2010. június 9., szerda

Tejespite

Diánál láttam meg először a tejespitét és olyan gusztán kellette magát, hogy azonnal eldőlt: el kell készítenem. Ez meg is történt, a végeredmény remek lett, annyira, hogy szinte azonnal elfogyott az egész tepsi - igaz, csak fél adaggal készült, na de mégis csak ketten voltunk rá... :D


A recept nagyon egyszerű: a sütőt előmelegítettem 200-210 °C-ra (Diánál 180 °C-on sül), a tepsit kivajaztam vékonyan. A tojásfehérjét pici sóval keményre vertem (nem kell "kőkeményre", mert akkor nehéz a végén a tejes keverékbe belekeverni, de azért legyen kemény), a tojássárgákat kikevertem a vajjal és a cukrokkal, majd váltogatva belekevertem a lisztet és a tejet. A fehérjehabot egy szilikon lapáttal beleforgattam a tejes keverékbe, beleöntöttem a tepsibe és az előmelegített sütőbe toltam. Amikor pirulni kezdett a teteje (ilyenkor a tetején már kéreg képződik, de belül még folyik), visszavettem a hőmérsékletet 180-190 °C-ra és addig sütöttem, míg a tepsit kissé megmozgatva a pite már éppen csak remegett. Szerintem kivehettem volna 1-2 perccel korábban is, de így is tökéletes lett. Kissé hűlni hagytam, majd szeletekre vágtam és porcukorral meghintve, valamint sárgabaracklekvárral tálaltam. (Melegen vagy langyosan fogyasszuk!)
Dia, köszönöm, tényleg abbahagyhatatlan! :*

Olvasói update: Kata már elkészítette - észrevétele szerint gyorsan sül a sütemény, ezért érdemes sűrűn ránézni, nehogy odakapjon idő előtt. :)


Belekerült egy 20x30 cm-es tepsibe (ez kb. fél adag, 6-8 nagy szelet): 3 tojás szétválasztva, 5 evőkanál (10 dkg) cukor, 1 evőkanál (2 dkg) vaníliás cukor, összesen 6 dkg vaj (kikentem a tepsit vékonyan, a többi ment a sütibe), 6 evőkanál (12 dkg) liszt, 5 dl tej, pici só, valamint a tálaláshoz porcukor és sárgabaracklekvár.

12 megjegyzés :

Niki írta...

Nagyon guszta:) Olyan mint a szuflé...belül folyékony,a teteje kérges...hmmmm...mesés:)))

Dia írta...

Jajj, de örülök! Köszönöm a dicséretet és, hogy kipróbáltad!

A sütő nálam villany, valószínű így más a hőmérséklet.

Ami írta...

Nagyon guszta lett!
Én is rég készítettem már tejespitét, jó hogy eszembe juttattad :)

Névtelen írta...

Nagyon rosszul latszik az oldal,a szineken nem ártana változtatni.
Vagy csak az én szemem rossz?
Ildikó

egycsipet írta...

Niki, köszi! :)

Dia, nekem is villanysütőm van, de az ajtónyitással hirtelen elég sok hőt szokott veszíteni, így nem kockáztattam. :) Szerintem egyébként pont szuper lett a végeredmény, a rétegek vastagsága is éppen ideális volt.
Köszönöm még egyszer a receptet! Puszi érte! :))

Ami, köszönöm! :)

Ildikó, köszönöm az észrevételt. Néhány nap híján egy éve ilyen a blogom és még nem volt rá panasz, de megfontolom a változtatást. :)

Jade írta...

Jajj, de guszta! Hogy nem lattam ezt Dianal?!? Ennyire elmaradtam volna mostanaban a blogok kovetesevel? Meglehet...
Mindenkeppen ki kell probalnom, csodajol nez ki!

Chef Viki írta...

Jujjjjjjjj de étvágygerjesztő... Uramatyám!

Bianka írta...

Irigy-irigy, csodálatosan néz ki. Isteni lehet. Már tudom, hogy az enyémmel mi volt a gond. A sütési mód.

Jade írta...

Irtam az este, de most nem talalom... csodajol nez ki ez a pite, ki kell probalnom!!!!

egycsipet írta...

Judith, Viki, köszönöm! :)

Bianka, megnéztem, szerintem is a hideg sütő lehetett a bibi. :( Próbáld meg újra, szerintem érdemes! :)

Judith, mea culpa, irtó trehány vagyok, csak most néztem meg a kommenteket. :S

Névtelen írta...

Hello!
Kiprobaltam ,es Isteni finom lett!!!:)Epp mot falatozom a gep elott!:)Ugyan olyan ,mint ahogy elmondtad,fugooooo:):):)Koszi a recit es persze Dianak is!:)Egy tapasztalat ami talan nincs a reciben,hogy sztem hamar sul es erdemes figyelni.De ez mar csak reszletkerdes, a reci a fontos!:)
Udv:Kata:)

egycsipet írta...

Kata, köszönöm, Dia nevében is. :))

Az észrevételt is köszönöm! Nekem nem tűnt úgy, hogy gyorsan sülne, gondolom ez sütőfüggő is (az én sütőm "csodákat művel" néha :D), de mindenképpen beírom a recepthez, másnak is hasznos lehet! Köszi! :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...