2012. december 2., vasárnap

Stollen

Stollent sütöttem tegnap - bár terveim szerint karácsonyra, azért csak sikerült ma megkóstolnunk, és a tapasztaltak alapján látom magam előtt, amint a terv füstbe megy. :)) Ebből az adagból 2-3 nagyobb stollent lehet készíteni - én kisebb papír kalácssütőformákban sütöttem most, így 6 darab, jó félkilós gyümölcskenyerem lett.


Előkészületként a sárgabarackokat felaprítottam, hozzászórtam a kandírozott citrushéjakat, a mazsolát és meglocsoltam a rummal és a vízzel. Fedeles műanyag edényben a konyhapulton felejtettem fél napra (egy éjszakára) - amikor éppen arra jártam, összeráztam. Kb. 12 óra elteltével a mandulát felaprítottam, és azt is hozzákevertem az aszalványokhoz, majd lefedve pihentettem, amíg a tészta elkészült.
A tésztához a lisztet egy mély edénye szórtam, elkevertem a sóval és a közepébe mélyedést készítettem. A langyos tej kb. felét beleöntöttem, belemorzsoltam az élesztőt és rászórtam a vaníliás cukrot. A lisztből egy kevéssel meghintettem a tetejét, majd konyharuhával lefedve hagytam felfutni (15-20 perc). A tojássárgákat a felfutott élesztős keverék közepébe tettem, hozzászórtam a porcukrot és a fűszereket is, és konyhai (dagasztókaros) robotgéppel elkezdtem a tésztát összedolgozni. Fokozatosan hozzáadtam előbb a maradék tejet, majd ahogy azt eldolgoztam, a lágy vajat és a zsírt is. Alaposan összedolgoztam a tésztát, majd konyharuhával letakarva hagytam 20-30 percig kelni. Ezután belegyúrtam az aszalványos-mandulás keveréket, majd ismét letakartam és ezután már duplájára kelesztettem.


Kelesztés után a tésztát formáztam és sütőpapíros tepsibe tettem - ez most 6 db kalácsforma lett. Konyharuhával letakarva addig kelesztettem, amíg a sütő előmelegedett, majd 170 °C-on kb. 1 óra alatt készre sütöttem a kalácsokat. A sütőből kivéve olvasztott vajjal megkentem a tetejüket és porcukorral alaposan megszórtam és így hagytam kihűlni a stolleneket.


Belekerült: 300 g vegyes kandírozott citrushéj, 350 g mazsola, 200 g aszalt sárgabarack, 10 evőkanál rum, 10 evőkanál forró víz, 200 g mandula, 1000 g liszt, csipet só, 40 g házi vaníliás cukor, 100 g (2 kocka) élesztő, 400 ml langyos tej, 3 tojás sárgája, 150-160 g porcukor, 1 mokkáskanál szárított-őrölt narancshéj (vagy frissen reszelt citrushéj), 2-3 mokkáskanál mézesfűszer, 350 g lágy (=nagyon puha, de nem folyékony) vaj, 50-60 g zsír, továbbá a tetejére 100 g olvasztott vaj, 100-120 g porcukor.

16 megjegyzés :

Mági írta...

Illik a koszorúhoz:) Szépséges.
(egy éve úgy eltettem, hogy csak karácsony után találtuk meg:)mit szólsz, ha egyet úgy eltennél:)))

Kósa Márta írta...

Hűha! Ügyes!

Kati írta...

De szép:) Azt hiszem nagyon szeretném:)

Elena írta...

Csupa finomság került ebbe a gyönyörű stollen-be!
Èn maximàlisan megértem, hogy meg kellett kóstolni....én sem tennék másként! :)) Jajj, annyira szeretem ezt az adventi időszakot!!!

egycsipet írta...

Mági :))) ez jó ötlet! Csak aztán még jövő karácsony előtt megtaláljam... :D

Márta, köszönöm szépen!

Kati, nagyon finom, és valóban jó, ha érik, napról-napra finomabb (folyamatos tesztelés alatt van... :D).

Mozzarelli, köszönöm! Én is nagyon szeretem, a legjobb azon ötletelni, mikor mit főzzek-süssek, mikor kit látunk vendégül, hova megyünk, oda mit vigyünk... szupeeer! :)))

Köszönöm lányok, hogy itt jártatok! :)

lekvároskukta írta...

Nagyon szép lett, ügyes vagy!!!
Hol vettél papírformát a sütéshez?

egycsipet írta...

Köszönöm szépen!
Én szepytől kaptam, de dolce vitánál lehet ilyet rendelni/vásárolni - az enyéim is onnan vannak, ha jól tudom. Jópofa dolog, mert ha ajándékba adod a sütit, akkor nagyon esztétikus így a "csomagolás", és az árak sem vészesek - ma már egy szimpla csomagolópapír drágább. Ha jól tudom, személyesen is át lehet venni, amit rendelsz, ha van rá lehetőséged, érdemes utánajárni.

lekvároskukta írta...

Köszi :)
Egyébként nagyon szép a fejléced, vagyis a koszorúd :)

egycsipet írta...

Köszi, aranyos vagy. :)

Timji írta...

Sziasztok

Én ma sütöttem egy ilyet életemben először, de a teteje nagyon megszáradt? Van valami tipp, hogy mitől lehetett?

Köszi

egycsipet írta...

Szia Timji,
nem lehet, hogy sokáig sütötted? Ha a sütőd hőmérséklete pontos, akkor én csak erre tudok tippelni.
csipet

Hankka írta...

Karácsony lett, mire ideértem, kívánok Neked és szeretteidnek békés, meghitt ünnepet! :)

Juci írta...

Boldog Karácsonyt Egycsipet!!!

egycsipet írta...

Hankka, Juci, köszönöm szépen! :)

Bellissima írta...

Szia!
Csak a fél adagot csinálom meg akkor a tojássárgája ugyan annyi vagy lehet kevesebb?
Válaszod előre is köszönöm! :)
Amúgy nagyon tetszetős! :)

Üdv: Szilvi :)

Kellemes készülődést és Boldog Ünnepeket Neked és Családodnak! :)

egycsipet írta...

Szia Szilvi,

ha fél adagot készítesz, akkor mindenből a felét veszed: sárgájából is, de persze elég bénán jön ki a 1,5 sárgája :)), így fél adagba én két kisebb tojás sárgáját tenném bele.

Örülök, hogy megtetszett a recept és remélem, ízleni fog nektek is - ha van kedved, írd majd meg!

Áldott ünnepeket, örömteli várakozást és készülődést kívánok én is neked és szeretteidnek! :)
Üdv,
csipet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...