2010. június 14., hétfő

Mentás szíverősítők

Jucinál jött szembe velem egy nagyon szép színű mentás likőr - bár inkább mézes-mentás pálinkának nevezném a csekély 60 fokos alapból készülő itókát. :) A próbához én némileg könnyebb műfajt választottam, az enyém csak 50 fokos volt :)), emellett készült egy változat vodkával is.
Mindkét italt ugyanúgy készítettem, egyforma mennyiségben került bele a mentalevél és a méz is - bár mindkét ízesítőből több, mint az eredeti receptben. Juci útmutatója szerint lelkiismeretesen összekutyultam az egészet, majd naponta rázogattam, kb. kétszer-háromszor. 5 nap után szűrtem le.


Tapasztalat:
- a pálinkával készülőnek sokkal szebb színe lett, de Juciét meg sem közelíti (elrontottam valamit vagy csak hiányzott az a plusz 10 fok? :D), a vodkás változatot inkább csak a méz színezte meg (nem nyugszom, zöld likőrt akarok! :D)
- a vodkával készült likőr íze sokkal-sokkal mentásabb, mint a pálinkás változaté, illetve a pálinka természetesen jobban elnyomja a menta ízét,
- bár az ízének szerintem jót tett a mézturbó, mindkét változat kissé opálos lett tőle, na de ez a legkevesebb, a végeredmény a lényeg! :)

Mindkettő finom lett, igaz teljesen más ízvilág - a gyengébb jobban bejön nekem, az erősebb a páromnak, ez mondjuk így arányos. :)) 
Juci, köszönöm! :)


Hozzávalók (próbamennyiség, tessék felszorozni):
6 dkg méz (nálam selyemfűméz), 2 szál menta levelei (20-25 levél), 2 dl vodka vagy pálinka.

5 megjegyzés :

Bianka írta...

Bár én nem iszom alkoholt, de a vendégeimet szívesen megkínálnám vele

Chef Viki írta...

Hű! Hűha!

Van otthon jó kis 50 fokos páleszünk, el fogok különíteni belőle egy adagot!

egycsipet írta...

Bianka, köszi! :)

Viki, hajrá! :))

Ami írta...

Én szívesen megkóstolnám :) Bár a mentáért nem vagyok oda, de így alkoholos italként elmegy.
Küldesz egy kis kortynyit? :)

egycsipet írta...

Ami, hát persze. :))
A menta nálam jó is, meg nem is :D - éppen ezért nem mertem nagyobb adagban bevállalni elsőre ezt az italt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...