Hát ha megérett, leszedtük.
A saját terméssel kezdtük a betakarítást, ettük, fagyasztottuk, aszaltuk. Fagyasztani ugyanúgy szoktam, mint az epret, azaz tálcán gurulósra és csak ezután zacskózva. Az aszalásról tavaly már írtam, tökéletesen működött az eljárás, a kész aszalvány rendben elállt, nem romlott meg. Tavaly az első adag után készítettem még egyszer, annál a meggyszemeket frissen magoztam, feleztem és a tálcákra szépen egymás mellé, vágott felükkel felfelé helyeztem el - így gyorsabban aszalódik, de helyigényesebb. A végeredményt tekintve (ízben, állagban) én nem éreztem különbséget az egyben aszalthoz képest. Mivel elég sok lett a kész aszalványom, még mindig van belőle egy kis üveggel és semmi baja, csak talán kicsit sötétebbek lettek a szemek.
Amikor már szépen letudtuk a mi kis meggyfánk kevéske termését, bejelentkeztek a szüleim, hogy menjünk leszedni az övékét is, mert nekik sok. Hát mentünk. Ennek az adagnak ismét fagyasztásra került egy része, aszalni már nem akartam, így maradt az egyéb tartósítási lehetőség, azaz a befőzés. Meggybefőttet nem szoktam elrakni, most mégis, és ha esetleg még nem lett volna elegem a lekvárfőzésből, hát gondoskodtam róla... :)
Meggylekvárt nem szoktunk enni, 2-3 évente azért készítek egy keveset pálinkával ízesítve, hígabbra, kizárólag a feketeerdő tortához. Most a meggy-zöldborsó-eper együttes betakarításával nem volt hangulatom a sokórás főzéshez, maradt a gyors, darabos, zselésítős megoldás. Finom lett, a lányoknak is ízlett, úgyhogy remélhetőleg el tudom majd nekik sütni palacsintába, piskótába. :)
A meggybefőttet a barackbefőtt mintájára tettem el, azaz cukorból és vízből szirupot főztem és ezzel öntöttem fel a válogatott, tisztított, kimagozott meggyet. A meggy szeret felúszni a szirup tetejére, így ahhoz, hogy a gyümölcsöt a folyadék teljesen ellepje, érdemes beszerezni műanyag savanyúság-leszorítókat - ezek sok zöldség és gyümölcs tartósításánál jól jönnek. A meggybefőzést nedves dunsztolással fejeztem be (a víz forrása után 8-10 percig dunsztoltam). Kihűlés után szárazra törölgetve kerültek a hűvös kamrába (garázsba) a kész befőttek.
Hozzávalók...
...a meggylekvárhoz: 1 kg meggyhez 1 kisebb rúd vanília magjai (elhagyható, de ízesíthető más fűszerrel is), kb. 25 dkg cukor, továbbá 3:1 zselésítő előírás szerint;
...a meggybefőtthöz: tisztított, hibátlan, magozott meggy, valamint a sziruphoz 1 liter vízhez 50 dkg cukor, pici tartósítószer (Na-benzoát). 1 liter vízből készült szirup 4-5 üvegre (7 dl-es) elegendő.
A saját terméssel kezdtük a betakarítást, ettük, fagyasztottuk, aszaltuk. Fagyasztani ugyanúgy szoktam, mint az epret, azaz tálcán gurulósra és csak ezután zacskózva. Az aszalásról tavaly már írtam, tökéletesen működött az eljárás, a kész aszalvány rendben elállt, nem romlott meg. Tavaly az első adag után készítettem még egyszer, annál a meggyszemeket frissen magoztam, feleztem és a tálcákra szépen egymás mellé, vágott felükkel felfelé helyeztem el - így gyorsabban aszalódik, de helyigényesebb. A végeredményt tekintve (ízben, állagban) én nem éreztem különbséget az egyben aszalthoz képest. Mivel elég sok lett a kész aszalványom, még mindig van belőle egy kis üveggel és semmi baja, csak talán kicsit sötétebbek lettek a szemek.
Amikor már szépen letudtuk a mi kis meggyfánk kevéske termését, bejelentkeztek a szüleim, hogy menjünk leszedni az övékét is, mert nekik sok. Hát mentünk. Ennek az adagnak ismét fagyasztásra került egy része, aszalni már nem akartam, így maradt az egyéb tartósítási lehetőség, azaz a befőzés. Meggybefőttet nem szoktam elrakni, most mégis, és ha esetleg még nem lett volna elegem a lekvárfőzésből, hát gondoskodtam róla... :)
Meggylekvárt nem szoktunk enni, 2-3 évente azért készítek egy keveset pálinkával ízesítve, hígabbra, kizárólag a feketeerdő tortához. Most a meggy-zöldborsó-eper együttes betakarításával nem volt hangulatom a sokórás főzéshez, maradt a gyors, darabos, zselésítős megoldás. Finom lett, a lányoknak is ízlett, úgyhogy remélhetőleg el tudom majd nekik sütni palacsintába, piskótába. :)
A meggybefőttet a barackbefőtt mintájára tettem el, azaz cukorból és vízből szirupot főztem és ezzel öntöttem fel a válogatott, tisztított, kimagozott meggyet. A meggy szeret felúszni a szirup tetejére, így ahhoz, hogy a gyümölcsöt a folyadék teljesen ellepje, érdemes beszerezni műanyag savanyúság-leszorítókat - ezek sok zöldség és gyümölcs tartósításánál jól jönnek. A meggybefőzést nedves dunsztolással fejeztem be (a víz forrása után 8-10 percig dunsztoltam). Kihűlés után szárazra törölgetve kerültek a hűvös kamrába (garázsba) a kész befőttek.
Hozzávalók...
...a meggylekvárhoz: 1 kg meggyhez 1 kisebb rúd vanília magjai (elhagyható, de ízesíthető más fűszerrel is), kb. 25 dkg cukor, továbbá 3:1 zselésítő előírás szerint;
...a meggybefőtthöz: tisztított, hibátlan, magozott meggy, valamint a sziruphoz 1 liter vízhez 50 dkg cukor, pici tartósítószer (Na-benzoát). 1 liter vízből készült szirup 4-5 üvegre (7 dl-es) elegendő.
18 megjegyzés :
Nagyon ügyes voltál.
Nagyon ügyes és dolgos napjaid vannak mostanában!:D
Külön megjegyezném,hogy dícséretes ötöst adnék az ízlésesen,ötletesen díszített üvegekért!:DD Nagyon jól mutatnak és guszták!
De nagyon szépek! (én mindig anyumra és anyósomra hagyom a lekváros, befőttes eltevős történetet...-pirulok, pirulok)
Csodás képek
de jó lenne, ha én is ennyi meggyet tudnék eltenni, sajna nálunk az idén nem nagyon termett. Nagyon szépek a fotóid.
Mónika, köszönöm! :)
Melinda, köszi! :D
Eszter, köszi! Az is jó, ha más csinálja, de azért csak nézelődj, ki tudja, hátha lesz egyszer egy kertecskéd... ;)
Bianka, köszi! :)
Kati, sajnálom. A tavalyi év nekünk sem volt valami jó, de idén szerencsére jól indultunk, eddig szép termésünk van mindenből, remélem, így is folytatjuk a továbbiakban. Köszönöm szépen! :)
Jaj már megint micsoda szépséges finomságok!
Köszönöm Csibe! :)
Nah.. az én aszaltmeggyem fekete... roppant fotogén a drágám... azt, hogy a kezem még mindig fekete tőle, azt már nem is említem...:)
:D Az enyém is napokig az volt. Semmi nem használ, illetve de: sok mosogatás (kézzel :D), sok hajmosás... :DDD
Nem fotogén? Tedd szép üvegbe. ;)
nagyon ugyes vagy,es a fotok is szepek,gratulalok!!!!
Cirmicica, köszönöm! :)
Az epren és a cseresznyén már én is túl vagyok... Látom, hogy Te is szorgoskodtál és sokféle különlegeset eltettél télre! Ügyes vagy! :-)
Még sok piros és fekete ribizlim is van leszedendő... Holnaptól meggyezek én is! :-)
Margitka, akkor neked is jó sok munkád lehetett az utóbbi napokban. Sebaj, megéri. ;)
Nekem a piros még érik, ősszel ültettünk egy tő fekete ribizlit, azon nem sok volt és már le is eszegettük. A pirost már nagyon várom, szeretjük nagyon. :))
Szia. Látom neked is van mit tenned. Én is épp meggyet főzök be. Én úgy szoktam, hogy magozáskor egy nagy edényben rétegenként cukorral megszórom. Majd egy éjszakára hagyom állni. Levet ereszt. Belerakom a meggyszemeket üvegbe és a lével felöntöm. Majd vizes dunszt. Így jobban szeretem, mert ropogósabb lesz a meggy.
Szia Erás, van bizony és úgy tűnik, egyelőre nem akar elfogyni. :))) Köszönöm szépen a leírást, jól hangzik! Ha jövőre is ilyen sok meggyünk lesz, ki fogom próbálni ezzel a módszerrel is! :)
Szuper, ez az egycsipet ;-)
Ohh, köszi! :D
Megjegyzés küldése