2010. május 31., hétfő

Erdei gyümölcsös villámtorta

Ajándékba készült ez a tortácska, gyorsított eljárással. Az anyák napjára készített erdei gyümölcsös-joghurtkrémes tortát kellett volna ismételni, de nem volt annyi időm rá, így egy egyszerű joghurttorta lett belőle. Nagyon finom lett, kissé "ruganyosabb" krémmel, mint ahogyan én igazán szeretem, de így sem volt rá panasz. :)


A kekszeket egy zacskóba tettem és a sodrófával darabokra törtem. Lágy vajjal összekevertem (éppen összeállóvá), állítható tortakarikába simítottam (18 cm) és 200 °C-on sütöttem úgy 10 percig. Amíg hűlt a kekszalap, a joghurtot a cukorral, vanília eszenciával, a mirelit gyümölcsökkel és a zselatinnal felmelegítettem (nem forrásig, csak míg a gyümölcsök kiengedtek és a zselatin elolvadt). Amikor ez is visszahűlt, a tejszínt felvertem a cukorral, összeforgattam a joghurtos krémmel és a tortakarikával felszerelt kekszlapra simítottam. Fagyasztóban (-23 °C) kb. 2 óra alatt megdermedt. Ekkor lekerült róla a karika és fixálóval felvert tejszínnel díszítettem.


Sokan félnek attól, hogy a tejszín összeesik és ezért műanyagokat használnak helyettük, ami nagy kár. Fixálóval, zselatinnal felverve az előírás szerint behűtött valódi tejszín is ugyanolyan tartós, mint a növényi készítmények, emellett az ízük a pótlékokkal ellentétben valóban finom.


Belekerült...
...a kekszalapba:
kb. 20 dkg kakaókrémes töltelékű szendvicskeksz (töltelékkel együtt), kb. 7-8 dkg vaj vagy amennyit felvesz;
...a joghurtrétegbe: kb. 400 g natúr joghurt, 3 evőkanál cukor, 1 teáskanál vanília eszencia, 20 g zselatin, 30 dkg mirelit erdei gyümölcs mix, valamint 3 dl habtejszín, 3 evőkanál cukor;
...a díszítésbe: kb. 1 dl habtejszín, 1 evőkanál vaníliás cukor, fél csomag habfixáló, valamint néhány cukorgyöngy.

10 megjegyzés :

Gál Edith írta...

GYÖNYÖRŰŰŰŰŰŰ!!!
És biztos, hogy nagyon finom!!!!

Dia írta...

Szééééép!

Bianka írta...

Ez valami csodás lehet, nagyon szép

Mónika írta...

Egy szeletkét ha lehetne....:))

Moha írta...

Csipet ez gyönyörű lett! És passzol színben a bloghoz:))

Melinda írta...

Csodás torta! És az hogy ilyen gyorsan elkészül az a bónusz! Soha nem raktam még mélyhűtőbe, hogy hamarabb dermedjen, de most felbátorítottál. A fotók színei és fényei is nagyon szépek!

Andi írta...

De szép! Ügyes vagy!

Andi/cuki írta...

Nagyon szép, az erdeit még nem próbáltam tortába, szuper lehet!:-))

Notburga írta...

5 napos gyalogtúra után rögtön a te tortátba botlottam, ami nem kis gyötrelem a viszonylag egyszerü étkezéseinkhez képest. Nagyon finom lehetett a torta, mint a kép mutatja...

egycsipet írta...

Köszönöm szépen mindenkinek! :)

Melinda, nem kell tőle félni, ennyi idő alatt nekem a nagy fagyasztóban sem tudott megfagyni, viszont legalább gyorsan megdermedt. ;))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...