2010. június 26., szombat

Töltött paprika

Vagyis inkább húsgombócok paradicsommártással, a paprika csak ijesztgetésnek van benne. :D Az ok egyszerű: az íze igenis kell az ételbe, de megenni nem szeretjük, így csak néhányat töltök meg, a többit szívesebben készítem el gombócnak.
A recept eredetileg tv paprika magazinos, az első számok egyikében láttam meg. A gombóc tökéletes, csak nálunk a paradicsomszósz kevés hozzá, így én azt mindig növelem - sőőőt, sokszor még úgy is kevés, és muszáj "utángyártanom" belőle. :))


A hagymát felaprítom és kevés olajon megdinsztelem. A húst kétszer darálom (vagyis daráltatom a párommal :D). Sózom, borsozom, beleteszem a rizst, a tojást és a dinsztelt hagymát, majd az egészet összedolgozom.
A vizet, egy kevés sóval, felteszem melegedni (kb. 2 liter). A paprikákat megmosom, kicsumázom, és a töltelékkel megtöltöm, majd gombócokat formázok a kimaradt húsmasszából. Az időközben felforrt vízben megfőzöm őket (kb. 20-25 perc alatt elkészülnek).


Amikor a gombócok és a töltött paprikák megfőttek, egy szűrőkanállal kihalászom őket, a főzővizet pedig átszűröm - erre szükség lesz a mártáshoz. Kevés olajjal és liszttel rántást készítek, beleteszem a paradicsompürét, majd felöntöm a gombócfőző vízzel, és további víz hozzáadásával megfelelő állagúra hígítom. Cukorral ízesítem, amikor felforrt, beleteszem a húsokat és néhány percig együtt rotyogtatom még őket.


Hozzávalók: 50-60 dkg csirke- vagy pulykamell, 2-3 db tölteni való paprika, 1 zacskó gyorsrizs (Ben bácsi, 125 g), 1 fej vöröshagyma, 1 tojás, kb. 18-20 dkg paradicsompüré, kb. 4 dkg liszt, olaj, só, bors, cukor ízlés szerint.

7 megjegyzés :

mandy tarragon írta...

De régen ettem, pedig nagyon szeretem :) Anyukám is csak az íze miatt teszi bele a paprikát, mindig kikotorjuk. Kiskoromban nem is értettem, hogy mitől töltött paprika, ha csak húsgombóc van benne :)

Mónika írta...

Tetszik az új külső. vidám.

Andi/cuki írta...

Képzeld, ma a grissini mellé náunk is ez volt!:-)) Csak az enyém most malacból. Nagyon guszta a Tiéd is, s nagyon csini az új ruci!:-))

Kiskukta írta...

Én is így vagyok vele, nem esszük meg a paprikát, hogy miért nem jutott eszembe, hogy csak párat töltsek meg az ízéért, mert azt szeretem...?

Jade írta...

O, de gusztak! Nem is emlekszem, mikor ettem utoljara toltott paprikat, paprikastul. Nagyon szeretem, olyan finom!!!

Nagyon jo az uj blogruha, olyan vidam!

Bianka írta...

Nagyon guszta. Férjem miatt én is így készítem, hogy több a gombóc :)
Szépséges az új blogruhád

egycsipet írta...

Köszönöm szépen mindenkinek! :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...