2010. július 28., szerda

Gyümölcsrizs

Én nem értem a gyerkőceimet. A gyümölcs magában ok, a tejberizs magában ok, a kettő együtt? Hát csak módjával... Pedig olyan finom, ezt még a férjem is megeszi annak ellenére, hogy ő alapjában nem bírja a tejberizses ételeket.
Nem értem... Tényleg nem, de azt hiszem, nem ez lesz az utolsó velük kapcsolatban, ami magas. :))


A gyümölcsrizs nálam úgy indul, hogy a rizst átválogatom, megmosom, majd egy edényben felteszem vízzel és egy icipici sóval (nem muszáj lefedni, én nem szoktam). Lassú tűzön főzöm. Amikor már nagyjából beszívta a vizet, felöntöm tejjel. Amint az is eltűnik a rizsben, jöhet a cukor és a tejszín. Addig főzöm, míg újra felforr, ekkor a tűzhelyet elzárom, hozzákeverem a vanília eszenciát és lefedem az edényt. Hagyom, hogy a tejszínt felvegye a rizs - nem kell teljesen, maradhat kissé "leveses". Kihűtöm, hűtés közben néha átkeverem.
A kihűlt tejberizsbe ízlés és idény szerinti gyümölcsöket teszek, a nagyobbakat kisebb darabokra vágva, a bogyósokat csak magukban. A tejszínt felverem fixálóval (nem kell "keményre"), végül összeforgatom a gyümölcsös rizzsel. Behűtöm, hidegen tálalom.


Hozzávalók: 3 dl rizs, csipet só, 4,5 dl víz, 4,5 dl tej, 2 dl tejszín, 5 evőkanál cukor, 1 teáskanál vanília eszencia, további kb. 2 dl tejszín+1 habfixáló felverve, ízlés szerint gyümölcs (a képen őszibarack, málna és szeder).


Nagyon finom, ha reszelt citrom- vagy narancshéjat is keverünk bele, esetleg csipetnyi fahéjjal ízesíthető. Ez egy óriási adag, nálam sokszor a lányok előbb tejberizsként kivégzik egy részét, és csak a maradékból lesz gyümölcsrizs. Ekkor elég 1 dl tejszínt felverni hozzá a végén.

13 megjegyzés :

Brigitta írta...

Nagyon guszta!
Érdekesek ezek a családtagok!Nálunk a főzelékekkel van így azuram. Tök,paradicsom,karalábé,sárgaborsó,stb levesnek mehet,viszont a kicsit sűrűbb mivoltában már tabu.Ki érti ezt?..Én nem!:))

Niki írta...

Csipet...gyönyörű:)

Juci írta...

Hát kérem szépen ez egy kitünő desszert!Kérek én is!

Puszedli írta...

Ez nekem teljesen új! :) Mármint, hogy utólag még felvert tejszínt is forgatok bele.. Ki fogom próbálni!

Liza írta...

Nagyon gusztusos, én nagyon szeretem így a tejberizst, de az én gyermekem sem szereti.
Vannak dolgok, amiket mi sem fogunk érteni, mint ahogy minket sem értettek szüleink:)

Andi/cuki írta...

Csodaszép,nagyon fini lehet!:-))

jókaja írta...

Megihlettél, már hűl a tejberizs :-)

Notburga írta...

Érdekes, az én gyerekeim sem szerették. Ez számomra is magas volt...

egycsipet írta...

Brigitta, köszönöm. :)
A férjem így van a paradicsommal - lecsó, paradicsomleves és hasonlók neeeeeem, de bezzeg a ketchup... :S :))

Niki, köszi! :))

Juci, adom... :)

Puszedli, remélem beválik. :)

Liza, köszönöm.
Ez így van, szerintem genetikailag kódolt a meg nem értés. :D

Andi, köszönöm, az bizony! :)

Jókaja, ez jóóó, örülök neki. :)
Na de este 9 után? :DDD

Notburga, kezdek megnyugodni... :)))

Chef Viki írta...

Na jó, feláldozom magam :-)Amit a gyerkők meghagytak, bevállalom!

Szenzációsak a képek!

egycsipet írta...

Chef Viki :DDD
Köszi! :)

Claire írta...

Un petit coucou de France!
Amitiés:CLAIRE

egycsipet írta...

Claire, salut mon blog! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...