2010. június 27., vasárnap

Összevisszaság

Szülinapi topsy-turvy. Az első. Meglehet, az utolsó is. :(
Komolyan mondom, ennyit még tortával nem bénáztam. Sőt, semmivel sem. :S Nem is tudom, miért nem akart összejönni, egyszerűen csőd volt az egész. Pedig elvileg nem is nagy falat, csak két szintes...


Kezdődött azzal, hogy még nem csináltam emeletes tortát. Sem fondantosat, sem semmilyen mást. Ettől annyira még nem is paráztam, a forma összeillesztésétől annál inkább. Mert mi van, ha nem jól szabom ki az emelet helyét és összepakolásnál derül ki, hogy béna lett? Akkor már nincs mentőöv trancsírozás nélkül, süllyedő hajó, vízfelszínre törő buborékok és vége...


A piskóta: elment a net, így nem jutottam faragható piskótarecepthez. Maradt helyette a szokásos vizes piskóta, ami persze nem úgy nőtt, ahogy én szerettem volna, így 4 helyett 6 piskótát kellett sütnöm. Összesen 15 tojásból...

A fondant: 4 adagot gyúrtam be. Hogy miért? Itt vidéken, ahol a GPS sem...
Szóval nem kaptam a megszokott marshmallow-ból. Csináltam sajátot. MM-nak jó volt, fondantnak már nem. Vettem más gyártmányt. Nem lett jó az állaga. Gyúrtam sima fondantot. Tört. Begyúrtam az itthon fellelt maradék "jó MM"-t, a mindig tökéletest. Szakadt.
Azt hiszem, összesen kb. 3 kg porcukor bánta a hadműveletet. Végül a "törős" és a "szakadós" összegyúrásából született meg a bevonó, ami persze nem volt rugalmas, de legalább már rajta maradt a tortán. A gyűrődések elfedésére pedig ugye ott van a díszítés... :P

Egyéb info... a felső szint: 16-os kakaós lapokból faragva, sárgabaracklekvárral töltve, az alsó szint: 22-es vaníliás és kakaós lapokból faragva, kakaóbabos ganázzsal töltve.


3 nap alatt készültem el, na jó, egyik sem volt teljes nap, de mégiscsak 3 nap. Háromnapos torta. Ó, anyááám! Na ilyet soha többé. :S
Kiskukta szerint pech-széria tört rám - lehet benne valami. :(  
Kiskukta, ezúton is köszönöm neked a folyamatos bátorítást, segítséget, és bocsi a sok nyavalygásért... :)

UI: Ja igen, az összeillesztés bezzeg elsőre jó lett. :P

44 megjegyzés :

Thrini írta...

Igyál valamit és pihend ki magad!! :)
Tudom milyen, amikor az ember elképzel valamit és nem úgy alakulnak a dolgok. Én pl. törtem-zúztam a hétvégén (nem szándékosan).
Egyébként csuda jól néz ki a torta, annyira tetszik a színvilága.
Az íze is bejönne...

Viki írta...

Hű, de fantasztikusan néz ki! Irigylésre méltó!:) Azért a végén, mégiscsak összeállt, nem is akárhogy :)

Mónika írta...

Ha én ilyet tudnék, dicsekednék fűnek-fának.

Macus írta...

lehet, hogy sokat bénáztál vele, de az eredményen ez nem látszik. nagyon különleges torta született.

Moha írta...

Csipet ez nagyon jó lett, ügyes vagy:) azt szerencsére nem látja senki, mennyit kínlódtál vele.

Limara írta...

A sok nehézség ellenére, vagy éppen azért, gyönyörű lett!:))

Judit írta...

Na, erre mondják,hogy minden jó,ha jó a vége!A torta pedig gyönyörű!

Névtelen írta...

Nagyon-nagyon szép lett! Szegény, jól megszenvedtél vele, de megérte, mert kifogástalanul gyönyörű!

Andi írta...

Gratulálok a 100. olvasódhoz!
A torta pedig így tökéletes ahogy van!!! Nekem nagyon tetszik....

Puszedli írta...

Kimondhatatlanul tetszik! :) Minden elismerésem a Tiéd - azt a három napot is beleértve.

Juci írta...

Ne szerénykedj! Csodás ez a torta!
Nekem nagyon is tetszik!

mariam írta...

Még szerencse, hogy csak Te tudod, mennyit kínlódtál vele! :-)
A torta egész mutatós lett, igazán ügyes vagy! :-)

Anice kötős blogja írta...

Szívesen híznék egy ilyen háromnapos tortától. Mindjárt megnézem milyen messzire laksz innen..

Süti Bazár írta...

Nem látszik a végeredményen, hogy mennyit bajlódtál vele. Igencsak tökéletesnek tűnik :))

Nekem bejött a saját pillecukorból gyártott fondant, csak a színét veszti el másnapra :))) Még nem jöttem rá, hogy miért. Varázsfondant :)))

Melinda írta...

Ohhh,hát ez gyönyörű lett!!!!!
Megérte a sok vesződséget,ilyet akárki nem kap!:)
El se merem mondani milyen lett életem első "fekete erdő"tortája,hétvégén alkottam ketteske szülinapjára...kár,hogy nem kértem telefonos segítséget Tőled:DDD

Mary írta...

Kalandos torta készítés nagyon szép eredmény! Gratulálok!

egy pici írta...

Gyönyörű ez a torta,nehéz elhinni .hogy az első fondantos annyira szép!!

jókaja írta...

Szerencsére a kalandokat csak Te tudod, aki kapja, csak a szépségét látja. :-)

Niki írta...

Az meglehet hogy kínlódás volt"összerakni" ez a tortát,de gyönyörű lett:))))Nem is láttam még ilyen tortát,de nagyon tettszik,és nagyon jól néz ki:)))Egyébként mi akar lenni???Mármint a formája:)))

Kiskukta írta...

Szerintem nagyon nagyon megérte belevágni, szép lett, sőt, én nagyon örülnék egy ilyen tortának. a hibákat csak te tudod, látod!

édesem írta...

bármennyit is bénáztál vele, megérte!

egycsipet írta...

Sziasztok, először is köszönöm szépen mindenkinek, nagyon kedvesek vagytok! :)

Thrini, törős-zúzós nekem is előfordul, néha komplett csődtömeg vagyok, lásd a mostani hétvégémet is. :D

Andi, köszönöm, leesett az állam, amikor megláttam! :))

Yasmine, a legelső fondantom nekem is saját MM-ból készült, és viszonylag jó is lett - de most még a bevált receptem sem lett jó. :S Nem álltak együtt nálam a tortázás csillagai. :P :DD

Melinda, akarsz róla beszélni? :))) Hívhattál volna nyugodtan, legalább vigasztaltál volna... ;D

Egy pici, lehet, félreérthetően fogalmaztam: nem az első fondantos, csak az első emeletes és az első olyan, amihez sehogy sem akart sikerülni a bevonó. :S :)

Jókaja, igazad van, végül így összegeztem én is. Anyum örült neki és nem azt nézte, hogy itt-ott megnyúlt a fondant vagy éppen gyűrődik. :)

Niki, ez egy topsy-turvy akart lenni. Általában több szintet készítenek, mert úgy mutatósabb, de szerintem a család még két hét múlva is ezt ette volna, ha még egy szintet rárakok - én pedig vsz egy elmegyógyintézetben kötök ki... :D

Kiskukta, puszi. :)


Köszönöm szépen még egyszer mindenkinek!!! :)

Felhőlány írta...

Gyönyörű lett! :)
A végeredmény szempontjából - és mert ugye nem én kínlódtam vele - szerintem megérte, mert csodaszép lett!! :) Nagyon ügyes vagy! Gratula! :)

lekvároskukta írta...

Csodaszép lett a torta, elismerésem :))

Notburga írta...

Csodás lett, megérte (?) a fáradságot!!!

Andi/cuki írta...

Gratulálok, nagyon szép! S hogy nem adtad fel, az is szuper!:-))

Dia írta...

Ez valami eszméletlen!!!!!!! Csodásan néz ki!

Bianka írta...

Csipet azt hiszem megérte a fáradságot, mert meseszép.

Chef Viki írta...

Varázslatos lett! Ha én kapom, leborulok a lábaid elé :-)


Bámullak a kitartásodért! Kivágtam volna a francba, az tuti!

Raindrop írta...

Hű, szerintem elképesztően különleges.
Kicsit unalmas a sok karikra torta már, és ezektől mindig beájulok. :)

Tündér írta...

Hú, nekem nagyon bejön ez a forma! Tetszik! Ügyes vagy!!Mi csak avégeredményt látjuk, az előzményeknek semmi nyoma:)

margit2 írta...

Valóban nagyon szép lett végül a tortád! ... Tetszenek a színei is! :-)

egycsipet írta...

Köszönöm szépen lányok! :))


Notburga: meg, anyum nagyon örült neki. :)

Andi, Viki: 3 órával a tervezett indulás előtt (ebédre vártak minket) még sehol nem volt a bevonat. Akkor azért megfordult a fejemben, hogy lehet, sütni kellene egy meggyes piskótát. :P Ott bukott meg a dolog, hogy elfogyott a tojásom, úgyhogy muszáj volt rávarázsolni a tortára a fondantot... :D

Raindrop, Tündér: nekem is nagyon tetszik már régóta ez a forma, de valahogy sosem szándékoztam megcsinálni. Aztán most anyum szülinapjára egyből ez jutott az eszembe, befészkelte az agyamba magát és sehogy sem akart kimászni onnan. :))

Brigitta írta...

Időm kevés,így régen jártam erre,nem volt alkalmam megdicsérni az új külsőt,tehát most teszem.Szép lett!:))
A torta mestermunka,gratulálok! Tudnék mesélni idegtépő harcokat egyes esetekben,amik egyszer csak egy csapásra megoldódtak,de a kínok kínján mentem kereszetül.Viszont azok a legszebb munkák végül,mint msot Tied is.
Igazán szép!:)

egycsipet írta...

Brigitta, nagyon kedves vagy, köszönöm szépen! :)
...és igazad van, általában a legproblémásabb darabok lesznek aztán a legjobbak. :)

Ottis írta...

Nagyon szép torta!
Én sem készítettem még emeletes tortát, tartok is tőle :-)

egycsipet írta...

Ottis, köszönöm. Az emelettel nem volt gond, szerintem nincs mitől tartanod. :)

Névtelen írta...

Nagyon tetszik a torta:) Én is megpróbálkozok vele, viszont nem tudom hogy mennyi torta karika kell hozzá. Tudnál ebben segíteni? Illetve kb milyen magas a torta?
Köszi:)

egycsipet írta...

"Névtelen", köszönöm! :)
Igazából mindenből annyi és akkora szükséges, hogy számodra ízléses legyen a végeredmény. Ha megnézed a topsy turvy képtalálatait, elég sokfélét láthatsz, van laposabb, magasabb, több-kevesebb szintes. Szerintem a lapos szintek nem hozzák ki kellően ezt a csapott-faragott formát, nem lesznek mutatósak. Én pl. először 2-2 piskótát terveztem, de nem találtam elég magasnak, így sütöttem még hozzá +1-1 karikát. Így 3 db 16-os karika (mindegyik 2-2 tojásos vizes piskóta) és 3 db 22-es karika (ezek 3-3 tojásosak voltak) lett a végén. Ha szeretnél egy harmadik szintet, akkor az természetesen lehet arányaiban nagyobb (28-as) vagy akár kisebb (10-es) is.
Javaslom, hogy keményebb, faragható piskótát készíts. Elég sok a hulladék, de ahhoz, hogy szép legyen, eléggé meg kell faragni, ezen nem szabad spórolni. Valamint mindenképpen valamilyen kemény tölteléket ajánlok, szintén könnyíti a faragást.
A tortát ez alapján faragtam és állítottam össze, szerintem nagyon jó videó, én megnéztem 2-3 alkalommal és utána elsőre sikerült jól kifaragni.
A torta végleges magasságát csak saccolni tudom, a képek alapján valahol 30 centi körül lehetett a teteje.
Remélem, tudtam segíteni, de ha kérdésed van még, szívesen válaszolok. Sok sikert a munkához! :)

Ditta tortái írta...

Szia!

Ez nagyon szép lett,nagyon szépek a tortáid,meg az oldalad,gratulálok

Üdv:Ditta
Ha gondolod,nézd meg az enyémet is:ditta84.blogspot.com

egycsipet írta...

Ditta, köszönöm. :)

Eszter írta...

Már annyiszor akartam kérdezni, hogy mivel varázsoltad ilyen szép fényessé a tortát? Ezen annyira jól mutat!!

egycsipet írta...

Eszter: olajjal (akármilyen semleges ízű jó, és egyszerű, szélesebb ecsettel könnyű felvinni).
A gyári bevonatokon nem tudom, hogyan viselkedik, érdemes előtte kipróbálni egy kisebb darabon, de a házi fondantokon jó szokott lenni. Idővel beszívja a fondant és mattul, úgyhogy érdemes viszonylag frissen rákenni.

Elképzelhetőnek tartom egyébként, hogy van már erre is valamilyen speciális cucc, amihez cukrász nagykerben hozzá lehet jutni, esetleg érdemes lenne rákérdezned.

Eszter írta...

Köszi a gyors választ! ;-) Van persze erre speciális cucc (pl: étel lakk) csak kíváncsi voltam, hogy Te ezt mivel érted el otthon.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...