2010. július 26., hétfő

Egyszerű kelt lepény és pite

Lehűlt! Végre! Hogy mennyire lesz tartós, majd kiderül, de most végre nem olvadozunk a konyhában, így akár be is kapcsolhatjuk a sütőt. Egy kis kelt erejéig érdemes... Ez a recept a nagyim keltjéből indult, és egészen a Kifőztük 5. számáig jutott. :)


A liszteket kimérem, a közepébe lyukat fúrok. Egy kevés tejet meglangyosítok, a cukrot hozzákeverem és a liszt közepébe öntöm, majd az élesztőt belemorzsolom és felfuttatom. Amikor az élesztő megkelt, beleteszem a többi hozzávalót is és alaposan kidolgozom. Lágy, már éppen, hogy nem ragadós tésztát kapok, amit gombóccá igazítva kilisztezett kelesztőtálba teszek, a tetejét megszórom liszttel és lefedve kelni hagyom.
(A tészta kenyérsütőgép üstjében vagy egyéb, dagasztásra alkalmas eszköz segítségével is megdagasztható.)


A megkelt tésztát kissé átgyúrom, két részre osztom. A sütőt 180-190 fokra előmelegítem.


A kapros-túrós lepényhez a fél adag tésztát lisztezett munkalapon vékonyra nyújtom. Egy kb. 24x36 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelek (vagy kizsírozok és lisztezek). Ebbe a tepsibe helyezem a tésztát.
A túrót összetöröm, elkeverem a tejföllel, zsemlemorzsával, és ízlés szerint cukorral, esetleg citromlével ízesítem. A kaprot felaprítom, a túróhoz keverem. Ezután a tojásokat szétválasztom, a sárgáját a túróba keverem, a fehérjét kevés sóval habbá verem és beleforgatom a masszába. A tölteléket a tésztára simítom és az előmelegített sütőben pirosra sütöm. (Nem szükséges, de a sütés vége előtt 1-2 perccel, a túrót megkenhetjük kevés tejjel vagy tejföllel elkevert tojássárgájával.)


A meggyes pitéhez a tészta másik felét kettéosztom. Az egyik felet lisztezett munkalapon vékonyra nyújtom. Egy kb. 20x30 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelek (vagy kizsírozok és lisztezek). Belehelyezem a kinyújtott tésztát.
A magozott meggyet összeforgatom a zsemlemorzsával és a mandulával, majd cukorral ízesítem. A tésztalapra szórom a tölteléket. A tészta másik felét is kinyújtom, és a töltelékre helyezem. A tetejét tejjel elkevert tojássárgájával lekenem, villával megszurkálom és az előmelegedett sütőbe tolom, pirosas-barnára sütöm. Tálaláskor ízlés szerint porcukorral megszórom.


Hozzávalók...
...a kelt tésztához:
kb. 2,8 dl tej (mennyisége a liszttől függ), 5-6 dkg zsír, 2 tojássárgája, 1 teáskanál só, 25 dkg rétesliszt, 25 dkg finomliszt, 1 evőkanál cukor, 2,5 dkg élesztő;
...a kapros-túrós töltelékhez (fél adag tésztához): 50 dkg túró, 1 kis pohár tejföl, kb. 4 evőkanál cukor, 2 tojás, ízlés szerint kapor, 1 evőkanál zsemlemorzsa, citromlé ízlés szerint, egy kis csipet só;
...a meggyes töltelékhez (fél adag tésztához): 50 dkg meggy (magozva mért mennyiség), 3 evőkanál zsemlemorzsa, kb. 4 evőkanál cukor, 5 dkg szeletelt mandula;
...a pite/lepény tetejére: tejjel elkevert tojássárgája.

Ha csak egyféle keltet sütnénk, a töltelék mennyiségét duplázzuk!

10 megjegyzés :

Juci írta...

Nagyon tetszik, mentem a reciket, köszi.

Andi/cuki írta...

Jaj, de jók ezek a nagyi-félék!:-))
Az uram annak a kapros-túrósnak nagyon örülne!:-))

Jade írta...

Mikor legelőször láttam, már akkor eldöntöttem, hogy ki fogom próbálni. Olyan jól néz ki!

Macus írta...

De megennék a meggyesből egy darabot... A túrósból is, de azt édesen, mazsolával szeretjük.

margit2 írta...

Hú de guszták!!!... Milyen régen is sütöttem mindegyiket!... de most igazán megkívántam! :-)

Livi írta...

Örülnék most 1-1 szeletkének :)

Belly írta...

Kapros-túrós pite!!!!!!!!!!!!!!!!!
............
{lefordultam a székről:-))))))))9}

Kérek!!!!!!!!!!!!!4

egycsipet írta...

Juci, örülök, remélem ízlik majd, ha kipróbálod. :)

Andi, én most bármelyiknek. :D

Judith, köszi. :))

Macus, a túrót én is inkább mazsolával, de időnként érdemes kivételt tenni. Így is nagyon finom. :)

Margitka, köszönöm! :)

Livi, akkor már együtt... :D

Belly :DDD

Dia írta...

Csodásak! Mentem a receptet!

Névtelen írta...

Good dispatch and this mail helped me alot in my college assignement. Thank you as your information.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...