Ez a tökmagos-sajtos kréker bármilyen alkalomra szuper választás: egy bulira, egy baráti beszélgetéshez vagy egy meccshez, kiváltképp, ha 1-2 pohárka sör vagy bor is lecsúszik. :)) Egyszerű elkészíteni és a pihentetési időt leszámítva gyorsan összedobható.
A tejet kissé megmelegítettem, elkevertem benne a mézet és belemorzsoltam az élesztőt. Néhány percre félretettem, amíg felhabosodott.
A tökmagot késes robotgépben durvára aprítottam, majd egy tálkában félreraktam. A gépbe mértem a tökmaglisztet, a finomlisztet, a sót és a hideg vajat, majd bekapcsoltam 10-20 másodpercre, amíg a vaj elkeveredett a lisztekben és morzsás lett. Ekkor adtam hozzá a tojások sárgáját és a felfuttatott élesztős tejet, majd újabb néhány másodperc alatt összeállítottam a tésztát. A gépből kivéve kézzel finoman beledolgoztam a reszelt sajtot és - egy fedett tálban - 2 órán keresztül hagytam pihenni.
Pihentetés után a sütőt előmelegítettem 190-200 °C-ra. A tésztát finoman lisztezett deszkán (egyszerűbb már egyből a sütőpapíron) vékonyra nyújtottam (kb. 2 mm), sót őröltem rá (elhagyható, ha valaki kevésbé sós finomságra vágyik), és megszórtam a tetejét a korábban félretett, aprított tökmaggal. Finoman végigtoltam a nyújtófát a tésztán, hogy a magok rátapadjanak.
Kb. 3x3 cm-es négyzetekre vágtam, ezeket pedig sütőpapírral bélelt tepsi(k)be sorakoztattam. Előmelegített sütőben megsütöttem - kb. 10 perc alatt elkészül. Tetszés szerint lehet puhábbra vagy szárazabbra sütni, de figyelni kell, mert hajlamos megégni. Kihűtés után pedig már lehet is csipegetni - vagy akár már közben is. :)
Hozzávalók (2 tepsi): 1 dl tej, 1 teáskanál méz, 12 g élesztő, 10 dkg Nature Cookta tökmagliszt, 20 dkg finomliszt, 1 csapott evőkanál só, 6-7 dkg vaj, 3 tojás sárgája, 1-2 maroknyi reszelt sajt (6 dkg parmezánt reszeltem hozzá), továbbá kevés liszt a nyújtáshoz, só és 5 dkg tökmag a tetejére.
Krékerek a blogon: mákos-szezámos, parmezános.
A tejet kissé megmelegítettem, elkevertem benne a mézet és belemorzsoltam az élesztőt. Néhány percre félretettem, amíg felhabosodott.
A tökmagot késes robotgépben durvára aprítottam, majd egy tálkában félreraktam. A gépbe mértem a tökmaglisztet, a finomlisztet, a sót és a hideg vajat, majd bekapcsoltam 10-20 másodpercre, amíg a vaj elkeveredett a lisztekben és morzsás lett. Ekkor adtam hozzá a tojások sárgáját és a felfuttatott élesztős tejet, majd újabb néhány másodperc alatt összeállítottam a tésztát. A gépből kivéve kézzel finoman beledolgoztam a reszelt sajtot és - egy fedett tálban - 2 órán keresztül hagytam pihenni.
Pihentetés után a sütőt előmelegítettem 190-200 °C-ra. A tésztát finoman lisztezett deszkán (egyszerűbb már egyből a sütőpapíron) vékonyra nyújtottam (kb. 2 mm), sót őröltem rá (elhagyható, ha valaki kevésbé sós finomságra vágyik), és megszórtam a tetejét a korábban félretett, aprított tökmaggal. Finoman végigtoltam a nyújtófát a tésztán, hogy a magok rátapadjanak.
Kb. 3x3 cm-es négyzetekre vágtam, ezeket pedig sütőpapírral bélelt tepsi(k)be sorakoztattam. Előmelegített sütőben megsütöttem - kb. 10 perc alatt elkészül. Tetszés szerint lehet puhábbra vagy szárazabbra sütni, de figyelni kell, mert hajlamos megégni. Kihűtés után pedig már lehet is csipegetni - vagy akár már közben is. :)
Hozzávalók (2 tepsi): 1 dl tej, 1 teáskanál méz, 12 g élesztő, 10 dkg Nature Cookta tökmagliszt, 20 dkg finomliszt, 1 csapott evőkanál só, 6-7 dkg vaj, 3 tojás sárgája, 1-2 maroknyi reszelt sajt (6 dkg parmezánt reszeltem hozzá), továbbá kevés liszt a nyújtáshoz, só és 5 dkg tökmag a tetejére.
Krékerek a blogon: mákos-szezámos, parmezános.
5 megjegyzés :
Hűha, szerintem ezt a krékert nagyon-nagyon tudnám szeretni! :)
Hankka, köszi! :) Megéri kipróbálni, többek szerint tökjó lett! :D
Hát ez tök jó, tényleg! Mentettem a receptet, köszönöm! ;-)
Szivesen elropogtatnék most belőle párat! :)
Eszter, Szemi, köszönöm! :)
Megjegyzés küldése