2009. december 7., hétfő

Az első idei adventi süti: bejgli

Időhiányban szenvedek. Még mindig és még nem is tudom, meddig, de sok reményt nem fűzök az elkövetkezendő sütögetős-főzőcskézős terveim megvalósításához. :S Első körben a sok-sok tervbe vett finomság leredukálásra egy gyors adventi süteményt szerettem volna készíteni, pozsonyi kiflire gondoltam. Még nem sütöttem korábban, de gondoltam túl nagy macera nem lehet vele, bejglitészta, bejglitöltelék és kész is. :D A tésztát begyúrtam, pihenésre ítéltem, másnap meghalt a számítógépem és mivel a párom vitte el az egyik ismerősünkhöz helyrepofozás céljából, így a kiflikészítésre szánt időm rendesen megkurtult. Mérgemben feltekertem a zömét bejglinek, csak néhány kiflit gyártottam.
Hogy hogyan kell pozsonyi kiflit formázni? Hja, nincs net, nem tudom megnézni? :P Lett, amilyen lett. Finom, és ez a lényeg. :D :P

2012

A hozzávalókból tésztát gyúrtam. Ehhez a zsiradékokat a liszttel elmorzsoltam, hozzáadtam a cukrot, felfuttatott* élesztőt, tojást és sót. Munkás dolog gombócot összehozni a receptben szereplő arányokkal, reménytelennek tűnhet, de tényleg nem kell semmit hozzáadni pluszban, idővel összeáll az anyag. :))** Nekem sohasem sikerül teljesen sima felületűre gyúrnom, de ez nem nagy gond, mert miután kipihente magát, lényegesen jobb a tésztával dolgozni.
Hideg helyen*** hagyom minimum néhány órát, de inkább fél, akár egy napot is pihenni. Nekem most ez egy szép hosszú napra sikeredett. Ezután a tésztámat 6 darabba vágtam, így hat bejglit tudtam volna készíteni belőle, de most csak 4 rúd készült, 2 rúdnyi tésztából kifliket készítettem. Ehhez a két kis tésztaadagomat 12-12 darabba vágtam - ennél kevesebbe is lehet, ekkor nagyobb kifli lesz az eredmény.


Fogalmam sincs, hogyan kell pozsonyi kiflit formázni, azóta sem néztem meg, én egyszerűen vékony kis ovális lapot nyújtottam a tésztáimból, megkentem töltelékkel és feltekertem, majd kifli-szerűre igazítottam őket.
A bejglihez egy tésztaadagot kb. 25x30 cm-es téglalapra érdemes nyújtani, ennél nagyobban már túl vékony a tészta. A tölteléket egyenletesen el kell kenni rajta, a két rövidebb oldalán a tésztát 1-1 cm-es sávban vissza kell hajtani, hogy ne süljön ki belőle a töltelék, majd a hosszabbik oldalról feltekerni.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem a süteményeket, majd megkentem őket felvert tojással. Ezután kb. egy órán át pihentettem őket a konyhában, szobahőmérsékleten, majd újra lekentem őket. A bejglikre lyukakat fúrtam, végül hidegre (garázs, kamra...) tettem őket a teljes száradásig (kb. 1 óra). Ezután már lehet is sütni őket (előmelegített sütő, 180 °C, bő fél óra) - nálam most egy éjen át száradtak és szerintem nem lett olyan szép a végeredmény, mint amikor rögtön száradás után mennek a sütőbe.


Hozzávalók...
...a tésztához: 1 kg finomliszt, 20 dkg vaj, 15 dkg zsír, 8 dkg cukor + 1 kanálnyi az élesztőhöz, 1 dkg élesztő, 1 tojás, 2 dl tej, csipet só + még 1 tojás a kenéshez;
...3 rúd mákos bejglihez: 40 dkg mák, 25 dkg cukor, 2,5 dl víz (szirupot főz a cukorral), 5-10 dkg mazsola (ízlés szerint), legalább 1 egész citrom reszelt héja, sárgabaracklekvár - elhagyható, illetve ízlés szerint, nálam annyi, amitől kenhető lesz a töltelék;
...3 rúd diós bejglihez: 40 dkg dió, 25 dkg cukor, 2 dl víz (szirupot főz a cukorral), 5-10 dkg mazsola (ízlés szerint), legalább 1 egész citrom reszelt héja, kevés rum - ebbe áztatom a mazsolát.


A töltelék ízlés szerinti, én általában csak mákosat készítek, de most készült egy kevés diós is. Arra érdemes odafigyelni, hogy a töltelék-tészta súlyban 1:1 arányban legyen, illetve ha a töltelék túl "nedves", akkor reped a bejgli. Nálam ez nem okoz problémát, valamit valamiért: nem bírom a száraz tölteléket. :))
Már nem emlékszem, honnan származik a recept, de szerintem ezer helyen fent van a neten, pl. itt is. :)
Frissítés: *az élesztőt nem kell felfuttatni, nyugodtan bele lehet keverni a lisztbe, úgyis jó lesz, így legalább véletlenül sem marad langyos a tej; **a beírt hozzávalókkal elég nehéz a tésztával dolgozni, de úgy tapasztaltam, hogy ha nagyon szükséges, elbír egy kicsivel több tejet (fél deci) és egy tojással többet is; ***én általában egyszerűen a garázsban pihentetem, ha az nem elég hideg, akkor hűtőben - a lényeg, hogy a tészta ne keljen meg csak pihenjen.

19 megjegyzés :

trinity írta...

Csodásak lettek, épp ilyennek kell lenni...Pont mint anyósomé!! Gratula!
( Sajna nálunk ebből nem maradna karácsonyra, csak ha lelakatolnám:DD)

"saját levében" írta...

Nagyon szép lett! Én is ezt a receptet használom. A kiflit kerekre érdemes szaggatni, pl. fánkszaggatóval, feltekerni és kicsit befelé görbíteni a két csücskét.

Kiskukta írta...

Nocsak...olvasgatom a recit, és nagyon ismerős volt, elővettem amit tavaly készítettem, a tészta 1az 1-ben megegyezik, így nem csodálkozom, hogy egyik kedvenc sütid, mert tényleg nagyon finom ez a bejgli.

Judith írta...

Gyonyoru szeletek! Hmmmm, de finom lehet!

Piszke írta...

Nálunk anyukámnál mindig a pozsonyi tésztából készül a beigli. Nem is tudtam sokáig, hogy van olyan, hogy kelt tésztás... Sokkal finomabb ez, nem olyan fojtós, és messze jobb a töltelék-tészta arány is.

egycsipet írta...

Köszönöm mindenkinek! :)))

Trinity, karácsonyra új adagot terveztem, de lehet, hogy még megfutamodom a feladat elől. :D

Saját levében, köszönöm a tippet, megjegyzem! :)

Kiskukta, gyerekként utáltam a bejglit, de már örülök, hogy rátaláltam erre a receptre - az ízlésünk szerint igazított töltelékkel tényleg nagyon-nagyon finom.

Judith, az bizony. ;))

egycsipet írta...

Piszke, teljesen egyetértek. :)

Yasmine írta...

Gyönyörűséges lett!! Egyszerűen tökéletes! :))

Kata írta...

Nővérkém, csak annyit modnok: één nem eszem meg a bejglit, a dió és a mák miatt. Tudod, sütiben nem szeretem őket :DD de ebből én is ettem, annyira fini lett :PPP naon ügyinek teccik lenni!!! Ééés vannak még csodák :DDD

Macus írta...

Már egy ideje leszoktam a bejgliről, de a tiedet látva megint kedvet kaptam. Gyönyörű! Tudom, a kifli nem így szokott kinézni, de annyira ki csinosak!
lehet, hogy még szebbek is így. Mindenesetre egyedi!

egycsipet írta...

Yasmine, köszönöm! :)))

Húúúgi, csak nem? És még lekvár turbó sem kellett hozzá? :D
Hmmm, ha ezt tudom, csomagolok mákosat is nektek. :P

Macus, nagyon köszönöm, örülök, hogy sikerült kedvet csinálnom hozzá! :))) A kifliben nincs egy darab száraz rész sem, az biztos, hogy jól meg van pakolva minden porcikája. :DD

Kata írta...

Nővérkém, most mondd meg!? Nem, nem kellett semmilyen turbócucc!! Látod, ennyire ügyi vagy :DD

egycsipet írta...

Hihihííízik a májam. ;D

Szilvi írta...

Szia! Az idén megpróbálkozok Én is a beiglivel. És a Te receptedet fogom kipróbálni, mert eddig vacilláltam, hogy omlós tésztájut vagy kelt tésztájut késtítsek. Te szoktál omlósat is csinálni? :) Biztos fini lett, mert nagyon jól néz ki. :P

egycsipet írta...

Szia Szilvi! Bár tartalmaz élesztőt, ez igazából omlós tészta, nem a hagyományos értelemben vett kelt. Ennél csak nagyobb élesztő tartalmú receptekkel fogsz szerintem találkozni.
Én csak ezt szoktam készíteni, mert a kelt tésztás receptek szerintem nem bejglik, csak kelt tekercsek :)), ez viszont a hagyományos értelemben vett bejglitészta, az, amit a boltban is megvehetsz, csak annál finomabb. ;)
Hat bejgli lesz belőle, ha szeretitek, de soknak tűnik, akkor is érdemes megcsinálni az egész adagot, mert kiválóan fagyasztható a tészta. Én tavaly ilyentájt szültem, így már novemberben lesütöttem a bejgliket, nem volt észrevehető különbség, olyan volt, mintha friss lenne. :)

Andi/cuki írta...

Gyööööööönyörűűűűű!

egycsipet írta...

Köszi! ;)

Timie írta...

Érdeklődni szeretnék, hogy az 1dkg élesztő az 1 kg liszthez nem kevés? Tudom, hogy ez a pozsonyi kifli tésztája és nem úgy kelt ahogy te is írod, de nem kevés??? Ha azt mondod ennyi kell bele, én karácsonykor kipróbálom :))
Előre is köszönöm a válaszodat
Üdv Timie

egycsipet írta...

Timie, nem kevés, ennyi kell bele. Amikor először sütöttem, nekem is furi volt, mert ahhoz szoktam, hogy 1 kg liszthez kell vagy 4-5 deka élesztő, de nem nyúltam az eredeti recepthez és jó lett a végeredmény - azóta is így sütöm. A recept végére betettem egy linket, ahol fent van a recept, tele van pozitív kommentekkel, úgyhogy nyugi, jó lesz neked is. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...