nem teszek, ugyanis nem szeretem a zelleres paradicsomlevest, még ha az is a hagyományos változat. Évek óta bazsalikommal készítem, szerintem így finom.
A recept szerint egyébként totál mindegy, mit teszel bele, vagy egyiket, vagy másikat, tehát ha a menzásra vágysz, nyugodtan zelleresítsd. Aztán majd mondd el, hogy melyik ízlett jobban! :)

Egyébként gondoltam, hogy beleírom a receptbe (csak neked), hogy természetesen aranyfácán püré, és nem más! ;D

szepyke írta...

Te, én bírom ezt a gyereket! Tökéletes választás!:) Mármint a gyerek részéről a leves!:D

egycsipet írta...

Szepy, én is bírom! ;D
A kedvéért még az is lehet, hogy egyszer megpróbálkozom a "lögybörgős" levessel is. :DDD

Tünde írta...

Mi, én még egy kis fej hagymát soktunk bele tenni egészben, pucolva, szeretem nagyon, pont emiatt vettem nemrég a betűtésztát :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...