2012. május 14., hétfő

Tárkonyecet, lestyánecet

Fűszeres eceteket nem készítek rendszeresen, és persze, amiből úgy egyébként a legtöbb fogy a konyhámban, még sohasem került üvegbe. Oka egyszerű: tárkony nem lakik a kertecskémben. Illetve helyesbítek: korábban nem lakott. Most igen, és remélem, jövőre is kibújik és ezután saját termesztésű tárkony lesz a levesemben. Na és az ecetemben. :)


Keresztanyámtól kaptam néhány tárkonytövet (itt is köszi!), velük együtt egy halom gyökér nélkülit is, amikkel hirtelen nem tudtam mit kezdeni. Még jó, hogy eszembe jutott az ecet. :)
Nem nagyon variáltam: a fűszert megmostam, papírtörlőn leszárítottam, majd a leveleket leszedegettem és egy üvegcsébe tömködtem. Annyit, amennyi csak belefért. Ezután 10%-os ecettel (készülhet fehérborecetből is) öntöttem fel - és így hagyom állni legalább egy hónapig (sötét, hűvös helyen, mint pl. kamrapolc). Ezután leszűröm és ha szükséges (kóstolás dönt), akkor további ecet hozzáadásával tudom "hígítani".
A fűszereket nem muszáj kivenni az ecetből (főleg, ha kevesebb került bele), akár addig is benne maradhatnak, amíg az ecet elfogy. Illetve ha például ajándékba készül, akkor az átszűrt ecetbe néhány friss fűszerlevelet, ~ágacskát is lehet tenni, ez egyrészt mutatós, másrészt praktikus, mert címkézés nélkül is lejön, hogy milyen ecetet tartalmaz az üveg.


Makacska Katinál láttam még tavaly, hogy ő lestyánból is szokott fűszerecetet készíteni, így idén ezzel is megpróbálkoztam. (A lestyánt tavaly télre fagyasztva, illetve szárítva - fűszerkeverékbe keverve - tettem el.) A módszer ugyanaz, mint fent, azaz: mos, szárít, leveleket lecsipked, üvegbe tesz és felönt ecettel, állni hagy, végül átszűr. Ha átszűr.
Kati, köszönöm az ötletet! :)


Hozzávalók: friss tárkony/lestyán, 10%-os (bio) ecet vagy fehérborecet.
(Fotók: a tárkony 1-2 nappal korábban került üvegbe, mint a lestyán, ezalatt el is vesztette az élénk zöld színét.)

6 megjegyzés :

zazálea írta...

(jaj, de jó ez a bevezető szöveg, de jó!)

és milyen jó, hogy eszembe juttattad a fűszerecetet,köszönöm!

HajniZoli írta...

A tárkonyt én is így szoktam eltenni és bevált. A lestyánt pedig fagyasztva. Most az idén úgy tettem el, hogy rétegesen lesóztam és ecetet töltöttem rá. Ahogy elnézem elég lett volna nálam is csak az ecet:)

4Gyerek írta...

Na, most vagy nem kommenteltem még nálad, vagy amikor tettem még nem volt megyjegyzéshez előzetes.
Okos. és humoros. ;-)

Nos, köszi, hogy felhívtad erre a figyelmem. Bár tavaly épp nem láttam Makacskánál, most neki is megköszöntem, de ugye innen jutottam oda, szóval köszönet a bejegyzésért.
Amúgy idén medvehagymás ecettel kísérleteztem. Próba még nem volt, sőt....még fotózás sem. Pedig már 1 hónapja csücsülnek az üvegben.

Mági írta...

De jó, nagyon szép a "gyógyszeres" üvegben!

Kati írta...

Nincs mit:) Én is kell eltegyek ismét:)

egycsipet írta...

Rita, én köszi! :))

HajniZoli, ha jól emlékszem, Makacska Kati tavaly a tárkonyt mutatta sóval-ecettel elrakva. Ha ez most beválik, legközelebb én is kipróbálom a sós változatot. :)

4Gyerek, új a szöveg. :) Muszáj volt, járt nálam egy "kedves" olvasó, akinek nem sikerült egy receptet értelmeznie az éjszaka közepén és még neki állt feljebb. Neki és a hozzá hasonlóknak szól, talán így megkíméljük egymást. ;))
Medvehagymás nálam tavaly készült, olaj is, és ízlett mindkettő, de végül nem lett olyan kapós, mint a tárkonyos.
Köszönöm, hogy itt jártál! :)

Mági, köszönöm szépen!

Kati, neked külön köszi! :) Nagyon várom az eredményt, kíváncsi vagyok a lestyános ízére. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...