2011. március 2., szerda

Kölesfasírt

Benzsinél nézelődtem a hétvégén, nála láttam (és szerettem) meg ezt a receptet. Nekem a mennyiség elsőre kicsit soknak tűnt, de aztán megnéztem az eredetit BioBriginél és végül az ő adagját vettem alapul - a végeredmény így is irtó sok lett, legközelebb még ezt is felezni fogom. :) Nem mondom, hogy nem időigényes elkészíteni, de megéri nekiállni, mert nagyon finom és hát sütés közben valami elképesztően finom illatok szálldogálnak a sütő felől.


Először a kölest megmostam, majd némi vegamix és só társaságában megfőztem. Amíg a köles készült, a magokat megőröltem (van egy fűszerekhez használt kávédarálóm, tökéletes volt erre a célra), a zellert és a hagymákat megtisztítottam és lereszeltem. Amikor a köles megfőtt, belekevertem a reszelt zöldségeket, az őrölt magokat, valamint a fűszereket, majd hagytam kézmelegre hűlni. Ekkor a sütőt bekapcsoltam (200 °C), előkészítettem két sütőpapíros tepsit, majd vizes kézzel először gombócokat formáztam a masszából, amiket aztán ellapítva tettem a tepsibe. Amikor a tepsi tele lett, a fasírtok tetejét lepermeteztem egy kis szőlőmagolajjal, majd a sütőbe tolva, légkeveréssel, megsütöttem. Amikor a tetejük pirulni kezdett, megfordítottam őket és úgy sütöttem tovább. Én eljátszadoztam velük, kisebb (falatnyi), közepes és nagyobb méretű fasírtokat is készítettem, ropogósra sütve és kevésbé ropogósan is kipróbáltam, mondhatom mindenhogy finom volt. :) Salátával, fokhagymás tejföllel tálaltam.
Benzsi, BioBrigi, köszönöm nektek a receptet! :)


Hozzávalók (hatalmas adag, nyugodtan felezhető)...
...a köles főzéséhez:
1,5 csésze (30 dkg) köles, 4,5 csésze (~1,15 liter) víz, 1 evőkanál vegamix, 1 teáskanál só;
...a fasírthoz: a főtt köles, 1 csésze (13 dkg) napraforgómag (hántolt), 1/2 csésze (6-7 dkg) lenmag, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1/2 zellergumó lereszelve (20 dkg), 1 evőkanál vegamix, 1 teáskanál só, 1 teáskanál bazsalikom, 1 teáskanál őrölt bors, pici őrölt kömény, kevés friss petrezselyem aprítva, szőlőmagolaj.

17 megjegyzés :

Eszter írta...

Hu, ez nagyon tavasz idéző. Ahogy ránéztem, el is felejtettem, hogy itt még hó van. Tetszik nekem is ez a recept!

Ami írta...

Nagyon jól néz ki! Viszem a receptet :)

ginko írta...

Most csak valami közhely jut eszembe: Fő az egészség vagy valami ilyesmi....Vikinél láttam egy csodás szalonna kakastaréjt, kutyakonyhánál 6 fogásos reggeli---közben meg az agyam tudja ez a tuti....kölesbuci:)
azért nem bánod, ha visszalapozok és megnézem még egyszer a gesztenye tortád? amúgy meggyógyultál?

Bianka írta...

Izgalmas, kíváncsi lennék az ízére

egycsipet írta...

Eszter, Ami, köszi! :)

Ginko :))))))))))))
Igen, meg, köszönöm a kérdést! :)

Bianka, fincsi! Próbáld ki alkalomadtán. :)

Ditta tortái írta...

Nagyon guszta,még soha nem ettem ilyet:-)

Juci írta...

Minden finomságot beletettél, akkor persze, hogy finom volt!

egycsipet írta...

Ditta, köszi, eddig én sem. :D

Juci, bizony-bizony! :))

Viki írta...

Már a külsőség is nagyon vonzó, hátmég az íze milyen lehet ? Megérne egy próbát.
Olyan tavasztidéző, s legalább ebben a hosszura nyult télben egy kis színeket vinnénk a hétköznapokba. Nagyon guszta és érdekes. Kiirom magamnak.

Belly írta...

Én is ki fogom próbálni,mert szeretem a kölest.

egycsipet írta...

Viki, Belly, remélem, ízleni fog nektek is! :)

margit2 írta...

Még ilyent sem ettem, de jól hangzik!

egycsipet írta...

Margitka, nekem is az első próbálkozás volt, de nem bántam meg. :)

Gesztenye receptjei írta...

Annyira guszta:-))

egycsipet írta...

Gesztenye, köszi! :)

Bridge írta...

Hello Csipet! :)
Nekem a nagy kedvencem a tökmaggal kevert (valahol egy tökfőzelékes bejegyzésnél mintha szerepelne is), de bármilyen zöldségfélével, olajos maggal kevertből finom fasírt kihozható.
Örülök neki, hogy ilyen szépen sikerültek.

Bridge

egycsipet írta...

Szia Bridge, :)))

köszönöm a tippet, meg fogom keresni. Teljesen véletlenül próbáltam ki ezt a változatot, de nagyon ízlett, így már tudatosan lesz majd folytatása. Ahogy láttam, nálad van néhány hasonló finomság, lehet szemezgetni közülük. :)
csipet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...