Benzsinél nézelődtem a hétvégén, nála láttam (és szerettem) meg ezt a receptet. Nekem a mennyiség elsőre kicsit soknak tűnt, de aztán megnéztem az eredetit BioBriginél és végül az ő adagját vettem alapul - a végeredmény így is irtó sok lett, legközelebb még ezt is felezni fogom. :) Nem mondom, hogy nem időigényes elkészíteni, de megéri nekiállni, mert nagyon finom és hát sütés közben valami elképesztően finom illatok szálldogálnak a sütő felől.
Először a kölest megmostam, majd némi vegamix és só társaságában megfőztem. Amíg a köles készült, a magokat megőröltem (van egy fűszerekhez használt kávédarálóm, tökéletes volt erre a célra), a zellert és a hagymákat megtisztítottam és lereszeltem. Amikor a köles megfőtt, belekevertem a reszelt zöldségeket, az őrölt magokat, valamint a fűszereket, majd hagytam kézmelegre hűlni. Ekkor a sütőt bekapcsoltam (200 °C), előkészítettem két sütőpapíros tepsit, majd vizes kézzel először gombócokat formáztam a masszából, amiket aztán ellapítva tettem a tepsibe. Amikor a tepsi tele lett, a fasírtok tetejét lepermeteztem egy kis szőlőmagolajjal, majd a sütőbe tolva, légkeveréssel, megsütöttem. Amikor a tetejük pirulni kezdett, megfordítottam őket és úgy sütöttem tovább. Én eljátszadoztam velük, kisebb (falatnyi), közepes és nagyobb méretű fasírtokat is készítettem, ropogósra sütve és kevésbé ropogósan is kipróbáltam, mondhatom mindenhogy finom volt. :) Salátával, fokhagymás tejföllel tálaltam.
Benzsi, BioBrigi, köszönöm nektek a receptet! :)
Hozzávalók (hatalmas adag, nyugodtan felezhető)...
...a köles főzéséhez: 1,5 csésze (30 dkg) köles, 4,5 csésze (~1,15 liter) víz, 1 evőkanál vegamix, 1 teáskanál só;
...a fasírthoz: a főtt köles, 1 csésze (13 dkg) napraforgómag (hántolt), 1/2 csésze (6-7 dkg) lenmag, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1/2 zellergumó lereszelve (20 dkg), 1 evőkanál vegamix, 1 teáskanál só, 1 teáskanál bazsalikom, 1 teáskanál őrölt bors, pici őrölt kömény, kevés friss petrezselyem aprítva, szőlőmagolaj.
Először a kölest megmostam, majd némi vegamix és só társaságában megfőztem. Amíg a köles készült, a magokat megőröltem (van egy fűszerekhez használt kávédarálóm, tökéletes volt erre a célra), a zellert és a hagymákat megtisztítottam és lereszeltem. Amikor a köles megfőtt, belekevertem a reszelt zöldségeket, az őrölt magokat, valamint a fűszereket, majd hagytam kézmelegre hűlni. Ekkor a sütőt bekapcsoltam (200 °C), előkészítettem két sütőpapíros tepsit, majd vizes kézzel először gombócokat formáztam a masszából, amiket aztán ellapítva tettem a tepsibe. Amikor a tepsi tele lett, a fasírtok tetejét lepermeteztem egy kis szőlőmagolajjal, majd a sütőbe tolva, légkeveréssel, megsütöttem. Amikor a tetejük pirulni kezdett, megfordítottam őket és úgy sütöttem tovább. Én eljátszadoztam velük, kisebb (falatnyi), közepes és nagyobb méretű fasírtokat is készítettem, ropogósra sütve és kevésbé ropogósan is kipróbáltam, mondhatom mindenhogy finom volt. :) Salátával, fokhagymás tejföllel tálaltam.
Benzsi, BioBrigi, köszönöm nektek a receptet! :)
Hozzávalók (hatalmas adag, nyugodtan felezhető)...
...a köles főzéséhez: 1,5 csésze (30 dkg) köles, 4,5 csésze (~1,15 liter) víz, 1 evőkanál vegamix, 1 teáskanál só;
...a fasírthoz: a főtt köles, 1 csésze (13 dkg) napraforgómag (hántolt), 1/2 csésze (6-7 dkg) lenmag, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1/2 zellergumó lereszelve (20 dkg), 1 evőkanál vegamix, 1 teáskanál só, 1 teáskanál bazsalikom, 1 teáskanál őrölt bors, pici őrölt kömény, kevés friss petrezselyem aprítva, szőlőmagolaj.
17 megjegyzés :
Hu, ez nagyon tavasz idéző. Ahogy ránéztem, el is felejtettem, hogy itt még hó van. Tetszik nekem is ez a recept!
Nagyon jól néz ki! Viszem a receptet :)
Most csak valami közhely jut eszembe: Fő az egészség vagy valami ilyesmi....Vikinél láttam egy csodás szalonna kakastaréjt, kutyakonyhánál 6 fogásos reggeli---közben meg az agyam tudja ez a tuti....kölesbuci:)
azért nem bánod, ha visszalapozok és megnézem még egyszer a gesztenye tortád? amúgy meggyógyultál?
Izgalmas, kíváncsi lennék az ízére
Eszter, Ami, köszi! :)
Ginko :))))))))))))
Igen, meg, köszönöm a kérdést! :)
Bianka, fincsi! Próbáld ki alkalomadtán. :)
Nagyon guszta,még soha nem ettem ilyet:-)
Minden finomságot beletettél, akkor persze, hogy finom volt!
Ditta, köszi, eddig én sem. :D
Juci, bizony-bizony! :))
Már a külsőség is nagyon vonzó, hátmég az íze milyen lehet ? Megérne egy próbát.
Olyan tavasztidéző, s legalább ebben a hosszura nyult télben egy kis színeket vinnénk a hétköznapokba. Nagyon guszta és érdekes. Kiirom magamnak.
Én is ki fogom próbálni,mert szeretem a kölest.
Viki, Belly, remélem, ízleni fog nektek is! :)
Még ilyent sem ettem, de jól hangzik!
Margitka, nekem is az első próbálkozás volt, de nem bántam meg. :)
Annyira guszta:-))
Gesztenye, köszi! :)
Hello Csipet! :)
Nekem a nagy kedvencem a tökmaggal kevert (valahol egy tökfőzelékes bejegyzésnél mintha szerepelne is), de bármilyen zöldségfélével, olajos maggal kevertből finom fasírt kihozható.
Örülök neki, hogy ilyen szépen sikerültek.
Bridge
Szia Bridge, :)))
köszönöm a tippet, meg fogom keresni. Teljesen véletlenül próbáltam ki ezt a változatot, de nagyon ízlett, így már tudatosan lesz majd folytatása. Ahogy láttam, nálad van néhány hasonló finomság, lehet szemezgetni közülük. :)
csipet
Megjegyzés küldése