2010. december 14., kedd

Narancsos-mézes ágyaspálinka

Rászorulók mindig vannak, ebben az évben azonban még inkább szükség volt és van az összetartásra, egymás megsegítésére, mint bármikor máskor. Hogy könnyebbé tehessük néhány szegénységben élő család, néhány éhező kisgyermek karácsonyát, 115 blogger még nyár elején összefogott, hogy egy karácsonyi recept- és ötletgyűjtemény elkészítésével, adományokat gyűjtsön a megsegítésükre.
Ebben a kiadványban, a Kifőztük karácsonyban szerepel az alábbi vendégváró italreceptem.


A narancsot alaposan megmosom, szárazra törlöm. Héját nagyon vékonyan lehámozom, próbálok minél kevesebb fehér részt a héjdarabokon hagyni.
Egy fél literes üveget alaposan kitisztítok, majd beleteszem a narancshéjat, az aszalványokat és a fűszereket. A mézet kimérem és megmelegítem: elég addig melegíteni, míg kellemesen folyóssá válik. Az olvadt mézet az üvegbe csorgatom. Ezután a pálinkát is megmelegítem (nem kell felforralni, a forráspontja: 78 °C), majd egy keveset ebből is az üvegbe töltök. Lezárom az üveget és addig rázogatom, forgatom, amíg a méz és a pálinka el nem keverednek. Hozzáadom a többi pálinkát is, és - miután újra lezárom - néhányszor fejre állítom az üveget, hogy alaposan feloldódjon a méz a pálinkában. Kihűlés után hűvös, sötét helyre teszem (például hűtőszekrénybe), és négy hétig érlelem. Ezután eltávolítom a fűszereket az italból (leszűröm), és így érlelem tovább.
Az aszalványokból néhány darabot vissza lehet tenni az italba, ha ajándékba szánjuk, jól mutat az üvegben, illetve kitöltve a pohárban is nagyon mutatós. Irtóra üt, tehát óvatosan a nassolásával! :) Behűtve és/vagy hűtött pohárban kínálom.


Ha nem ajándékba készítem, én nem szoktam a mézet-pálinkát melegíteni, mert minket nem zavar, ha az ital opálos lesz.
Ez az ital "ágyazás" nélkül is elkészíthető, én most legutóbb úgy készítettem. Elkészíthető a limoncellohoz hasonlóan, először csak a pálinkát érlelve a fűszerekkel, majd 2,5-3 hét után leszűrve és a mézet ekkor hozzákeverve is. Nagyon finom végeredmény születik így is - szilveszterre még el is készülhet! ;)

Hozzávalók: 1 narancs héja, 2-3 szem aszalt sárgabarack, 3-4 szem aszalt szilva, 4-5 aszalt füge (mini), 10 szem aszalt szőlő (mazsola), 5-7 cm fahéjrúd, 4-6 szem szegfűszeg, 10 dkg méz, 4-4,5 dl pálinka (lehetőleg 50 fokos, semlegesebb ízű).

Mézes pálinkák a blogon: citromos-fűszeres, aszalt meggyel ágyazott, mentás. További - akár ajándékba is adható - likőrök a blogon: karamell-krémlikőr, kávélikőr, krémpuncs.

Adakoztál már? December 20-ig, az akció honlapján, még megteheted!

10 megjegyzés :

Bianka írta...

Lesz ám hangulat :))

Ami írta...

Ebből szívesen innék egy két kortyot. Csodás képeket készítettél :)

Ditta tortái írta...

Mutattam a férjemnek,nagyon tetszett az összeállítás:),Ő is azt mondta,hogy a gyümölcs ütősebb mint a pálinka:)

Unknown írta...

Szia! Fantasztikus ez a kis vendégváró. Mikor megláttam a kiadványban egyből megtetszett. A képek maga a karácsonyi hangulat:)
Kellemes készülődést az ünnepekre!

egycsipet írta...

Bianka :D

Ami, köszönöm! Megkínálnálak... ;)

Ditta, köszönöm! Csak nem belefutott már a férjed is egy kis pálinkás gyümölcsnassolásba? :D

Sára, köszönöm szépen! Talán el is készítetted? :)
Köszönöm és viszont kívánom neked is! :)

Ditta tortái írta...

De igen mesélte,hogy volt már része(g) benne:))

Mézigörl írta...

Minden jöhet, amiben méz van! Istenien hangzik! :-)))

Ildy írta...

Ez biztos, hukk, tök jó, hukk, lehet hukk!

Viki írta...

Ez aztán a kontyalávalóóóóó !!!!
Én is kacérkodtam vele, már amikor a kiadványban megláttam, beleszerettem, csak az a baj, hogy nálunk senki sem iszik. Lehet, hogy zuhivóvá válnánk ? :-)

A nagyrész hozzávaló megvan itthon, elképzelhető, hogy kipróbálom.

Figyelmetlen voltam, vagy tényleg nem láttam? mennyi az összeérési ideje?

egycsipet írta...

Ditta :DDD

Mézigörl, köszi! :)

Ildy :DDD

Viki, az nem is baj, ha senki nem iszik. :)
Az összérési idő végtelen - minél tovább érik, annál finomabb. ;) 4 hét után leszűrheted - ha ezután még a hűtőben álldogál magában, az nem tesz rosszat neki. Ha egy kicsit több fűszerrel készíted, akkor már korábban is jó lehet, 1-2 hét után megkóstolod és ha elég ízes, leszűröd, ha nem, akkor hagyod még egy hétig.
Viszont szerintem fontos, hogy ha nem szeretitek egyáltalán a pálinkát, akkor csak egy keveset készíts belőle, mert hiába a méz és a fűszerek, attól ez még pálinka marad a maga jellegzetes ízével. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...