2010. június 5., szombat

Karfiolkrémleves petrezselymes galuskával

Valahogy ritkán jut eszembe, hogy karfiolt vegyek, mirelit általában van a fagyasztóban, de a frissek ritkán integetnek le a zöldséges pultjáról hozzám. Most is csak úgy került az asztalunkra, hogy kaptam egy szép darabot és mivel a lányom levesre voksolt, annak készítettem el.
A gyerkőcömnek elég sűrűn változik az ízlése - másnál is így van vagy csak én vagyok ilyen "szerencsés"? Ha legutóbb éppen szeretett valamit és nagy boldogan elkészítem újra, addigra már tuti, nem szereti. A karfiollevest egyszer szereti, másszor nem, így mivel a krémleves, mint nagy csoport, szeretve szokott lenni, most biztos, ami biztos, a karfiol is krémként végezte. Míg a krémleves bejön, addig a "zöld" és a "fűszer" nem, ha a kettő együtt áll, akkor még úgy sem. Márpedig én petrezselymes galuskát szándékoztam a levesembe tenni és mivel nem kérdeztem, nem volt ki vitatkozzon velem. :P

2011: a levesbetét itt medvehagymás galuska

A leveshez a hagymát megtisztítottam, apróra kockáztam, olajon üvegesre pirítottam. A karfiolt felaprítottam (nem rózsákra, hanem egyszerűen kis darabokra vágtam), egy kicsit együtt pirítottam a hagymával, majd felöntöttem a húslevessel. Puhára főztem, majd félrehúztam a tűzről és botmixerrel pépesítettem. A lisztet elkevertem a tejfölben, belekevertem a levesbe, majd a tűzre visszatéve felforraltam. Megkóstoltam, sóval és fehér borssal ízesítettem.
Amíg a leves főtt, a tojást felvertem, egy csipet sót adtam hozzá és elkevertem annyi liszttel, amennyivel galuska-sűrűségű tésztát kaptam. A petrezselymet felaprítottam és a tésztába kevertem. Egy műanyag vágódeszkát olajjal megkentem, erre szedtem a tésztát, amit egy kés segítségével lobogva forró, sós vízbe szaggattam. Miután megfőttek a galuskák, szűrőkanállal kiszedtem, leöblítettem, majd miután lecsepegtek, az éppen elkészülő levesbe kevertem őket.
Tálaláskor a galuskával dúsított krémlevest még reszelt sajttal szórtam meg.


Az étel elkészül, galuskák a szűrőben, már csak csobbanniuk kell a kész levesbe. Gyerkőc ágaskodik, gyanakodva méregeti a szűrőben csöpögő galuskákat.
csipetke: - Hagytál rajta zöldet.
csipet: - Min?
csipetke: - A karfiolon.
csipet ráhagyja, a galuskát a levesbe keveri, szed, sajttal szór, asztalra teszi a levest, csipetke enni kezd...
csipet: - Ízlik a leves?
csipetke: - A lé az igen, nagyon finom, de a karfiol...az nem finom benne. :)))

 Hozzávalók...
...a leveshez:
1 közepes fej hagyma, 1 közepes karfiol, 1 liter húsleveslé (vagy 1 liter víz+2 leveskocka), 20 dkg tejföl, 1 evőkanál liszt (vagy keményítő), olaj/vaj, só, őrölt fehérbors;
...a levesbetéthez: 1 egész tojás, 6-7 szál metélőpetrezselyem (vagy "sima" petrezselyemzöld is megfelel), kb. 6 dkg liszt, csipet só. A mennyiség természetesen duplázható, ha még tartalmasabb levesre vágyunk.
További levesbetét ötletekért töltsd le a Kifőztük magazin 3. számát!
2011: petrezselyem helyett érdemes kipróbálni medvehagymával is a galuskát, nagyon finom, ebben a változatban még csipetkének is ízlett. :)

10 megjegyzés :

Bianka írta...

Krémlevesként nagyon ritkán ettem, de isteni lehet

Mónika írta...

Nagyon szeretjük. Még ilyen galuskát nem csináltam, de fogok.

margit2 írta...

Hú a mindenit!... Na ilyent sem ettem még!... De el tudom képzelni, hogy milyen finom lehet... Én nagyon szeretem a krémleveseket. A karfiolt is kedvelem, a petrezselymet meg különösen szeretem. :-)

ginko írta...

Nagyon jó ötlet ez a petrezselymes galuska dolog, kipróbálom legközelebb ha ilyen "zöldből" csinálok levest:)

Eisenstock Ildikó írta...

Én az edényspórolós módszerek híve vagyok, így a galuskát a karfiolkrémlevesbe is beleszaggatom. Így viszont biztosan nem kap oda.

egycsipet írta...

Bianka, köszönöm! :)

Mónika, próbáld ki, nagyon finom. Ha szeretitek a petrezselymet, nyugodtan tehetsz bőven bele. :))

Margitka, nagyon finom volt. Ritkán fogy el egy nap alatt egy egész fazék leves nálunk, de ennek estére nyoma sem volt. :)

Ginko, remélem, nektek is ízleni fog! :)

Ildikó, alapjában véve én is. :)) Mindig beleszaggatom a levesekbe, de a krémleveseknél valahogy nekem a különszaggatás a természetes, így még nem is próbáltam ki egyben készítve. A tippet köszönöm, a következőnél ki fogom próbálni! :)

Viki írta...

Csipetke tündéri :)))) a leves pedig fantasztikus. Én is szoktam készíteni, s főleg a petrezselymes nokedlit imádjuk nagyon a levesekbe :))

Liza írta...

Egyre többfajta krémlevest készítek én is, de karfiolból még nem próbáltam. Nagyon jól hangzik a recept, azt hiszem ezt is ki fogom próbálni!:-)

Krisztu írta...

Édes a Csipetke!!
Nagyon finom lehet, kifogom próbálni.

egycsipet írta...

Viki, köszönöm! :)
Ugye milyen szuper ez a galuska? Már gondoltam rá, hogy köretként is megpróbálom, de egyelőre még "csipetke" rosszalló arckifejezése visszatart. :D

Liza, köszi! :))

Krisztu, köszönöm!
Hozzátenném, hogy csipetke meg sem kóstolta a galuskát, úgy közölte, hogy a "karfiol nem finom". :P :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...