2010. május 30., vasárnap

Csokifagyi

"Ez nagggyon finom, olyan íze van, mint a sport szeletnek!" ...valamiért mindig ezt mondják erre a fagyira, nem is értem... :))


Egy ideig elbíbelődtem a recepttel, mert a csokifagyi legyen tényleg csokis. Mint már írtam korábban, én nem azonnali fogyasztásra készítem a fagylaltokat, hanem egyszerre több íz sorakozik a fagyasztóban, ha viszont sok a csoki, az egész kemény tömbbé fagy. Talán a negyedik főzés alkalmával sikerült olyan állagúra, hogy minden különösebb gond nélkül kioperálható lett a dobozból más- vagy harmadnapon is. Azóta mindig így készül, idén még csak először, de úgy októberig majdnem biztos, hogy folyamatosan lesz belőle a fagyasztóban.


A tejbe beletördelem a csokit (a csoki íze nagyban meghatározza a fagylalt ízét is, ezt érdemes figyelembe venni a csokoládé kiválasztásakor), hozzámérem a kakaóport és olykor átkeverve, lassú tűzön felforralom. A tojások sárgáját a cukorral és a keményítővel kikeverem, hozzáadok egy kis sót és a rumaromát (szinte már semmihez nem használok aromát, de ehhez a fagyihoz igen - lecserélhető alkoholra, akinek úgy tetszik, csak abból többet mérjünk hozzá, kóstolással :)) megállapítható a számunkra tökéletes mennyiség), végül a tejszín egyharmadával felhígítom. A maradék tejszínnel visszahűtöm a csokis tejet, majd állandó keverés mellett hozzáöntöm a tojásos keveréket, és forráspontig melegítem. Kihűtve kerül a hűtőszekrénybe, ahol egy éjszakát pihen, mielőtt a fagylaltgépbe kerül.


Hozzávalók: 10 dkg étcsokoládé (nálam 1 tábla Szerecsen étcsoki, legjobban ezzel lesz "sportos" az íze :), de természetesen magasabb kakaótartalmú csokoládét is használhatunk), 2 normál evőkanál keserű kakaópor, 3 dl tej, 2 tojás sárgája, 1 evőkanál vaníliás cukor, 4 evőkanál kristálycukor, 1 púpozott teáskanál (6-8 g) étkezési keményítő, picurka só, kb. 2 teáskanál rumaroma, 3 dl tejszín.
Tovább olvasom...

2010. május 29., szombat

Kakaóbabos és meggyes-diós mini sütik

Sokszor készítek cookie-t, ideális "gyors süti". Leszámítva a sütési időt, mert mire ez a kis adag kisül, bizony lemegy a nap.
Most legalábbis a szó szoros értelmében lement... :D


A recept nem bonyolult, a vajat a cukorral kihabosítottam, hozzáadtam a tojást, sót, vanília eszenciát, ezekkel is alaposan összedolgoztam, majd belekevertem a lisztet, tejfölt és sütőport. Ezután két részre osztottam az alaptésztát, az egyik felébe belekevertem a kakaóbab-darabkákat, a másik felét pedig apróra vágott dióval és aszalt meggyel forgattam össze. Sütőpapírral bélelt tepsire kis teáskanálnyi halmokat kanalaztam (jó nagy hézaggal, mert a tészta terül sütés közben), 170-180 °C-ra előmelegített sütőben sütöttem őket.


A sütés ideje méret- és ízlésfüggő. Amikor a tészta széle pirulni kezd, már megsült, ha ekkor kiveszem a sütőből, puha kekszeket kapok eredményül. Ha ropogósabb változatra vágyunk (a férjem általában...), akkor hagyom kellemesen megbarnulni a sütiket, de vigyázni kell, mert ezután már hamar odakap. Mindenképpen nagyon finom, érdemes így is-úgy is kipróbálni. A sütőből kivéve 1-2 perc után rácsra szedem, azon hagyom kihűlni a kész kekszeket.


Huhh, nem is tudom, de most vagy 4-5 alkalommal cseréltem a tepsiket a sütőben... Alapesetben kb. diónyi halmokat kanalazok a tepsikre, de most ovis kirándulásra készültünk, a sütik egy részét oda szántam, így apróbb darabokat sütöttem. A nagyobb méretben úgy 60-70 db cookie szokott születni, most kb. 2x60 db lett az eredmény. Nagyon finom lett mindkét változat, igazi gyerkőckézbe illő, 1-2 falatos darabok.


Hozzávalók...
...az alaptésztához:
30 dkg vaj (megfelel a margarin is), 25 dkg cukor* (most 10 dkg házi vaníliás cukor és 15 dkg kristálycukor), 3 tojás, 1 nagy teáskanál só, 1 teáskanál vanília eszencia*; 40 dkg liszt, 3 evőkanál tejföl, 1/2 csomag sütőpor (kb. 6 g);
...a fél adag kakaóbaboshoz: kb. 5 dkg pirított, aprított kakaóbab;
...a fél adag meggyes-dióshoz: 3 dkg aszalt meggy, 7 dkg dió (vagy mindegy, csak összesen kb. 10 dkg legyen).

*Az édesítő ízlés szerint variálható, szoktam nádcukorral, barna- és kristálycukor keverékével készíteni, de előfordult már, hogy mézet és cukrot tettem bele. A vaníliás ízesítőket tetszés szerint akár aromával is helyettesíthetjük.
Tovább olvasom...

2010. május 28., péntek

Eperkoktél vodkával

Ez a koktél a Kifőztük 3. számában megjelent epres italreceptek felnőtteknek készülő változata. Finom zamatos eperrel készül, sűrű, alacsony alkoholtartalmú, erősen gyümölcsös ital. Az alkoholtartalom természetesen növelhető, sőt, vodka helyett fehér rummal is érdemes megkóstolni. :)


Az epret a cukorsziruppal és lime-lével pépesítem (turmix vagy botmixer), majd átszűröm. Cukorsziruppal édesítem (ennek mennyiségét az eper édessége határozza meg, de elsődleges szempont, hogy az eper íze azért még érvényesüljön). Shakerbe zúzott jeget teszek, hozzáadom az eperpürét és a vodkát. Alaposan összerázom, majd az italt díszített koktélospohárba szűröm.


A cukorszirupról: nyáron sokszor készítek koktélokat, amihez állandóan tartok cukorszirupot a hűtőben. Ez, a szemcsés cukorral szemben, kiválóan használható utólagos ízesítésnél is, ami hasznos lehet a citrusokkal vagy friss gyümölcsökkel készülő italoknál. 1 rész víz és 1 rész cukor néhány perces intenzív forralásával megfelelő állagú szirupot kapok, ezt kihűtve, üvegbe töltve tárolom a hűtőszekrényben.


Hozzávalók (1 adaghoz): 7-8 dkg eper, 1-2 cl cukorszirup, 1-2 facsarásnyi lime-lé, tört jég, 3 cl vodka (vagy ízlés szerint), valamint a díszítéshez eperszem, lime karika.
Tovább olvasom...