2010. június 1., kedd

Marhalábszár-pörkölt

A nap sütött, kellemes meleg volt, a tűz elkészült, a bogrács felkerült, a nap elbújt, a szél feltámadt, az eső eleredt, a levegő lehűlt, az eső elállt, a szél elült, a nap kisütött, a bogrács lekerült. Így zajlott a hétvégi bográcsozásunk röviden. :)


A pörkölthöz a hagymát megtisztítottam, közepes kockákra vágtam. A húst is megtisztítottam (zsír, erek kikerülnek, inak maradnak), majd felkockáztam. A lábszárnál érdemes úgy méretezni a húskockákat, hogy az inasabb részeket némileg kisebb, a húsosabbakat nagyobb darabokra vágjuk, így kb. együtt készülnek majd el.
A bográcsba tettem a zsírt és a hagymakockákat, majd mehettek a tűzre. Amikor a hagyma üvegesre párolódott-sült, hozzátettem a húst. Ahogy a hús "kifehéredett", levettem a tűzről a bográcsot, őrölt édes paprikát kevertem a húsos hagymához, majd befűszereztem (só, bors, majoranna, kakukkfű, csípős és csemege Piros Arany, babérlevél, kömény, esetleg natúr ételízesítő). Kevés folyadékot* adtam hozzá, beledaraboltam egy paprikát, hozzátettem két paradicsomot félbe vágva, végül visszatettem a tűzre, fedő alatt főni. 
Innentől már csak folyadékpótlás, kóstolás, további ízesítés (fűszerek, fokhagyma, erős paprika, valamint én mindig teszek bele néhány kanálnyi mustárt és olykor ketchupot is) a feladat, na és persze a tűz táplálása. Köretként általában tarhonyát készítek mellé, illetve nokedlit, de főtt burgonyával is nagyon finom.
*Én a marhát vörösborban főzöm, ez kb. annyit tesz, hogy minimális víz mellett bor kerül túlsúlyban folyadékként a pörköltbe. Ez ízlés dolga, van, aki egyáltalán nem tesz bele bort, és olyan is, aki csak a főzés vége felé egy keveset.


Belekerült a bográcsba: 1 kg vöröshagyma, 2 kg marhalábszár (tisztított súly), 20-25 dkg zsír, 1 üveg vörösbor, 1 paprika, 2 paradicsom, őrölt pirospaprika, só, bors, kevés majoránna és kakukkfű, Piros Arany, 1 nagyobb babérlevél, őrölt kömény, mustár, ketchup, fokhagyma, 4-5 db aprócska szárított chili.

12 megjegyzés :

Márti írta...

Na most bizony összefutott a nyál a számban olvasás közben. Pláne ez a mustáros ketchupos ízesítés csúcs!

Belly írta...

Nagyon szeretem,jól néz ki:-)

Anice kötős blogja írta...

Nálunk is ugyanez volt, most vasárnap.
Köszi a receptet, mert babér és kakukkfű meg mustár nem került bele, de hamarosan megint ilyesmit készítünk, akkor figyelek ezekre is.

Bianka írta...

Gyilkos :D Imádom, jaj nem is bírom nézni, annyira ennék belőle

egycsipet írta...

Köszönöm lányok! :)

Andi írta...

Én is imádom...király kaja! Micsoda színe van!!!

Brigitta írta...

Én is nagyon szeretem,még jó,hogy van nekem egy adag a faygóban,nemrég készült nálunk is! Nagyon guszti!:)

Dia írta...

Na így még nem hallottam a készítését! De asszem a chillivel meggyőztél!

margit2 írta...

Nem rég jártam itt, akkor nem engedett beírni a blogod... Remélem, hogy most több sikerem lesz...

Mi is szeretjük a pörköltet, és nagyon hasonlóan is csináljuk.. Bizony nem maradhat ki a vörösbor itt sem! :-)

egycsipet írta...

Köszönöm mindenkinek! :)

Raindrop írta...

Hát van neked szíved?
Gyönyörű szép, és imádom! :)

egycsipet írta...

Köszi Raindrop! A most hétvégén készült adag kínzás volt: éppen "vigyázok a vonalaimra". :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...