2011. szeptember 7., szerda

Szilvás pite

Ez az a sütemény, amiért érdemes szilvalekvárt főzni. Mennyei és szerintem kihagyhatatlan! Mondom ezt úgy, hogy nem is szeretem a szilvát...
Majdnem ugyanez a recept már szerepel itt a blogon, sárgabarackkal, úgy is nagyon finom, de a szilvás veri azt a változatot. A recept a kisebb módosítások miatt áll újra itt, így nem kell "lapozgatni", ha valaki kedvet kapna hozzá.


A pite kétféle tésztából készül, ezekből elsőként a linzertészta készül el, késes robotgépben vagy kézzel. Ehhez a lisztet összeszitálom a porcukorral, a fahéjjal és egy pici sóval, majd először elmorzsolom a hideg vajjal, ezután hozzáadom a tojások sárgáját és szükség szerint egy kis hideg vizet. Addig gyúrom (dolgoztatom a géppel), amíg összeáll, majd folpackba csomagolva teszem a hűtőbe pihenni (30-60 perc). Amíg a tészta pihen, a szilvát megmosom, félbevágva kimagozom, megszórom egy kevés fahéjjal és porcukorral, majd állni hagyom.
A sütőt előmelegítem 180 °C-ra (akinek nem légkeveréses a sütője, az 200 °C-ra melegítse elő). A hűtőből kiveszem a vajas tésztát, finoman átgyúrom, majd a tepsi méretére nyújtom. A tepsi aljára sütőpapírt teszek, a formát kibélelem a tésztával, alaposan megszurkálom villával és befedem egy alufóliával. A 180 °C-os sütőben légkeveréssel 15-18 percig sütöm, ezután leveszem a fóliát és tovább sütöm még 5 percig vagy amíg halvány színt kap.
Amíg a tészta sül, a szilvalekvárt egy evőkanál nádcukorral beforralom (kb. 3 perc). A sütőből kiveszem a tésztát, az omlós lapot azonnal megkenem először egy kissé felvert fehérjével*, majd a forró, sűrű lekvárral.
*Abból a fehérjéből veszek el egy keveset, ami az omlós tészta készítésekor kimarad - a maradéka a másik tésztához megy.


A második (egyensúly) tésztához a tojásokat szétválasztom, a fehérjéket (az omlós tésztánál megmaradtakat is) egy kevés sóval együtt keményre verem. A puha vajat habosra keverem a cukrokkal, majd hozzádolgozom a tojások sárgáját. A lisztet elkeverem a fahéjjal és a sütőporral. A vajas alaphoz 3-4 részletben, felváltva hozzádolgozom a lisztet és a tojáshabot, majd ezt a tésztát egyenletesen az omlós-lekváros alapra kenem, a tetejét pedig sűrűn kirakom a gyümölcsdarabokkal. Ezután finoman meghintem az egészet még egy kevés fahéjjal és vaníliás cukorral, végül a sütőbe teszem és (már légkeverés nélkül, továbbra is 180 °C-on) 35-40 perc alatt, pirulósra-készre sütöm. A szeleteléssel megvárom, amíg teljesen kihűl és porcukorral meghintve kínálom.


Hozzávalók egy ~38x25 cm-es tepsihez...
...az omlós vajas tésztához:
300 g liszt, 50 g porcukor, csipet só, 1 teáskanál őrölt fahéj, 200 g vaj, 2 tojás sárgája, szükség szerint 1-2 evőkanál hideg víz;
...az omlós tészta lekenéséhez: a fehérjékből egy kevés, 6 jó nagy evőkanál (~250 g) szilvalekvár, 1 evőkanál nádcukor;
...az egyensúly tésztához: 150 g vaj, 150 g cukor (100 g porcukor, 50 g nádcukor), 3 tojás sárgája, 150 g liszt, 1 teáskanál sütőpor (3 g), 1 púpozott teáskanál őrölt fahéj, 5 (3+2 a vajas tészta tojásaiból) tojásfehérje, pici só;
...továbbá: 1 kg magozott és felezett szilva, 1 evőkanál porcukor, 1 csapott teáskanál őrölt fahéj, majd a tetejére sütés előtt további fahéj és házi vaníliás cukor (vagy sima kristálycukor).

20 megjegyzés :

aniko66 írta...

Ez nem ér, ez egy gasztro-kínzás! Ideveleeeeeee!

Eszter írta...

A blolgnai mellé pont jól esne desszertként. Nyitom az ablakot! Légysziiiiiiiiiiii! ;-)

Petra írta...

No, hát őt vártam. Szuperül néz ki. A receptet már vittem is, köszi. :)))

Bianka írta...

Nagyon gusztusos

trollanyu írta...

Ez isteni lehet, és milyen jó, hogy van még anyukám szilvalekvárjából:) Így legalább kipróbálhatom.

Éva írta...

Nagyon jól néz ki, guszta azzal a sok szilvával! Ó de megennék most egy szeletet!:-))

babette írta...

Ezt a receptet eddig nem ismertem, de máris elmentve. Tiszta ciki, az én konyhám már 2 hete kész és nem bírok egy posztot megcsinálni:) Te meg "friss új konyhás "csak úgy ontod a jobbnál jobb recepteket... Gratula hozzá:))))

Ottis írta...

Guszta nagyon!

egy pici írta...

Nagyon jól néz ki!!!!

Kati írta...

Hát ez valami álom, csodaszép lett, ide érzem a sült szilva illatát.

Csibe írta...

Szeretnék kóstolóóót!

Dia írta...

Isteni lehet!
Sajnos mostanában ritkán jövök, úgyhogy csak most látom! Szuper az új design!

egycsipet írta...

Köszönöm szépen lányok! :)))

Babette, köszi! :) A recept saját fejlesztés - az ötlete egy régebben kóstolt cukis pitéből jött, amihez nem találtam sehol sem receptet, ezért "muszáj voltam" én kikísérletezni. :)

Dia, megértem, én is egyre kevesebb időt töltök gép előtt. Köszönöm! :)

Mindenkit biztatok arra, hogy süsse meg most a szezonban, mert (nem csak) szerintem nagyon finom! Lehet, hogy macerásnak tűnik az elkészítése, de megéri. ;)

Bors and Pepper írta...

Fú, még az elökészületi képeken is nagyon guszta! Még nyersen is megenném!

Betty írta...

Gratulálok díjat kaptál! Átveheted nálam. :)

egycsipet írta...

Bors and Pepper, köszi! :D

Betty, nagyon szépen köszönöm, igazán kedves vagy! :)

Vicuska írta...

Nagyon jó!!!!

egycsipet írta...

Köszönöm Vicuska! :)

Névtelen írta...

Kedves Egycsipet!

Köszönöm a receptet, rengeteg dicséretet zsebeltem be a sütinek köszönhetően a hétvégén! Én is bonyolultnak gondoltam de nagyon gyorsan kész lett! A süti isteni, én szilvalekvár helyett dióval és zabpehellyel szórtam meg az alját és a tetejét, nem rontotta el...:)

Hajni

egycsipet írta...

Kedves Hajni,
nagyon szépen köszönöm a visszajelzést! :))
Örülök, hogy bevált a sütemény nektek is! :)) Valójában tényleg nem olyan bonyolult, csak a kétféle tésztával járó munka lehet riasztó, egy bögrést mégiscsak egyszerűbb összedobni. Köszönöm a diós-zabpelyhes tippet, jól hangzik! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...