2010. április 10., szombat

Szepypuszi


Azon gondolkodtam, hogy vajon mit kellene a néhány napja hűtőben pihenő tojásfehérjékkel kezdenem, amikor megláttam szepykénél a kókuszcsókot. Én más recepttel szoktam készíteni, ráadásul már elég régen csináltam utoljára, így megörültem, hogy szepy az orrom alá tolta az egyébként teljesen kézenfekvő megoldást. :)
Köszi, puszi! :)))


A tojásfehérjét egy csipet sóval majdnem teljesen keményre vertem. 2 részletben a porcukrot is hozzáadtam, és tovább dolgoztattam a géppel. Időközben ecetet és vanília eszenciát is csorgattam a fehérjébe. Addig vertem, míg a fehérje fényes, erős habbá vált, és tartós csúcsot lehetett húzni belőle. Ekkor beleforgattam a kókuszreszeléket és a kakaóbabot.

Egy habzsákba téve a habból pici, 1,5-2 cm átmérőjű kis halmokat nyomtam (4 tepsi lett!) és előmelegített, légkeveréses sütőben, 110 °C-on kb. 20-25 percig sütöttem-szárítottam őket. A sütőben töltött idő ízlésfüggő, én úgy is szeretem, ha keményre van szárítva, mint a karácsonyi habkarika, és úgy is nagyon finom, ha csak kérget sütünk rá, de belülről ragacsos-lágy marad.


Hozzávalók: 110 g (pihentetett) tojásfehérje (3 tojásé), kb. 210 g porcukor (1 rész fehérje:2 rész cukor), 1 teáskanál ecet, 2 teáskanál vanília aroma, 5 dkg kókuszreszelék (ennél lehet több), 2-3 dkg aprított kakaóbab (lecserélhető kókuszreszelékre).

11 megjegyzés :

szepyke írta...

Jaj, de szép!:))))

Gál Edith írta...

Nagyon tetszik a habcsók is, de ez a fehér pöttyös bögre...:))) El vagyok ájulva!! Nagyon nagyon édes :)))

Bianka írta...

Nagyon édesek, ugye vehetek :)

Mónika írta...

Tetszik nekem. :))

Kiskukta írta...

Nekem van vagy 10 elfekvő tojásfehérjém, már nagyon kellene valamit csinálni vele, de gyanítom nem ez lesz, mert napokig szárítanám ezt a mennyiséget. Bár nagyon megkívántam!

egycsipet írta...

szepy, köszi! :))

Edith, nekem is nagyon tetszik, a lányaim kaptak egyet-egyet a nővéremtől. Sajnos csak 1-1-et, mert én egy egész készletet el tudnék képzelni, kistányérostól-mindenestől. :D

Bianka, persze, de siess, mert a végét járja! :)

Mónika, örülök neki! :)

Kiskukta, akkor csak egy részéből. ;) Én légkeveréssel kettesével toltam be a tepsiket, így a 3 fehérjényi mennyiség 2x-re lement és mivel nagyon pici kis csókok, így gyorsan (már' a habcsókhoz képest) megsültek.

Thrini írta...

Tetszik az első fotód! Olyan mutatósak a csókok, a pöttyös bögrében.
Újból készülök habot verni tojásfehérjéből, remélem sikerülni fog. :)

margit2 írta...

Gyermekkoromban anyukám nagyon sokszor készített nekünk... Én is szerettem... Valahogy eszembe sem jutott készíteni.... De anyu csak kókuszreszeléket tett bele.
Te hol veszed a kakaóbabot?

egycsipet írta...

Thrini, köszi, végül sikerült a hab? :)

Margitka, kakaóbabot a Keserédesben. Amikor Pestre megyek, majdnem mindig elkörözök feléjük, olyankor szoktam "betárazni". Jópofa dolog, ennek a kókuszcsóknak kissé Bounty-s jelleget adott, de nagyon szeretem kekszben is. :) Pörkölve, aprítva árulják, de egyszer ettem náluk chilis ízesítésű egész kakaóbabot is, fincsi volt! ;)

Latsia írta...

Én még ilyen szép tojásfehérjéből készült csókot nem láttam.........le a kalappal, nagyon ügyes vagy!:-)

"Anyja Lánya":-))))))))))))))

egycsipet írta...

Köszi Anyu! ;)))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...