2010. június 22., kedd

Citromos "Erzsébet"

"Erzsébet" a korábban már posztolt, a 4. Kifőztük magazinban is megjelent, citromos desszert - "Böske" :) - barátnője. Az alapanyagok továbbra is rém egyszerűek, kis költségvetésűek, csak a munka több egy kicsit vele.


A karamellizált tésztalapokhoz a mirelit tésztát szobahőmérsékleten hagyom felengedni. 
A kiengedett tésztát alaposan porcukrozott felületre helyezem, a tetejét is megszórom porcukorral, majd óvatosan nyújtani kezdem. (Fontos, hogy mindig csak kicsit nyújtsunk rajta.) Nyújtás közben többször porcukrozom a tészta tetejét és a nyújtófelületet is, igyekszem odafigyelni, hogy ne ragadjon le. Amikor kb. 2 mm-es vékonyságúra nyújtottam, félbehajtom a lapot, majd ismét nyújtani kezdem. Ahogy újra elérem a kb. 2 mm-es vastagságot, az előző hajtásra merőlegesen ismét félbehajtom és tovább nyújtom a tésztát. Amikor a lap ismét kb. 2 mm-es vékonyságú lesz, feldarabolom úgy, hogy 12 egyforma téglalapot kapjak (kb. 6x11 cm). Sütőpapírral bélelt tepsire helyezem a darabokat. 190 °C-ra előmelegített, légkeveréses sütőben, 10-15 perc alatt karamellizálom a tésztalapokat.
Ha sütés közben púposodni kezdenének, villával meg lehet szurkálni egy kicsit a tetejüket. Nem kell megvárni, míg a lap felső része is teljesen karamellizálódik, mert hajlamos az odaégésre, úgyis a sütőfelületen fekvő oldalát fogja mutogatni, elég, ha az szépen karamellizálódik. A sütés végeztével azonnal rácsra szedem a lapokat úgy, hogy az addig a sütőlapon lévő oldaluk kerüljön felülre.


Amíg a lapok sülnek, a csokoládét darabokra töröm és mikrohullámú sütőben megolvasztom (természetesen hagyományosan, gőz felett is készülhet). Egy sütőpapírra kenem egyenletesen olyan formában, hogy dermedés után 6, kb. a tésztákhoz illeszkedő darabot tudjak vágni belőle. Hűtőszekrényben dermesztem.


A krémhez a citromhéjat, citromlevet, tejfölt összekeverem, porcukorral ízesítem. A tejszínt felverem a vaníliás cukorral és a habfixálókkal, majd az egészet összeforgatom. Csillagcsővel felszerelt habzsákba töltöm és, az alábbiak szerint, rétegezem: a karamellizált lapot tányérra helyezem, erre nyomok egy adag krémet a habzsákból. Csokilapot teszek rá, majd újabb réteg krém következik, végül egy porcukorral meghintett tésztalappal zárom a desszertet.


A tészta hasonlóan készül a fahéjas torony, vagy az epres-csokis krémdesszert esetében is - érdemes azokat a változatokat is kipróbálni.

Hozzávalók (6 adag)...
...a krémhez: 1 nagyobb citrom finomra reszelt héja, 20 dkg tejföl, kb. 0,5 dl citromlé, 3-4 dkg porcukor, 3 dl tejszín, 2 teáskanál vaníliás cukor, 2 csomag habfixáló (kb. 5 dl folyadék fixálásához);
...a karamellizált tésztalapokhoz: 25 dkg vajas-leveles tészta (én mirelitet használok), porcukor;
...a csokilapokhoz: 5-7 dkg 75% kakaótartalmú étcsokoládé.

27 megjegyzés :

Notburga írta...

Hú, ez nagyon finom lehet...

Bianka írta...

Nagyon finom lehet és csodásan néznek ki

Andi írta...

Azta de jól néz ki!

Andi/cuki írta...

Ez zseniálisan néz ki, nagyon jó kép!:-))

Pocak Panna írta...

Hát ez gyönyörű!!!

Névtelen írta...

Szia! Ezt lehet villával enni, vagy szét kell trancsírozni?

Mónika írta...

Ez valami csodálatos.
Más ízesítésúű krémmel is elképzelhető?

egycsipet írta...

Köszönöm mindenkinek! :))

Szia "Névtelen"! Hááát, fogós kérdés - mi villával ettük, de nem egy "szépen fogyasztható" desszert, akárcsak a krémes, vagy a képviselőfánk...
A villával valójában eltöröd a lapokat. A karamelles lapok roppanósak, a krém pedig ahhoz képest lágy, tehát mindenképpen összenyomódik a desszert, amikor elkezded a műveletet. Ha egy kicsit masszívabbá szeretnéd a krémet, lecsöpögtetheted előtte a tejfölt, de szerintem ettől lényegesen nem fog a dolog változni, illetve meg lehet próbálni vékonyabbra nyújtani a tésztát, úgy talán kicsit könnyebben villázható a végeredmény.

Mónika, én már készítettem ehhez hasonlót fahéjas és csokis krémmel (a recept végén felé ott vannak a desszertekhez a hivatkozások). Azoknál a tészta nem volt hajtogatva, így kevesebb cukrot vett fel, nem volt ennyire karamelles-édes - ott jó volt az édesebb krém. Ehhez én mindenképpen valami savanykásabbat ajánlanék, vagy mondjuk semleges mascarponésat valamilyen gyümölccsel - pl. friss málna, eper, ribizli, vagy esetleg ezekből készíthetsz akár egy öntetet is hozzá.

Kricky írta...

Nagyon guszta! Ezt én is ki fogom próbálni!

És a fotóid!!!! :O

egycsipet írta...

Kricky, köszönöm szépen! :)

margit2 írta...

Olyan ünnepélyes a fotódon ez a süti! ... Ahogy olvastam meg is dolgoztál vele! :-)

egycsipet írta...

Margitka köszönöm! :)
Nem igazán munkás, hosszabb ideig tartott leírni, mint elkészíteni. :)

szepyke írta...

Hát, festés volt nálad is?

Jó lett az új kégli!:)))

egycsipet írta...

Jahh, egy szépasszony azt mondta, sötét vagyok, így inkább megvilágosodtam. :P
Köszi. :)))

szepyke írta...

Teeeeeeeeeee! Ilyet ne írjál, mert felröhögtem, és nem tudják, hogy mi bajom...:)))))))

Ki mondta, hogy sötét vagy?:)))
Hát, ez kész!:))

egycsipet írta...

Idézet szépasszony június 9-én kelt privát leveléből:

"szerintem is sötét vagy... :))))
de ez a te dolgod, nah"

Lebuktál, nahh! :DDD

szepyke írta...

:DDDD
Hát, majdnem leírtam, hogy mi vagy...:))))
De most nem a sötét oldaladra utaltam volna, hanem a ....

:))))

egycsipet írta...

Nahh, nahh, mi? :D

Azt hiszem, minden a sötét oldalamra utal. Mit nekem színes kisvirágok? Olyan sötét vagyok, hogy Darth Vader hozzám képest maga a napsugár. :P

szepyke írta...

Naaaaaaaa, nem írhatom le... A nagymamám szerint egy urilány nem beszél csúnyán... szegény, ezt nekem olyan sűrűn kénytelen elmondani...:))) én meg mindig jól megkérdezem, hogy hol van itt urilány????

Szóval, nem, nem! Nem a sötét oldaladra gondoltam, inkább a dilinyósra...:))) Mert lássuk be, abban is erős vagy, nemcsak a sötétségben...:DDDD

egycsipet írta...

Anyáááám, megvan! Ez őrület!
És én még a férjemet gyanúsítgatom, hogy biztos szappant kever az alkoholmentes sörömbe és attól habzik a szám és csordogál a nyálam! :P

szepyke írta...

Jááááááj, hát már ilyen elhatalmasodott alkoholizmussal küzdesz, hogy még a szappan ízét sem érzed a piába... Megint egy eddig eltitkolt oldalad...

Te, szerinted, jó helyen levelezünk??? Muszáj mindenkinek tudnia, hogy egyikünk se normális?
Jó, jó, én csak a magam nevében nyilatkozhatom, de ha rákérdeznek, megerősítem, hogy, Te sem vagy teljesen ép...:)

egycsipet írta...

Jahh, valószínűleg nem, bár nem hiszem, hogy bármelyikünk is újat mondott volna magáról. :P :D

Ezennel indítványozom a továbbiakban a privát levelezést.
Uff.

szepyke írta...

Szerintem rólad még nem tudta mindenki... Rólam, gondolom, már igen... de ezzel élek már x éve. (akkor sem írom le, hogy mióta...)

És, igenis, értettem! Átvonulok a privát szférádba, akarom mondani az e-mail fiókomba...:))))

egycsipet írta...

Nos, akkor most megmutattam egy csipetnyit a/egy másik énemből is. :))

Rendben, vonulj, nem mintha eddig párhuzamosan nem abban lettél volna. :D

Thrini írta...

De jó lett a blogrucid!
Olyan kis vidám, bohókás! :)

Kiskukta írta...

Nagyon jó ez az új blogruha! Meg a kis párbeszédetek is érdekes volt:D, Jót röhögtem rajta!
A sütiről már nem is beszélek, nagyon jól néz ki!

egycsipet írta...

Thrini, köszönöm! :)

Kiskukta, köszi! :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...