2010. május 18., kedd

Fahéjfagylalt

Nekem ő az egyik favorit. Főzött fagyi, ennek is a vaníliafagyi az anyja :), bár spórolósabb változatban. Általában, ha nem a vanília a meghatározó íz, nem használok vaníliarudat. Helyette vanília eszenciát vagy házi vaníliás cukrot teszek az alapba.


A tejet felteszem melegedni, közben a tojássárgákat elkeverem a cukorral, keményítővel, vanília eszenciával, és a tejszín kb. felével csorgathatóra hígítom. Amikor a tej felforr, a maradék tejszínnel lehűtöm, és folyamatos keverés mellett belecsorgatom a tojásos keveréket. Besűrítem, majd a legvégén belekeverem a fahéjat - ezzel már nem főzöm. Hagyom kihűlni, majd a hűtőszekrényben tovább hűtöm az alapot.*
A tejszínt felverem félkeményre, majd összeforgatom a fahéjas alappal, ezután a fagylaltgépre bízom a további munkát. Amíg a fagyi készül, porcukrot, fruktózt és fahéjat teszek egy cukorszóróba. Amikor a fagylalt elkészül, egy fagyasztást is elbíró dobozba rétegezem: 2-3 kanálnyit vékonyan szétterítek a doboz alján,majd megszórom a fahéjas cukorral, ezután újra fagylalt, újra fahéjas cukor, amíg tart a fagylalt. Fagyasztóba teszem néhány órára, és csak azután tálalom. Ez a fahéjas rétegezés elmaradhat, de nagyon finom, amikor fogyasztás közben felbukkan a fahéjas turbóíz. :))
*Általában este főzöm az alapot és másnap reggel fagyasztom ki.


Hozzávalók:
2 dl tej, 2 tojás sárgája, 5 evőkanál cukor, 1 púpos teáskanálnyi étkezési keményítő, 1 teáskanál vanília eszencia, 1 dl tejszín, 2 csapott teáskanál őrölt fahéj, további 2-2,5 dl tejszín félkemény habbá verve, valamint a szóráshoz ízlés szerinti mennyiségben porcukor, valamilyen egyéb apró szemű cukor és fahéj keveréke.

11 megjegyzés :

Bianka írta...

ÁÁÁÁ ez az egyik nagy kedvencem, és házi is ez valami mennyei lehet

szepyke írta...

Ó, hát itt van a kis éééééééééééédes!

Nah, ok, rábeszéltél!

Kata írta...

Úgy látom,nálatok jobb idő lehet, mint nálunk... Pedig de finom lehet ez is!

Sütis néne írta...

hú, de megenném, imádom a fahéjas dolgokat. kár hogy nálunk csak én szeretem....(de azért egy keveset fogok csinálni így is :-D

Mónika írta...

Megcsodálom a fagyijaidat. Több kérdésem is lenne. Ezt a főzött alapot lehet használni csoki, fahéj, karamell szb fagyikhoz? A gyümölcsösöket hogyan csinálod? Joghurttal. Hogyan lesz olyan krémes állaga a gyümölcsösöknek?
És majd olvasok nálad szorgosan.

Chef Viki írta...

Juj de szuper!

Jegesmedve-kiképzés ide vagy oda (még sálat is tettem reggel), szívesen belekanalaznék :-))

egycsipet írta...

Köszi lányok! :)

Kata, szerintem nem jobb, de hangolódni már lehet. :) A fagyi különben is szuper télen-nyáron. :D

Mónika, ez az alap nagyjából használható, de pl. csoki esetében a tejben olvasztom a csokit, utána sűrítem a tojásos keverékkel, a karamellnél először karamellizálok, majd azzal melegítem a tejet, és utána megy hozzá a tojásos cucc. Majd jönnek egymás után ezek a receptek is. ;)
A gyümölcsfagyit is többféleképpen készítem, tejszínes, joghurtos, főzött... A joghurtosra egy változatot tavaly már feltettem: málnafagyi. A tejszín kicsit krémesíti, a tiszta joghurttal készülő betonná tud fagyni, ezért nem annyira szeretem, de azonnali fogyasztásnál oké úgy is. Sokan tesznek állagjavítás miatt tojásfehérjét hozzá - én erre nem vagyok hajlandó, mert "fázom" a nyers tojástól...

egycsipet írta...

Viki, köszi! Gondolj csak bele: a fagyi jót tesz a zsírpárnánknak, az pedig jó a hideg ellen! ;))))

Praliné Zsuzsi írta...

Szia! Naggyon jól néz ki ez a fagyi, el is mentettem! Már csak egy fagyigép kellene :) Ezzel kapcsolatban lenne egy kérdésem hozzád: az egyik blogban láttam, hogy írtad, Delonghi (IC 8500?) fagyigéped van. Ennek a tartálya, amit a fagyasztóban kell tartani, hajszálpontosan 14 cm? Csak mert az én minifagyasztóm hajszálpontosan 14 cm magas sajnos :( Köszi a segítséget! Zsuzsi

egycsipet írta...

Szia Zsuzsi, köszi! :)
Igen, IC 8500. Sajnos magasabb, olyan 14,3 cm lehet kb, ugyanis a vonalzó 13,8 cm-nek méri, de tudod a 0 előtt azon van még úgy fél centi plusz hely. Nem tudom, talán egy kisebb űrtartalmú fagyigépnek valószínűleg kisebb a tartálya - érdemes jól körüljárnod a kérdést, ha ilyen szűkös a helyed. Remélem, találsz megfelelőt! :) csipet

Praliné Zsuzsi írta...

Szia! Köszi a segítséget! Akkor tovább próbálkozom :) Zsuzsi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...