2012. január 19., csütörtök

Káposztás pogácsa

Újabb nem szoktam recept, azaz káposztás pogácsát sem szoktam sütni. Eddig. Erősen átértékelődőben a dolog. 
Történt, hogy kapusznyikát sütöttem, de a férjem kedvéért a bedagasztott tészta egy részéből kakaós csigát kellett készítenem. A megpárolt káposzta így sok lett, a maradékot kidobni nem volt szívem, hát félretettem. Két nap után jutott eszembe elővenni a hűtőből és mivel a legelső gondolatom a pogácsa volt, hát ez lett belőle. Amíg a káposzta a konyhapulton szobahőmérsékletűre melegedett, a tészta is szépen megkelt hozzá.


A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgépbe helyeztem, tészta programon dagasztani kezdtem. Amikor már szépen összeállt a tészta, kanalanként hozzáadtam az olvasztott vajat, majd hagytam, hogy a gép alaposan kidolgozza. A dagasztás végén egy evőkanálnyi liszttel megszórtam a tetejét és hagytam a gépben duplájára kelni (kb. 2 óra).
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítottam, egyszerűen kézzel kilapogattam (a nyújtófa használata nem hátrány), megkentem a káposzta felével és harmadolva hajtogattam (balról-jobbról-fentől-lentről). Letakarva nagyjából 20 percig pihentettem, majd kinyújtottam, rákentem a káposzta maradékát és újra hajtogattam. Ismét 20 percig pihentettem (szintén letakarva). Ezután a tésztát ujjnyira nyújtottam, 5 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrtam és sütőpapíros tepsibe rakosgattam (két tepsibe fért el). Letakartam és egy órán keresztül kelni hagytam.


A kelesztés végén a sütőt előmelegítettem 200-210 °C-ra. A pogácsák tetejét felvert tojással megkentem és a forró sütőben addig sütöttem, míg szép színük lett. Rácson hagytam kihűlni.
Ami maradt, zacskóba került - az utolsó 4 darabka még két nap elteltével is nagyon finom, puha volt. Egészen biztos, hogy lesz ismétlés. :)


Hozzávalók: 50 dkg liszt (rétes- és finom liszt kb. felesben) + egy kevés a szóráshoz és nyújtáshoz, 15 dkg tejföl, 2 XL tojás sárgája (vagy 3 normál/4 kisebb), 15 g só, 2 teáskanál cukor, 1,3-1,5 dl tej, 2,2 dkg friss élesztő, 10 dkg olvasztott vaj, 30-35 dkg párolt káposzta (libazsíron párolva, sózva, tetszés szerint borsozva), továbbá egy kisebb tojás a kenéshez.
Ez a 400. bejegyzés, köszönöm, hogy ennyi ideje velem tartotok! :)

14 megjegyzés :

Ani írta...

Ahha, megvan a fulladásod tárgya! Én nem sokára kezdek bele a sajtos pogidba..azért fene a gusztusod, hogy egyenként még megformáztad őket, most majmolhatlak..)) Te Csipet, mondd még miket nem szoktál..csak hogy felkészüljünk a jövöbeni merényleteidre ellenünk!))

trollanyu írta...

De jó ötlet:) Nagyon finom lehet, a káposztát szeretjük. Gratulálok a 400. bejegyzéshez:)

Petra írta...

400 bejegyzés? De szorgalmas vagy!
A pogi nagyon guszta. Káposztával, még sohasem sütötte, de nagyon tetszik a recept. :)

Kati írta...

Ez tényleg finom lehet:) Gratula a 400. bejegyzéshez:)

Hankka írta...

Mesés, nagyon finom lehetett! A kapusznyikát nem ismertem eddig, de nagyon guszta! Mindkettőt ki kellene próbálnom, nagyfiam ugyanis imádja a káposztás pogit! :)

Elisabeth írta...

Imadom a kaposztas pogacsat, mar evek ota nem ettem. Nagyon guszta es finom!
Koszonom a kedves szavaidat a blogomon.

Ami írta...

Annyira szeretem a káposztát, hogy csak na! És ez a pogi-verzió nagyon a kedvemre való! A reggeli kávémhoz kérhetnék (jó)párat? :)))

Eszter írta...

húúú, de jól néznek ki! Nagyon szeretném megkóstolni!

egycsipet írta...

Tea, nagyon hosszú az a lista... :O Azért remélem, túlélhetők a merényletek. ;D

Petra, 2,5 év alatt nem is olyan sok. :)

Hankka, ha szeretitek is a káposztás ételeket, akkor kötelező! ;)

Köszönöm szépen mindenkinek, kedvesek vagytok! :)

Unknown írta...

Ez tuti jó pogi :) Most eszembe juttattál egy káposztás zsemlés történetet, jót mosolyogtam rajta. De nem írom le mert sajnos kicsit ízléstelen, ilyen finom pogi mellé :)

Elisabeth írta...

Megint vissza tértem hozzád, mert most ujra át nézem a káposztás pogácsa receptedet...hasonló a töpörtyüs pogácsához, amit most sütöttem, és a blogomra tettem. Szivesebben én is a kenyér sütő gépben tenném a tésztát dagasztani, és igy is fogom, mert nagyon megkivántam a káposzta pogácsádat, és ez lesz a programonom késziteni, minél hamarabb!

egycsipet írta...

Vikvi :))))

Elisabeth, éppen most jártam nálad és csodáltam meg a pogácsádat. Remek darab lett, megérte a fáradozást a töpörtyűvel! :)
Ha van kedved, próbáld ki ezt a tésztát, nekem nagyon bevált. Finom és nem lesz fojtós másnapra sem. :)

Elena írta...

Most van időm végre az oldalon nézelődni...;) a pogi nagyon szép!..a káposzta is jöhet...meg kellene sütni! :)

egycsipet írta...

Mozzarelli, köszi!
...és hajrááá, nem nehéz és gyorsan fogy! ;))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...