2010. május 30., vasárnap

Csokifagyi

"Ez nagggyon finom, olyan íze van, mint a sport szeletnek!" ...valamiért mindig ezt mondják erre a fagyira, nem is értem... :))


Egy ideig elbíbelődtem a recepttel, mert a csokifagyi legyen tényleg csokis. Mint már írtam korábban, én nem azonnali fogyasztásra készítem a fagylaltokat, hanem egyszerre több íz sorakozik a fagyasztóban, ha viszont sok a csoki, az egész kemény tömbbé fagy. Talán a negyedik főzés alkalmával sikerült olyan állagúra, hogy minden különösebb gond nélkül kioperálható lett a dobozból más- vagy harmadnapon is. Azóta mindig így készül, idén még csak először, de úgy októberig majdnem biztos, hogy folyamatosan lesz belőle a fagyasztóban.


A tejbe beletördelem a csokit (a csoki íze nagyban meghatározza a fagylalt ízét is, ezt érdemes figyelembe venni a csokoládé kiválasztásakor), hozzámérem a kakaóport és olykor átkeverve, lassú tűzön felforralom. A tojások sárgáját a cukorral és a keményítővel kikeverem, hozzáadok egy kis sót és a rumaromát (szinte már semmihez nem használok aromát, de ehhez a fagyihoz igen - lecserélhető alkoholra, akinek úgy tetszik, csak abból többet mérjünk hozzá, kóstolással :)) megállapítható a számunkra tökéletes mennyiség), végül a tejszín egyharmadával felhígítom. A maradék tejszínnel visszahűtöm a csokis tejet, majd állandó keverés mellett hozzáöntöm a tojásos keveréket, és forráspontig melegítem. Kihűtve kerül a hűtőszekrénybe, ahol egy éjszakát pihen, mielőtt a fagylaltgépbe kerül.


Hozzávalók: 10 dkg étcsokoládé (nálam 1 tábla Szerecsen étcsoki, legjobban ezzel lesz "sportos" az íze :), de természetesen magasabb kakaótartalmú csokoládét is használhatunk), 2 normál evőkanál keserű kakaópor, 3 dl tej, 2 tojás sárgája, 1 evőkanál vaníliás cukor, 4 evőkanál kristálycukor, 1 púpozott teáskanál (6-8 g) étkezési keményítő, picurka só, kb. 2 teáskanál rumaroma, 3 dl tejszín.

20 megjegyzés :

Andi/cuki írta...

Imádom a csokifagyit, az a kedvencem!:-)) Milyen édesek a pöttyös bögrében!:-))

egycsipet írta...

Andi, köszönöm! :)

Thrini írta...

Nagyon profi vagy fagylalt gyártásból!!! Titokban nem vagy fagyizó tulajdonos?? :)

Macus írta...

Nagyon guszta!

Süti Bazár írta...

Annyira gusztusos! Akkor ennél nem kell habbá verni a tejszínt, ugye? :)

egycsipet írta...

Thrini, köszönöm! :) Sajnos nem, de még megtörténhet. :)

Macus, köszönöm szépen!

Yasmine, köszi! :) Nem kell, de lehet. A 3 dl tejszínből csak egyet használsz el a tojássárgákhoz és a csokis tej visszahűtéséhez, és a másik két decit fagyasztás előtt felvered és hozzákevered a hideg alaphoz. Akkor talán még krémesebb lesz egy picit, de nekem ennek már megfelel így az állaga, emiatt nem szoktam pluszban koszolni miatta. :D

Niki írta...

Ez a pöttyös bügre vagy tálka...hát elovadok tőle:))))Olyan édes:))))

Bianka írta...

Nagyon guszta. Férjemnek el kéne készítenem, biztos lekenyerezném :)

Brigitta írta...

Nekem is tetszik a kis pöttyös,hát még ami benne van!:))

Melinda írta...

Na ne már!:DDD Piros pettyes is van??:)
A csokifagyid (is) biztos isteni finom:)

Mónika írta...

Csodafinom lehet! A héten kipróbálom.:))

egycsipet írta...

Niki :)))

Bianka, akkor gondolj ki valami szépet, hogy mit is szeretnél, és irány a konyha! ;D

Brigitta, köszönöm! :)

Melinda :DDD Ez bögre, a kis csillagszemem kapta a nővéremtől. :))

Mónika, köszönöm! Remélem, ez is ízlik majd. :)

Renata Kalman írta...

:) Egy borongós depis reggelen épp egy hasonló bögrében, -csak fehér alapon piros pettyesben- csokikrémet készítettem, csak nem raktam fel. Rögtön ez jutott eszembe a képedről!

egycsipet írta...

Renáta, szerintem fel kellene tenned, borongós az időjárás, éppen aktuális. :)))

Névtelen írta...

Szerinted milyen lenne, ha tejszín helyett is tejet tennék bele? (Nincs itthon tejszínem.)
Ibolya

egycsipet írta...

Ibolya, csak tejjel szerintem kevésbé lesz krémes. Ha esetleg van vajad (nem margarin) otthon, abból tehetnél hozzá és az talán segítene az állagán javítani. :)

admin írta...

Kár, hogy még nincs nyár, már csorog a nyálam ezért a finomságért! Na de hamarosan... :-)
Nem vagyok jártas fagyigép téren! Mi a teendő, ha olyanom nincsen???

egycsipet írta...

Bogyó, a legteljesebb nyugalommal állj neki, nálam már elkészült az idei első eperfagyi is, de pl. vanília télen is rendszeresen készül. ;D
Hű, fagyigép nélkül kicsit munkásabb és állítólag nem lesz tökéletes az állaga, de ha nem tartalékolod sokáig a fagyasztóban, akkor szerintem nem gond. A lényege, hogy mindent csinálj úgy, ahogy leírtam fent, csak kihűtés után a fagyasztóba tedd az alapot. Kb. 1,5-2 óra múlva ránézel, ha már az edény szélénél fagyni kezd, akkor alaposan átkevered, majd visszateszed a fagyasztóba. Ezt még 2-3x eljátszod és elvileg ezután még egy fagyasztás és már eheted is. Ez így hosszadalmasabb, de sokan esküsznek rá, hogy működik.

Amit még esetleg érdemes változtatni, hogy a tejszín egy részét kispórolod az alap főzésénél (1-1,5 dl) és ezt a mennyiséget az alap kihűtése után, félkeményre verve adod a csokis alaphoz, majd ezután jöhet a fagyasztós-átkeverős procedúra. Ezt a módszert gépnél is rendszeresen használom, mert szerintem jobb lesz így az állaga.
Egyébként ha kipróbálsz 1-2 házi fagyit, és bejön, szerintem érdemes beruházni egy gépre is, mert akár egy év alatt is behozhatja az árát, ha szeretitek a fagylaltot.

admin írta...

Nem baj, hogy melósabb gép nélkül, de legalább működik úgy is valamennyire! Majd akkor készülök rá, ha valaki megszabadít hosszabb időre a gyerkőcömtől (csak hogy ne felejtsek el kavargatni)! :-D
És persze köszi ismét a részletes tájékoztatást!!!! :-D

egycsipet írta...

Szívesen, bármikor. :)
Remélem, sikerülni fog és jó lesz az állaga!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...