Ez egy igazán remek kis sütihozzávaló, az adventi zabpehelykekszem is ezzel készül és lesz igazán finom. A recept eredetijét Maxnál találtam, köszönöm! :)
Általában a jól bevált ahogy esik úgy puffan módszer szerint készítem, és mindig finom lesz, szóval nem muszáj dekázgatni.
Veszek egy nagyobb darabka gyömbért, meghámozom, vékonyra (1-2 mm) felszeletelem és így mérem meg a súlyát. Kb. 5 dekánként veszek hozzá egy közepes-nagy narancsot, amit vékonyan meghámozok (a szivacsos fehér rész nem igazán kell hozzá) és ezután felcsíkozok. A narancsot félbevágom, levét egy edénybe facsarom, beleteszem a gyömbért és a narancshéjat, hozzákaparom egy vaníliarúd magjait, majd annyi vízzel egészítem ki, ami éppen ellepi a gyömbérdarabokat. Felforralom, hozzáadom a gyömbér súlyával megegyező cukormennyiséget és addig főzöm, amíg ragacsos, sűrű szirup vonja be a gyömbért.
Üvegbe teszem és kihűtés után hűtőben tárolom. Mivel én nagyon sűrűre főzöm a szirupot, azzal együtt használom fel - ha valakinek hígabbra sikerül, akkor le lehet csepegtetni felhasználás előtt.
Belekerült (most): 12 dkg tisztított gyömbér, 2 közepes-nagyobb narancs, 1 vaníliarúd magjai, 12 dkg cukor, kevés víz.
Általában a jól bevált ahogy esik úgy puffan módszer szerint készítem, és mindig finom lesz, szóval nem muszáj dekázgatni.
Veszek egy nagyobb darabka gyömbért, meghámozom, vékonyra (1-2 mm) felszeletelem és így mérem meg a súlyát. Kb. 5 dekánként veszek hozzá egy közepes-nagy narancsot, amit vékonyan meghámozok (a szivacsos fehér rész nem igazán kell hozzá) és ezután felcsíkozok. A narancsot félbevágom, levét egy edénybe facsarom, beleteszem a gyömbért és a narancshéjat, hozzákaparom egy vaníliarúd magjait, majd annyi vízzel egészítem ki, ami éppen ellepi a gyömbérdarabokat. Felforralom, hozzáadom a gyömbér súlyával megegyező cukormennyiséget és addig főzöm, amíg ragacsos, sűrű szirup vonja be a gyömbért.
Üvegbe teszem és kihűtés után hűtőben tárolom. Mivel én nagyon sűrűre főzöm a szirupot, azzal együtt használom fel - ha valakinek hígabbra sikerül, akkor le lehet csepegtetni felhasználás előtt.
Belekerült (most): 12 dkg tisztított gyömbér, 2 közepes-nagyobb narancs, 1 vaníliarúd magjai, 12 dkg cukor, kevés víz.
16 megjegyzés :
Anyukám ez KIRÁLYI! Loptam!))
Remek ötlet, gyömbérrel!
De jó :)Már több recepthez is láttam hozzávalóként szirupos gyömbért. Ezt biztos kipróbálom :)
Elképzelem hogy mennyire finom illata lehet! Milyen jó lehet süteményekbe!
Jöttem a receptért is! De szép a fotód. :)
De szép napfény színe van:)
De guszta, én még ilyet nem csináltam, de kipróbálom! Mibe lehet még használni??
Köszönöm szépen lányok! :))
kolozsgabi, én zömmel kekszhez használom, de próbáltam már kalácstésztában, és mogyorókrémbe keverve töltelékként is - ezekben is finom volt.
ki KELL próbálni :)
Igazi csemege! A gyömbértől csíp? Mert a kandírozott gyömbér az kifejezetten csípős.
Hát ez szupi!!!!! Mentem is...:)))
Köszi lányok! :)
babette, igen csíp, de szerintem a kellemes határon belül van, kevésbé "vad", mint a kandírozott gyömbér, és a narancshéj is finomít az ízén. Én éppen (megint :/) náthás vagyok, azt hiszem, használok belőle állapotjavításra, kifejezetten jól esik. ;D
Hat ez valami fantasztikus, es gyonyru szine van! Sokkal finomabb hazilag keszitve, mint venni keszen. Sutesben nagyon finom. A narancs meg kulonleges es csodas izt ad hozza!
Koszonom a kedves szavaidat a blogomon:DDD
Elisabeth, én köszönöm! :)
Nagyon szuper !!! Ezt megcsinálom. Már előre érzem, hogy nagyon fog ízleni :)
Régen jártam feléd - és minden gasztroblog felé - de úgy látom van mit bepótolnom. Nagyon-nagyon tetszik, mentettem a receptet. Épp nemrég Opera tortát sütöttem, abban is van egy kávészirupos réteg, ezt is kipróbálom egy citrusos tortában.
Megjegyzés küldése