2012. február 23., csütörtök

Varázslatos tésztavilág

Számtalan blogon találkozhattatok már Michel Roux: Tésztavarázs sósan és édesen című könyvét méltató bejegyzésekkel. Nos, a könyv néhány hete hozzám is megérkezett - ezúton is köszönöm a T.bálint Könyvkiadónak a megkeresést és a bemutató példány eljuttatását.


Okozott egy kis fejtörést, hogy mit is írjak egy könyvbemutató bejegyzésbe, hiszen én nem olvasok szakácskönyveket. A de legalább gyűjtöm őket sem feltétlenül áll rám, bár közelebb jár az igazsághoz. :D Olyan háziasszony vagyok, aki - ha könyvből süt-főz - a recept neve és a fotó alapján kezd el érdeklődni, és csak ezek miatt olvassa el a receptet. Szóval szégyen és gyalázat, de a szakácskönyveim többségét maximum terjedelmük 5%-ig ismerem.


Nem csak könyveket nem olvasok, de már évek óta nem nézem a hazai gasztrotévét sem, ahol legalább minimális információt szerezhetnék a közismertebb szakácsok munkájáról. Így aztán abszolút nem csoda, hogy Michel Roux neve egészen pontosan semmit nem mondott nekem, amikor tavaly karácsony előtt megjelentek az első sablonbejegyzések.


A könyvről...
Három tésztafélét próbáltam ki: egy keltet, egy linzert és egy levelest. Nos nyilván ennyi kevés ahhoz, hogy tökéletesen képet alkothassak a könyvről - főleg azzal együtt, hogy nem rágtam át magam az egészen -, de azért egy kis betekintést nyertem. Leegyszerűsített véleményem az, hogy a könyv jó. :) Mivel minden kipróbált recepthez úgy álltam hozzá, mintha kezdő lennék (azaz szóról-szóra követtem a lépéseket), így - továbbra is a teljesség igénye nélkül - azt mondanám, hogy nem javaslom anti(szakácskönyv)olvasóknak, rossz memóriával rendelkezőknek és abszolút kezdőknek.


Miért?
Lehet kukacoskodásnak venni és valójában az is, de a könyv tartalmaz néhány tipikus külföldi szakácskönyv hibát. Jól tudom, hogy ezeknek nincs valódi megoldása, ami nagy kár, mert akkor talán átíródna a fő alapanyagokról szóló fejezet és nem 45-ös és 55-ös liszt szerepelne benne - bár ez utóbbinál felajánlja a helyettesítést finom- vagy kenyérlisztre (de ugye ez a kettő sem ugyanaz). Aztán ott van a kedvencem: a negyedik oldal megjegyzései, ahol leírásra kerül egy egyszerű tény, miszerint a könyv légkeveréses sütőre íródott. Na bumm, ha ezt véletlenül nem olvasom el (mert ugye alapból én csak a képeket nézegetem :P), akkor már az első recept megvalósításánál gondjaim adódhatnak, főleg, ha még kezdő is vagyok. És ugye Murphy: a második sütésnél sikerült is elfelejtenem ezt a légkeveréses dolgot, még jó, hogy a linzerek nem sértődtek meg annyira ezen. :))


Mint írtam, három tésztafélét készítettem el, mindhármat csak egyszer. Elsőként a brióstésztát próbáltam, ami nem hozta 100%-ban a leírtakat, viszont így is működött és finom lett a végeredmény. A linzerek közül a pâte sablée készült el - ennél sikerült elfelejtenem a légkeverést :D, de a második tepsinél már fejemhez kaptam. A levelesek közül szívügyem volt a croissant, ám mégsem ez lett befutó a hosszadalmas előkészítés miatt, így végül a gyors leveles tésztát készítettem el és ez is jól sikerült. Azért a croissant később még biztosan ki fog próbálódni. :P


Összességében tehát - még mindig a teljesség igénye nélkül - elmondható, hogy a receptek használhatóak, az eredmények finomak. Többségükhöz még az alapanyag is beszerezhető, ez pedig ma már elég jónak számít a szakácskönyveket illetően. A könyv mellett szól, hogy remek fotóanyagot tartalmaz, sok-sok fázisképpel, ami segíti a kisebb tapasztalattal bírók munkáját, illetve helyenként kellően szájbarágósak a leírások ahhoz, hogy a kevésbé járatlanok is eligazodjanak egy-egy tésztaféle elkészítésében. Az is mellette szól, hogy az alap tésztafajták bemutatásával együtt felhasználási tippeket kaphatunk a tészták tárolására, eltarthatóságára vonatkozóan, illetve néhány receptet is tartalmaz, amiket lehet akár pontosan is követni, de csak gondolatot, további ötleteket ébreszteni is kiválóak. Emellett a szerző gondot fordított a tészta megmunkálásának technikáira is, úgy mint nyújtás, forma kibélelése, tészta díszítése..., valamint néhány további alaprecept is megtalálható benne (mártások, krémek, szirupkészítés, kandírozás...).


Kiknek javaslom?
Azoknak, akik szeretnének betekintést nyerni a (pék)sütemények, tészták világába, akik már rendelkeznek némi gyakorlattal és fejlesztenék a tudásukat, akik egy eredeti francia brióst (...) kóstolnának ahelyett, amit mi itthon annak nevezünk (bár én azt pont nagyon bírom :D). Alapkönyv lehet egy olyan háztartásban, ahol nincsen általános "tésztás" könyv (nagy vonalakban: linzer, édes-omlós, leveles, pástétom, briós, croissant, égetett, pizza, filo), remek ajándék lehet tésztabolondoknak, házi cukrászoknak, sütni szerető és fejlődni vágyó háziasszonyoknak. 


Sajnálom, de recept most nincs - tisztelet a kiadónak. :) Ha kedvet kaptatok a könyvhöz, ajánlom figyelmetekbe a kiadó weboldalát, ahol 20%-os kedvezménnyel rendelhetitek meg.

11 megjegyzés :

Melinda írta...

Hűűű,most megleptél:O

Kati írta...

Már annyi könyvajánlót láttam erről a könyvről, hogy nekem is megtetszett, és végül a napokba Suncikánál meg is nyertem. Milyen az a légkeveréses sütő, mert nekem csak hagyományos van, ez azt jelenti, hogy majd nem sikerülnek úgy a tészták ahogy kell?
Én sem főzök-sütök szakácskönyvekből olyan gyakran(de azért előfordul:)), nincs is olyan sok szakácskönyvem, de az utóbbi hetekben szereztem be néhányat, mert én szeretem böngészni őket, főleg ötletek miatt, és nálam is a képből indul ki az olvasás:)

Vicuska írta...

Átfogó kép a tartalomról, köszi :)

Eszter írta...

REcept ide vagy oda, annyira jól néznek ki, amiket sütöttél, hogy eláll a szavam!

Petra írta...

Tetszett a kritikád! Végre valaki leírja az őszinte véleményét. :)))

Anikó írta...

Én karácsonyra kaptam ezt a könyvet, gyönyörű és elégedett vagyok a receptekkel is. A briósod szépséges lett, meg a többi is:-))))

Csibe írta...

Köszi! Én a Jézuská(m)tól kaptam, de még nem próbáltam ki egy receptet sem :O

Juci írta...

Látom hozzád is megérkezett az agyondicsért recepteskönyv.
Ha ráakadok egy új recepteskönyre, rögtön megvásárolom. Pár receptet elkészítek és ha nem tetszik a végeredmény akkor nagy de nagy csalódás ér. Olyankor mindig a recept mellé odaírom: Ez nem jó!!!
Már csak azért, hogy a lányom vagy aki olvassa még véletlenül se készítse el.
Köszönöm, hogy megosztottad a könyv tesztelését.
Még vacilálok, hogy megvegyem e vagy se.

egycsipet írta...

Melinda :))

Kati: de sikerülni fognak, csak a könyvben megadott értékeknél magasabb hőfokon kell sütnöd mindent - és ezt nem árt észben tartanod, mert nem hívják fel a figyelmedet rá a recepteknél. :)

Petra :* :)

Juci :) úgy vettem észre, hogy az agyondicsérés pavlovi reflexként működött, többeknek a felajánlás maga elég volt a jó véleményhez, még a könyv kézhez vétele előtt. Tény, hogy így a csapból is ez a könyv folyt/folyik, viszont minden bizonnyal vannak, akiknél ezzel a hozzáállással ellenkező hatást váltottak ki, mint amit a kiadó elérni szeretett volna.

Lányok, köszönöm szépen mindenkinek! :))

Elena írta...

Jujj, szuper kis képek!!!....az a kakaós tekercs, az kakaós csiga ugye?? :)) Nagyon szép, az leveles tésztából készült??

Hozzám is eljutott a könyv, és mivel nagy kekszes vagyok, nekem nagyon ízlett a sableé, nagyon finom kis kekszet sütöttem...
A briósra nagyon gyúrok, de sajna nincs még ilyen formám, majd beszerzek egyet!

egycsipet írta...

Mozzarelli, majdnem! Csokis csiga. :D Egyszerűen reszelt étcsokit szórtam rá. És igen, a levelesből készült, retro bolti csiga jellegű lett, csak nem használtam annyi cukrot hozzá.

Mi is bírjuk a kekszeket, úgyhogy a sablée itt is nyerő volt. A lányoknak főleg az ökörszem jellegűek ízlettek, azokon volt mit harapni. :)) A briósformát ha jól emlékszem, Vasedényben vettem Pesten, de meg nem esküszöm, mert már évek óta megvan. Kicsit nagyobb, mint a könyvben írt méret, így több tészta kellett bele, hogy nagyjából hozza a formát.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...