2011. október 12., szerda

Karácsonyi készülődés - októberben

Na jó, tudom, a téma többeknek sokkolóan korai lehet, de igenis, vannak dolgok, amiket nem lehet elég korán kezdeni. Gondolok itt éppen az adventi készülődésre...


...azon belül pedig az italokra. A likőrök készítésénél ugyanis jó tudni, hogy az érésnek két fázisa van: először a fűszerekkel együtt érlelődnek az ízek, majd szűrés után van egy utóérési idő is, amely nyilván minél hosszabb, annál jobb lesz a végeredmény. Természetesen az italok (különösen a lágyabb ízűek, pl. a krémlikőrök) fogyaszthatóak akár azonnal a szűrés után is, de higgyétek el, sokkal-sokkal finomabb lesz, ha hagyjátok még ezután is érni (néhány hetet vagy akár hónapot is). 
Éppen ezért, egy részüket már most érdemes elkészíteni, hogy minél finomabb, ízletesebb legyen, amikor az adventi vendégvárás alatt a vendégek poharába, illetve Szenteste a karácsonyfa alá kerül.


Az ajánlott italok (a blogon szereplő receptek közül) tehát a következők:
mézes pálinkák
- citromos-fűszeres mézes pálinka (alap infók)
- meggyes-fahéjas mézes pálinka (alapok, ízötletek)
likőrök (a tejszíneseket december elején elég elkészíteni) 
- krémpuncs
- mogyorólikőr
- fahéjlikőr
Érdemes fűszerkeveréket is készíteni, télen puncshoz, forralt borhoz igazán remek lesz elővenni, na és persze ez is tökéletes gasztroajándék lehet.
Nálam már nyár óta érik a diólikőr, emellett készült egy (-két) újabb finomság is, ezek receptjére még várnotok kell egy kicsit. ;) Lesz még kávélikőr és valószínűleg mézes pálinka is, utóbbi nálunk már hagyomány. Nem szoktam nagy adagokat készíteni, csak a leírásokban szereplő 5-7 dl-es mennyiségeket, mert inkább a választékot tartom szem előtt és ősszel-télen így is ezekkel van tele a hűtőszekrény ajtaja. :))
Jó készülődést! :)

12 megjegyzés :

Éva írta...

Már én is karácsonyi hangulatban vagyok, de az italokat még egy kicsit hanyagolom. Nem is ismerek túl sok félét amit ellehetne készíteni? Neked látom sok finomságod van!

Juci írta...

Na ebben igazat adok!

Kreatív konyha írta...

Én sem szeretem, ha már októberben szaloncukorral és hasonló karácsonyi dolgokkal találkozom, viszont ital ügyben abszolút igazad van. Ahhoz, hogy az ízek összeérjenek, idöben neki kell állni!

Nelli írta...

Azt hiszem jövök likőr recepteket csenni, a férjem pedig pálinka reciket!:-)

Elisabeth írta...

Hát, én mondom nagyon szorgalmas és ügyes vagy készülni már most a finom likörökkel. Imádom a kávé likört, emlékszem a nagynéném is szokta késziteni több fajta liköröket Karácsonyra, már hónapokkal előbre, hogy érjenek jól meg az izek!
Fantasztikus!

egycsipet írta...

Éva, ezekkel bátran próbálkozhatsz, mindegyik finom és nagyon egyszerű elkészíteni őket. :)

Juci, köszi! :)

Kreatív konyha, köszönöm! :)

Nelli, csak tessék, csak tessék! ;)

Elisabeth, köszönöm! :)

Ani írta...

Én likőr fan vagyok! Hm..van itthon kávé, kókusz, csoki, pina colada, mozart..plusz vörösbor, fehérbor, forraltbor, rum és némi pálinka. Amerre járok, most mindenhol van valami cuki kis pia. Bespájzoltam-ahogy marciból és nugátból is!)) Szóval, ha erre jártok és bulizni akartok alkeszt már ne hozzatok!)))Jó ötlet ez az írás, csak neki ne kezdjek készíteni!:DD

Bianka írta...

Én tegnap karácsonyi dalok dúdoltam :)

Ditta tortái írta...

Hú fantasztikus gyűjtemény,nagyon tetszik mindegyik,na de sajna most kimarad,na de karácsonyra azért már bízom benne,hogy hazaérkezve egy pici koccintás erejéig,megkóstolom majd valamelyiket a sok közül,azért egy kettőt elkészítek,köszönjük a remek recepteket!:-)

Eszter írta...

én is viszek receptet! Köszi! ;-)

egycsipet írta...

Teakert :)))))

Bianka, ez nekem még korai, de tegnap megfordult a fejemben a mézeskeksz sütés... :D

Ditta, én köszi! :) Remélem, minden rendben veletek. ;)

Eszter, örülök, szívesen! ;))

Pixie Pie írta...

De jó, hogy felhívtad rá a figyelmet, így talán nem felejtem el, hogy időben rákészüljek. :) A receptgyűjtemény is nagyon szimpi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...