2010. június 8., kedd

Lecsó

A lecsó jó.
Jó úgy, ahogy a nagyim készítette, hosszú lére eresztve, friss fehér kenyérrel felitatva a finom szaftot.
Jó úgy, ahogy anyum készíti, rövid lére főzve, majd tojást sütve bele.
Jó kolbásszal, virslivel, tarhonyával, rizzsel, tökkel - jó bárhogyan.
Jó úgy is, ha egyik nap így, másnap meg úgy esszük. Már' ha marad belőle másnapra...


A megtisztított hagymát vékonyan felszeletelem (karikázni is lehet), majd libazsíron üvegesre párolom-pirítom. Karikákra vágom a paprikát (a "csumája" is mehet bele, de ez opcionális), a hagymára dobom, összeforgatom vele és fedő alatt párolni kezdem. A paradicsomot héjától megfosztom, cikkekre vágom és a paprikához dobom. Megsózom, egy csipet őrölt paprikát (eredetileg nem kell bele, de én szeretem, ha kicsit megszínezi a lecsót), és egy kevés őrölt borsot (valójában ez sem kellene bele) szórok hozzá. Ha szükséges, néhány kortynyi vizet is öntök alá. A kolbászt nagyobb darabokra vágom (opcionális tétel), ezt is az ételhez adom, majd fedő alatt készre főzöm. A főzés utolsó perceiben még hozzáadom a szintén darabokra vágott virslit (újabb opció), néhány karika erős paprikát (a gyerkőcök miatt nem főzöm bele), hagyom egyet forrni és már el is zárom a lángot.
Tarhonyával vagy rizzsel tálalom és jár mellé egy szelet friss kenyér is.


Hozzávalók 4-6 személyre: 2-3 evőkanálnyi libazsír (vagy egyéb zsiradék, lehet pl. szalonna kiolvasztott zsírja is), 2 nagy fej hagyma (aki kevésbé hagymarajongó, csökkentheti a mennyiséget), kb. fél-fél kg paprika és paradicsom, ízlés szerint füstölt kolbász és/vagy virsli, só, csipetnyi őrölt pirospaprika, csipetnyi őrölt bors, ízlés szerint erős paprika (zöldpaprika).

6 megjegyzés :

Bianka írta...

Lecsó imádnivaló. hétvégén rittyentek is magamnak :)

ginko írta...

Teljes mértékben igazat adok, a lecsó minden módon, változatban nagyon finom. Ez is nagyon finom lehet:)

Belly írta...

A lecsót mi is imádjuk:-)
Tojásosan.

Andi/cuki írta...

De jó lenne ma vacsira!:-))
Kaphatok?

Dia írta...

Sosem hallottam róla, hogy tarhonyával is eszik valahol. Mi csak simán, tojásosan. Lassan Én is készítek, mert oda vagyunk érte!

egycsipet írta...

Mmm, szeretem, amikor ennyire egyetértetek velem... :D


Bianka, jól teszed! :))

Ginko, köszönöm! :))

Belly, én így is, úgy is, bárhogyan is. :D

Andi, elfogyott. :(( Képzeld, még a férjem is kétszer szedett belőle, pedig ő NEM szereti... :O

Dia, mi még rizzsel is. Sőt, eredetileg a rizst vagy tarhonyát belefőzik, de én még úgy nem próbáltam.
Így visszagondolva fúúj - bár egyszer felnőtt fejjel is ki fogom próbálni -, szóval gyerekként tökfőzelékkel is szerettem - hidegen... :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...