2010. június 15., kedd

Karamellfagylalt

Még az első fagyijaim között próbáltam ki egy karamellfagyit, ami bár finom volt, nekem nagyon-nagyon édes. Szeretem, ha a karamellízt nem nyomja el a cukor édessége, így aztán visszatértem a kezdetekhez és onnan indultam újra (és újra és...). Ez a fagyi kevésbé édes, viszont karamellízű, éppen úgy, ahogy mi szeretjük.


A cukrot egy edényben a tűzre teszem melegedni. Amikor az edény átmelegedett, hozzáteszem a vizet is, és lassú tűzön karamellizálom. A sötétre karamellizált cukorhoz hozzáadok 3 dl tejet, majd együtt tovább melegítem.


Közben a tojássárgákat kikeverem a keményítővel, cukorral, sóval és a fél deci tejjel. Amikor a karamell már teljesen elvegyült a tejjel, a tojásos keveréket hozzácsorgatom és kézi habverővel simára keverem benne. Ezután forrásig melegítem a keveréket, a főzés végén még egy kevés vanília eszenciát adok hozzá. Aki jobban kedveli a cukrot a karamellben, mint mi, a tűzhely lezárása előtt kóstoljon és cukrozzon... :)) Kihűtve hűtőbe teszem egy éjszakára.
Fagyasztás előtt a tejszínt felverem, összeforgatom a karamellalappal, majd fagylaltgépben készre fagyasztom.


Hozzávalók...
...a karamellhez:
5 evőkanál cukor, 2 evőkanál víz;
...továbbá: 3+0,5 dl tej, 3 tojássárgája, 1 teáskanál étkezési keményítő, 1 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint), só (ha édeset szeretnénk, csak egy icipicit, ha sós karamellfagyit, akkor egy jó nagy csipetnyit), 1 teáskanál vanília eszencia, valamint 2,5 dl tejszín (én literes tejszínt használok, aki kicsit vesz, nyugodtan használhat 2 dl-t, az is elég bele).

11 megjegyzés :

Bianka írta...

Ennyi csodás fagyi láttán nekem is el kellene gondolkodnom, hogy elkészítsem életem elsőjét. Nagyon guszta

Andi írta...

De szeretem!!!
Képzeld hétvégén kipróbáltam a fagyi gépemet. Epreset csináltam, de elfelejtettem beletenni a keverőt, úgy megfagyott hogy nem bírtuk kivenni.
Nem sikerült túl jól az első fagyim, de nem adom fel! :-)

margit2 írta...

Ó már megint egy újabb fagyi! Most már lehetne válogatni Nálad a sokféle fagyiból, akárcsak a cukrászdákban! :-)

egycsipet írta...

Bianka, hajrá! :))

Andi, majd belejössz! ;) Én mindig beteszem a lapátot mosogatás után a fedelébe, így nem felejtem el. :))

Margitka, annyi soha sincsen készen egyszerre, pedig milyen szép látvány is lenne egy egész fagyasztó tele fagyisdobozokkal! :DD

ginko írta...

Hát fantasztikus lehet az tény, meg is csinálnám ez is tény, de nincs fagyimasinám akkor mit tehet az egyszerű fagyi-éhes lány?! Nagyon szépek a képek is!!:)

Dia írta...

Ez nagyon jó! De szerinted gép nélkül is meg lehet csinálni?

egycsipet írta...

Köszi lányok! :)

Összebeszéltetek? :D Hát, én sohasem próbáltam gép nélkül fagyit csinálni, tehát tapasztalatom nincs.
Mások tapasztalati megoszlanak, van, aki esküszik rá, hogy olyat lehet gép nélkül is készíteni, mint géppel (ezt ugye ki lehet jelenteni, de ha nincs gépe, akkor viszonyítási alapja sincs), van akinek pedig egyszerűen nem sikerül gép nélkül, így gondolja, hogy géppel jobb lesz.
Ennek függvényében álljatok neki, biztosan függ a fagyasztó hőmérsékletétől kezdve még jópár dologtól, de megpróbálni mindenképpen érdemes.

A technika egyébként egyszerű: berakjátok egy dobozba, amiben azért van még hely (elvileg kb. duplájára kellene terjeszkednie a fagyinak), aztán irány a fagyasztó. Amikor a doboz szélétől 2-3 centire már látszik a fagyás, kiveszitek, átkeveritek (villa, botmixer, ami van), vissza a fagyóba, majd ezt megismétlitek még párszor. Az elején lassabban fagy (2-3 óra is lehet), a végén már nyilván gyorsabban, akár fél óránként is lehet az átkeverést ismételgetni. Az utolsó keverés után hagyjátok még vissza fagyni, és csak utána nyalakodjátok be.

Annyit azért megelőlegeznék, hogy én általában kb. literes adagokat készítek, ez egyszeri fogyasztásra sok 2 embernek. Elvileg a receptjeim zöme másnap-harmadnap-1 hét múlva is kanalazható szinte azonnal a fagyasztóból (-18 fok) kivéve, de ez a nem gépi készítésnél közel sem biztos - szóval lehet, jobb lenne fél adagokat csinálnotok, vagy legalábbis számítsatok rá, hogy másnap már hagyni kell kiengedni valamelyest fogyasztás előtt.

Huhh, hosszú komment lett, külön posztban lehet, jobb lett volna. :D

margit2 írta...

Éppen este ettünk mi is a családdal... Bizony ki kell venni a fagyasztóból a dobozokat attól függően, hogy mennyi van még benne. ... Én tegnap 20 percet vártam, mikor már tudtam kimerni belőle. De jól időzítettem, mert azalatt meg is vacsiztunk. Jó kis nasi volt utána. :-)

Neked is 2 fagyasztó doboz van a gépedhez?

Dia írta...

Köszönjük!

Raindrop írta...

Szia egycsipet! :)
Ez a kedvenc fagyim!
Gyönyörű lett, olyan mint csoki fagyid.

egycsipet írta...

Margitka: nem, nekem csak egy tartály van a géphez. Azt hiszem a Philipsnek van talán olyan, ami két tartályos, de olyat nem lehetett kapni, amikor mi vettük a miénket.

Dia, nincs mit. :))

Raindrop sziaaa! Örülök, hogy vagy már. :) Köszönöm!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...