2011. január 7., péntek

Halászlé

Egy karácsonyi recept, ami még nem került fel a blogra, így itt az ideje. Jobb későn... :)
Halászlét elég sűrűn készítek az utóbbi években, a férjem gyakran jár pecázni, így nyaranta többször kerül bográcsba a zsákmány. Bár én nem kimondottan rajongok az úszó, vízben élő lényekért, alkalmanként, kevés hallal és szigorúan tej- és ikramentesen, én is szívesen fogyasztom ezt a levest. A novemberi utolsó lógatás eredménye, egy cca. 3 kg-os tükörponty került most a fazékba. Mínusz néhány szelet, amit szenteste kirántottam, plusz néhány kárász és keszeg.


Az apróhalat és a szeletnek nem alkalmas halalkatrészeket vízzel felöntve, némi só, vöröshagyma, paradicsom és paprika társaságában - lassú tűzön - főzöm egészen addig, amíg a halhús leválik a csontokról. Ekkor kicsontozom és a vele főtt zöldségekkel együtt, halpasszírozón kétszer átpasszírozom. Eddig a pontig elkészíthető:
- frissen,
- a fogyasztás előtti napon,
- vagy akár hetekkel korábban (a hal kifogásakor) is, hiszen ez az alaplé remekül fagyasztható.


Az alaplevet újra tűzre teszem, ha szükséges, vízzel hígítom (én jó sűrűre szoktam hagyni). Amikor már elég meleg a lé, belekerül az őrölt édes (és esetleg csípős) fűszerpaprika, továbbá ízlés szerint paprikakrémek. Felforralom és mehetnek is bele az előre besózott halszeletek, valamint a tej és/vagy ikra. Lassú tűzön hagyom tovább főni, 10 perc után a tűzhelyet elzárom és már tálalható is.


Hozzávalók (kb. 8 személyre): kb. 1,5 kg alaplébe való hal (keszeg, kárász, fej, farok...), kb. 1,5 kg halszelet (pl. ponty), ha van: haltej/ikra, 2 db paprika, 3 db paradicsom, 4-5 nagyobb fej vöröshagyma, só, őrölt fűszerpaprika, paprikakrémek (házi vagy Csemege Arany, Erős Pista). Esetleg 1-2 halászlékocka is mehet bele, ha nem lenne elég tartalmas az alaplé.

8 megjegyzés :

Bianka írta...

Nálunk is volt. Halat hallal ennék kivéve halászlé :)))

Belly írta...

Nagyon szeretem,de ritkán jutok hozzá.Többnyire étteremben eszem,mert senki nem eszi a családomból és kis adagot nem lehet főzni belőle.

Ditta tortái írta...

Nálunk is nagy hagyománya van karácsonykor,főleg a megfőzésének,a fiúk olyan pálinkás forralt boros főzést rendeznek:-)

Thrini írta...

Minden elismerésem, a jó halászlé készítése nem kis feladat. :)

Chef Viki írta...

Pontosan így készült nálunk is gyerekkoromban!

Zuram nem szereti, így nem is szoktam főzni - most meg bevallottan csurog a nyálam, mert szinte az orromban érzem az illatát...

Eszter írta...

Ez az! Felénk ís így készítik a halászlevet, szerintem ez az igazi. Megennék egy jó nagy tányérral, szinte érzem az illatát...

Juci írta...

Szégyellem magam, de még nem készítettem, de enni ettem és nagyon finom...

egycsipet írta...

Bianka, én halat alig-alig, bár mostanában már legalább kóstolgatom. :)

Belly, én meghívnálak... :)

Ditta, láttam nálad még karácsonykor. Jó kis buli lehet. ;))

Thrini, köszönöm.

Viki, főzz és hívj vendégeket. ;D

Eszter :))

Juci, sosincs késő elkezdeni. ;) Akár egy jó kis nyári bográcsos parti keretében. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...