2010. június 29., kedd

Moha tökmagos pogija

Mmm, ez nagyon finom! Egyszerű, gyors, kiadós, és abbahagyhatatlan! Moha, szuper vagy! :)))


A holdacskák - gyerkőc szerint kiflik - úgy készültek, hogy a kenyérsütővel megdagasztattam a tésztát, majd egy kelesztőtálba áttéve belegyúrtam a tökmagot, gömböcre igazgattam és hagytam megkelni.
A sütőt előmelegítettem 200-210 °C-ra, majd lisztezett felületen kb. 6-7 mm-esre nyújtottam a tésztát. Egy 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval holdakat szaggattam belőle, ezután sütőpapíros tepsiben kicsit kelni hagytam. Sütés előtt egy kis vízzel elkevert tojássárgájával lekentem őket, végül addig sütöttem őket, míg szép színt kaptak. 3 nagy tepsi pogácsa lett ebből az adagból.

Az eredeti recept Moha tollából itt tanulmányozható! Moha, köszi! :)


Belekerültek: 60 dkg kenyérliszt (BL60), 30 dkg burgonya - hámozva, kockázva, sós vízben megfőzve, áttörve és kihűtve :), 1 dl olaj, 2 dl tejföl, kb. 3,5 dkg élesztő, 1 kockacukor, 3 teáskanál só, 10 dkg tökmag, a nyújtáshoz liszt, a kenéshez 1 tojássárga kevés vízzel elkeverve.

6 megjegyzés :

Moha írta...

Csipetkém örülök, hogy ízlik nektek is! Nagyon jó ötlet ez a holdacska forma:)
Ebből a receptből látszik,hogy akkor születnek jó dolgok, ha az ember nem ér rá agyalni órákat, csak összedobja:))

Bianka írta...

Fenségesen néz ki

Brigitta írta...

Ideugorhatna egy pár ebből a kosárkából!:))

egycsipet írta...

Lányok, köszi, megy! :))

Moha, nem saját ötlet, az egyik pesti cuki készíti ilyen formára a tökmagos pogit. Én azt ismerem, a férjem pedig "onnan" szereti ezt a pogácsát, így maradtam a formánál. :))

Névtelen írta...

Szia!

Nagyon jól néz ki ez a pogi. Annyi lenne a kérdésem, hogy ha nem tudom géppel dagasztani, mert nincs, akkor ugyanúgy élesztőt fel kell futtatni pici cukorral és úgy kézzel dagasztani a többi hozzávalóval. Jól gondolom? Vagy nem szükséges külön felfuttatni?
Még kezdő háziasszony vagyok, ezért nem vagyok benne biztos.. :)

Nixe

egycsipet írta...

Nixe, szia!

Igazából szerintem mindegy, a gépbe nem futtatjuk fel és mégis megkel a tészta.
Ha bizonytalan vagy a sikerben, akkor talán a legjobb, ha felfuttatod. Csak egy nagyon kevés tejbe tedd a cukrot és az élesztőt, és arra figyelj, hogy ezután valószínűleg igazítani kell majd a liszt mennyiségén, mert a tej plusz nedvesítő.
Ha nem akarod futtatni, akkor a lisztet mikróban melegítsd meg egy picit (csak nagyon rövid időre kell betenni), csinálj egy mélyedést a közepébe. Keverd össze a tejfölt, olajat, élesztőt úgy, hogy az élesztő nagyjából feloldódjon/elkeveredjen a folyadékokban és aztán öntsd a liszthez, bele a krumpli és a többi és úgy dolgozd össze.
A tökmagot csak a legvégén add hozzá, amikor a tésztát már kidolgoztad...

Remélem, sikerülni fog. Ha van kedved, írd majd meg. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...