Rántott libamáj, nahh:
- megtisztít,
- felszeletel,
- liszt,
- tojás felverve egy kis sóval,
- zsemlemorzsa,
- süt (libazsírban, naná),
- picit sóz,
és kész. :P
Adva volt egy házassági évfordulónk nem is olyan régen. Még éppen a kínlódós, orrtalan-ízlelőbimbótlan időszakomat tapostam javában, a férjem meg beállított egy benga nagy libamájjal, hogy kezdjek vele valamit, ha már évforduló...de ha úgysem érzem az ízeket és különben is bizalmatlanul méregetem a betegesen sápadt színű lúdalkatrészt, akkor mondjuk rántsam ki...
Nem különösebben rajongok a májért, egy évben 1-2 alkalommal csirkéből, hagymával sütve ok és mmm, de finom...na de rántva??? Brrr! (Lehet megkövezni, felőlem lehet libamáj és horror drága, egyszerűen akkor sem ájulok el tőle. Bár így vagyok a tengeri herkentyűkkel is, nem véletlenül nem tenger mellé születtem. :P)
- megtisztít,
- felszeletel,
- liszt,
- tojás felverve egy kis sóval,
- zsemlemorzsa,
- süt (libazsírban, naná),
- picit sóz,
és kész. :P
Adva volt egy házassági évfordulónk nem is olyan régen. Még éppen a kínlódós, orrtalan-ízlelőbimbótlan időszakomat tapostam javában, a férjem meg beállított egy benga nagy libamájjal, hogy kezdjek vele valamit, ha már évforduló...de ha úgysem érzem az ízeket és különben is bizalmatlanul méregetem a betegesen sápadt színű lúdalkatrészt, akkor mondjuk rántsam ki...
Nem különösebben rajongok a májért, egy évben 1-2 alkalommal csirkéből, hagymával sütve ok és mmm, de finom...na de rántva??? Brrr! (Lehet megkövezni, felőlem lehet libamáj és horror drága, egyszerűen akkor sem ájulok el tőle. Bár így vagyok a tengeri herkentyűkkel is, nem véletlenül nem tenger mellé születtem. :P)
Először még elgondolkodtam, kezdhetnék-e vele valami "flancosabbat", mint a panír, de aztán csak abban maradtam, hogy nem éri meg a (kutató) munkát. :P Így kirántottam. Magamnak és féltve óvott ebihalaimnak persze "biztonsági" csirkecombot is készítettem, mondván, hogy mi aztán éhen nem halunk egy évforduló kedvéért. Az ebédnél aztán fanyalgó arccal megkóstoltam és el kellett ismernem, hogy finom. Na nem, azért csak semmi heuréka és húazannnya, egyszerűen "csak" finom.
Ennek örömére tegnap újra vett egyet. És rántva kérte...paradicsomsalátával. Csak "diétásan"... :P Pedig már van ízérzékelésem, de szerintem nem merte túlfeszíteni a húrt... :D
Tartogattam a végére egy kérdést arra az esetre, ha a férjem rendszert csinálna a májvásárból... :P Ti hogyan készítitek el a libamájat?
elől a máj, hátul a csirkecomb éhhalál ellen :D
Ennek örömére tegnap újra vett egyet. És rántva kérte...paradicsomsalátával. Csak "diétásan"... :P Pedig már van ízérzékelésem, de szerintem nem merte túlfeszíteni a húrt... :D
Tartogattam a végére egy kérdést arra az esetre, ha a férjem rendszert csinálna a májvásárból... :P Ti hogyan készítitek el a libamájat?
9 megjegyzés :
Hú a mindenit mennyi finomságot készítettél az utóbbi időben!... Én még libamájat sosem ettem, csak kacsamájat. Gondolom, hogy hasonlóan finom ez is! Gusztán tálaltad! :-)
Én is így vagyok a májjal, néha esetleg....de nem tejbe kell áztatni? Vagy hülyeséget írok?
Csipet ezen jót derültem:)) Anyukám szokta megsütni és a saját zsírjában eltenni. Aztán a zsíros kenyérre kerülnek a hajszálvékony májszeletek, kis lilahagyma mellé....
Sosem értettem, hogy-hogy lehet nem szeretni a libamájat! :-)
Zsírjában sütve, Lyoni hagymával a legjobb vagy a "Hideg libamáj zsírjában". Ehhez is a zsírjában sütöd és olyan 2 cm-es csíkokra vágod. Mondjuk szuflé vagy ahhoz hasonló formába teszed, felöntöd a zsírjával,és hűtőben hagyod megdermedni. Pirítóssal, lila hagymával, paradicsommal tálalod.
De ez annyira jóóóó,én imádnám...:)))Hátmég a rántott sertésmájat...hmmmm...iiiiiiiiiimmmmmmmmmmmmáááááááááádomm:oDDDD
Jó kérdés..
Nem sűrűn eszünk libamájat, úgyhogy nincs rá különösebb receptem. Ha veszek vagy kapok tömött libát, akkor a máját a hájjal együtt sütöm és igazságosan elosztjuk, megesszük. :)
Egyébként nem is szoktam keresni a boltban, de nem túl régen éppen szemmagasságban volt elhelyezve az egyik üzletben és ráláttam az árára, hat ezer ennyi-mennyibe került. Nem szándékoztam annyit és kevesebbet sem adni érte...
Kacsa májat viszont kicsit sűrűbben eszünk, hála Mamának, azt is sütöm hájjal együtt, és finom omlós, puha marad.
Na ettől nem lettél okosabb...:)
Hm, én nagyon szeretem! Mindenhogyan. Az évfordulóra pedig gratulálok.
Fenséges képek, olyan hű de ennék most belőle látványt nyújtanak :)))
Margitka, köszönöm! Nekem kacsamájból vannak hiányosságaim... :)
Moha, köszönöm az ötletet! :)
Andi, a szárnyast nem kell, a sertést szokták, de ez áztatás nélkül is vajpuha lesz. :)
Dia, nem a libamájjal van bajom, hanem általában a májjal. :D Nem tudom miért, igazán sosem tudtam megkedvelni. Köszönöm az ötleteket! :))
Niki :)))
Thrini, ne is mondd, valamelyik nap én is megláttam az árát, hát nem néztem szépen a férjemre utána. :D De végül is: nem iszik, nem dohányzik... :)) Köszi a tippet! :)
Wise Lady, köszönöm szépen! :)
Bianka, én pedig olyan szívesen megkínálnálak! :) :*
Megjegyzés küldése