2012. január 7., szombat

Szilveszteri bőrös sertéssült

Az utolsó recept az év végi ünnepeket illetően. Ez az az étel, ami soha nem szokott felkerülni a blogra, mert mindig irtó rossz képeket lövök hozzá - ezt a szokásomat úgy tűnik, már megtartom. :P Most egy combocska volt az áldozat, amihez köretként hagymás tört krumplit, pezsgős (fehér) káposztát és lencsesalátát készítettem. A desszert képviselőfánk volt és ezzel ki is merült a "nagy" szilveszteri menü, bár máskor sem szoktam ennél jobban túlbonyolítani. :)

 
2012.12.31 - egész malaccomb (3 kg) fedeles jénaiban ~140 °C-on sült, 190 °C-on pirult (5,5-6 óra alatt lett kész)

A comb szép, majdnem 2 kilós darabka volt. A szilvesztert megelőző délután lemostam, papírtörlővel leitattam róla a vizet és a húsos felét bedörzsöltem, szárított fűszerekkel elkevert, durva tengeri sóval. Ezután szorosan zacskóba csomagoltam és betettem egy éjszakára a hűtőbe.
Másnap délelőtt kivettem a hűtőből és hagytam, hogy felvegye a kinti klímát. Ezután kicsomagoltam, leöblítettem, újra szárazra törölgettem és most már csak - továbbra is durva szemű - sóval megszórtam (még mindig csak a húsos felét).


Az előzetesen beáztatott cseréptálat vékonyan kikentem zsírral, rátettem bőrével felfelé a húst, majd a bőrt bevágtam. Mivel ezen a télen még nem volt alkalmuk a fűszernövényeimnek megfagyni, így most a kertből tudtam friss zöldeket szedni hozzá, ezeket pakoltam a hús alá, mellé, köré..., majd a hús tetejére egy kevés zsírt téve, a tálat lefedve betoltam a hideg sütőbe. 150 °C-ra kapcsolva sütöttem először addig, amíg a bőr a széleken elkezdett színt kapni. Ekkor az időközben a sült köré költöző levet leöntöttem róla, a tetejét meglocsoltam egy kevés sörrel, és - továbbra is fedő alatt - visszaköltöztettem a sütőbe. Ezt követően, időnként locsolgatva, ellenőrizve, addig sütöttem, míg a hús (maghőmérő) és a bőr alatti zsír is átsült, és a bőr már szépen pirulni kezdett. Amikor ez megtörtént, a sütőt felkapcsoltam 200 °C-ra és a tál fedelét levéve ropogósra sütöttem a combot. Összesen kb. 6 óra alatt készült el.


A tálból kivéve pár percig pihenni szokott a hús, ha éppen nem készül éhen halni a család, majd a bőr bevágása mentén szeletelem. Nagyon finom, puha, omlós hús a végeredmény, még másnap is ropogós bőrrel.


Hozzávalók: bőrös sertéshús (comb vagy karaj, lehet malachús is), durva tengeri só, szárított (kakukkfű, rozmaring, oregánó, bazsalikom, majoránna...) és friss fűszerek (zsálya, majoránna és kakukkfű...), kevés sertészsír és sör.

7 megjegyzés :

Ani írta...

Na azért annyira nem rosszak azok a lövések!)) Imádom az ilyen kajákat, a jó bőrös, kockázott ropit. A karajt is úgy szeressem egészben tölteni kolbásszal, ha rajta van a csont, meg a bőr, anélkül száraz cafat. Ja és én okos voltam...ettem pár falatot, mielőtt feljöttem!)))

Petra írta...

Nekem tetszik, és a pezsgős fehérkáposzta... hú, de jól hangzik mellé.

Hankka írta...

Látszik is a képeken, hogy milyen puha, omlós a husi, nagyon finom lehet! Mentem a receptet idén szilveszterre! :)

egycsipet írta...

Tea, én is, én is imádom! Kedvencünk a csülök. :))) Jól tetted, legközelebb én sem fogok hibázni. :D

Petra, köszi! Finom is volt, nagyon, kisebbem meg is jegyezte, hogy többször is szeretne ilyet enni. Hááát, kinek van ideje mindig ennyit várni egy vacsorára? :D

Hankka, köszönöm szépen! :)

Köszi lányok! :))

Anice kötős blogja írta...

Nagyon fincsi lehetett, szinte éreztem az illatát! A hosszú sütési idő Nigellát juttatja az eszembe-az egyik éjjel véletlenül valami főzős csatornán ő ment.

Megnézem van-e csülkös recepted-nekem a múltkor sajna nem sikerült. Előre kell gondolkodni, igaz?

Elisabeth írta...

Hű, ez egy fantasztikus és finom sertés hus...csorog a nyálam. Én most diétázom, és csak bámulhatok, és álmodozok ilyen finomsáhógokra!

egycsipet írta...

Anice :), köszönöm! Van fent csülök, igaz az füstölt, de pont ezért is elronthatatlan, úgyhogy egyszer érdemes kipróbálnod. :))

Elisabeth, ez a hús nálam is egyenlő a csalás fogalmával, bár az igaz, hogy én már elértem a kitűzött súlyt, így már csak "odafigyelek". :))) Köszönöm szépen! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...