2011. március 26., szombat

Gombóc a szószban

Azaz: gersligombóc paradicsomszószban. Borzolom az idegeket... :) Ezt a receptet csak azoknak ajánlom, akik szeretik a gerslit, nekik viszont jó szívvel...
Történt, hogy néhány napja nagyon megkívántam a töltött paprikát, azon belül is a paradicsomszószt. A húsgombócot viszont már nem annyira szerettem volna, így beletúrtam a kosaramba. A gersli akadt a kezembe. Ez lett belőle. :)


A gerslit alaposan megmostam, majd langyos vízbe áztattam. Egy óra múlva leszűrtem, felöntöttem hideg vízzel, felforraltam, majd 5 perc (lobogva) forralás után, a tűzről levéve lefedtem, konyharuhákkal alaposan letakartam és duzzadni hagytam. Úgy fél óra elteltével hozzákevertem egy kis sót, borsot őröltem rá, majd újra lefedve hagytam kézmelegre hűlni. Eközben 2 szál újhagymát felaprítottam és kevés olajon kissé megfonnyasztottam, ezt is hűlni hagytam.
A kihűlt gerslihez kevertem a hagymát, néhány szál durvára aprított petrezselymet, a tojást és annyi morzsát, amivel gombócozható masszává állt össze. Forrásban lévő, enyhén sós vízben, diónyi gombóckákra formázva főztem ki, majd bőséges paradicsomszószban fürdettem meg őket.

Hozzávalók kb. 2 tucat diónyi gersligombóchoz: 15 dkg gersli (megmosva, vízben áztatva), kb. 3,5-4 dl víz, 1 teáskanál só, kevés őrölt bors, 2 szál újhagyma, evőkanálnyi olaj, fél csokor petrezselyem, 2 tojás, kb. 10 dkg zsemlemorzsa.
A paradicsommártás leírása itt.

9 megjegyzés :

4Gyerek írta...

ez számomra kitűnően hangzik, de mit tegyek egy húst hússal evő családtagok szorításában?

Belly írta...

Hát,én azért megkockáztatom a húsgombócot,bár kétségtelen,hogy én is inkább a szósz miatt szeretem.

Bianka írta...

Nagyon finom lehet

egycsipet írta...

4Gyerek, egy húsleves után? Te eheted gerslivel, a család pedig főtt hússal... ;)

Belly, én szeretem húsgombóccal is. :))

Bianka, köszi! :)

Ditta tortái írta...

Én nagyon szeretem a gerslit,habár még ilyen formába nem ettem,de nagyon fincsi lehet így is:-)

Kreatív konyha írta...

Nekem nagyon tetszik ez az ötlet, sehol nem találkoztam még ilyennel, igaz én még csak ismerkedőfélben vagyok a gerslivel.

egycsipet írta...

Ditta, Mónika, köszönöm. Ha van kedvetek, próbáljátok majd ki. :)

margit2 írta...

Finom lehet! Guszta nagyon! :-)

egycsipet írta...

Köszi! :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...