2013. február 18., hétfő

Kozák sapka

Sütiii! Az az igazán macerás, nem szeretem csinálni süti. :) És hogy ne is spóroljak a munkával: mindig a legkisebb kiszúrómmal készítem, így aztán biztosan nem lesz kedvem újabb néhány évig nekiállni. :P Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy 2008 vagy 2009 húsvétján sütöttem utoljára. :))


Kakaós piskótát készítek. Teljes nyugalommal használhatjátok a bevált receptet, csak a mennyiségeket vegyétek figyelembe - egy sütőtepsi, kb. 2-3 cm magas kakaós piskótára van szükség. Én vizes piskótát készítek, hagyományos (tojás szétválasztásos) módszerrel, de ez opcionális. Amíg a piskóta sül, elkészítem a krémet: ehhez a tej 2/3 részét felforralom, a maradék egyharmadban elkeverem a lisztet és a vaníliás cukrot, majd a forró tejbe belekeverve sűrűre főzöm. Miután kihűlt, a puha vajat kihabosítom, hozzáadom a porcukrot és a főzött krémet és az egészet habosra dolgozom.
A piskótát tetszés szerinti méretű pogácsaszaggatóval kiszúrom. Én a legkisebb, 3 cm átmérőjűt használom, de ez opcionális (túl nagyra azért nem érdemes szúrni). A piskótapogácsákat félbe, azaz két korongra vágom, az egyik korongra krémet kenek, a másikat hozzáragasztom, majd körben az oldalát is bekenem a vajkrémmel. Ezután kókuszreszelékbe forgatom és az egyenletesebb lapjával felfelé tálcára teszem. Ha a tálca megtelik, hűtőbe teszem kb. 30 percre, és egy másik tálcával folytatom a munkát.
Amikor már az összes süteményt bekrémeztem és bekókuszoztam, mindegyik tetejét olvasztott csokoládéval zárom le. Tálalásig hűtőben tárolom, de kínálás előtt 30 perccel érdemes kivenni a frigóból, hogy a fogyasztáskor már ne legyen hűtőhideg.
Hagyományosan ünnepi sütemény: lakodalmak, születés- és névnapok, illetve a keresztény ünnepek alkalmával szokott a vendégek elé kerülni. Sokan hólabdaként ismerik, de nálunk a hólabda fehér: hasonlóan készül, csak sima piskótából, és krém+kókuszreszelék van a tetején is - azaz kívül-belül fehér, mint a hó...majdnem. :) ...emellett ismerek másmilyen hólabdát is, majd egyszer megmutatom nektek. ;)


Hozzávalók 6 tucathoz - vagy nagyobb méretben kevesebbhez...
...a piskótához:
8 M tojás szétválasztva, a fehérjékhez 8 evőkanál (160 g) cukor, továbbá: a sárgákhoz 8 evőkanál (160 g) cukor, 8 evőkanál forró víz, 12 púpozott evőkanál (~210 g) liszt, 4 evőkanál (30 g) kakaópor, csipet só, 10 g sütőpor;
...a krémhez: 400+200 ml tej, 2 evőkanál házi vaníliás cukor, 150 g rétesliszt, 200 g vaj, 150 g porcukor;
...a mázhoz: 150 g étcsokoládé, 1-2 evőkanál olaj;
...továbbá: 150-200 g kókuszreszelék (apróbb).

8 megjegyzés :

Okki írta...

Én is már nagyon régen készítettem ilyen sütit, ha jól emlékszem úgy 4 éve.....pedig milyen finom tud lenni.
Nagyon guszták lettek a tieid, meghoztad a kedvem hozzá. :) Lehet, hogy el készítem a hétvégén. :D

Top Cuisine avec Lavi írta...

Looks amazing! Love your site!

marisz57 írta...

Úgy húsz-huszonöt éve egy ideig rendszeresen sütöttem, aztán valahogy elmaradt, már idejét sem tudom mikor volt.
De jó, hogy eszembe juttattad!
Szívesen leemelnék néhányat a tálcádról, olyan jól néznek ki!

Kati írta...

Nálunk hólabda néven fut:) Én karácsonyra szoktam, de az idén elmaradt,épp amiatt amit te írsz:)

egycsipet írta...

Köszönöm szépen lányok! :)
Megnyugodtam, hogy ti sem készítitek olyan sűrűn, hiába na, sok munka van vele, a szabadidő viszont kevés. :/ De az azért jó benne, hogy viszonylag kiadós, nincs utána olyan érzésem, hogy mennyi macera volt vele és mégis milyen kevés lett. :D

Kati, nálunk fehér a hólabda - írtam is a recept végén róla egy mondatot. Majdnem ugyanez a süti egyébként, gondolom ezért is lehet, hogy ki így, ki úgy ismeri.

Lavi, thanks! :)

Hankka írta...

Ó igen, a hólabda! A maga macerás mivoltával, és ha az ember lánya rászánja magát, akkor persze kis csinosakra készíti, ahogy írod is! :) Időigényes, de nagyon finom süti, nagyon guszták nálad! :)

Saci írta...

Ugyanez a receptem van és én szeretem sütni! Igaz nekem is hólabda néven fut, de a kozák sapka tényleg találóbb. Én 5 cm-es szaggatót szoktam használni, mert így egy darab is pont elég laktató tud lenni. A maradék tésztát összetöröm villával, lekvárt keverek hozzá, golyókat formázom bele, a közepébe meggyet nyomok, megforgatom kókuszreszelékbe vagy tortadarába, esetleg csokireszelékbe. A gyerekek is szoktak segíteni elkészíteni őket, szerintem pont az imádják benne, hogy nyakik krémes is lehetnek!
Lehet hogy sütök is hamarosan?! :-)

egycsipet írta...

Hankka, köszönöm! :)

Saci, a krém is ennyi a te receptedben? Lehet, többet kellett volna anno keresgélnem...az első két alkalommal, amikor kozák sapkát sütöttem, jól ráfáztam, mert megmaradt egy csomó krém ://, mígnem végre rászántam magam, hogy átszámoljam a mennyiségét.
Én le szoktam fagyasztani a maradék tésztát és aztán többnyire valami pohárkrémbe, puncs töltelékbe és hasonlókba kerül, de a gombóc is szuper ötlet, köszönöm, hogy megírtad! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...