2013. január 7., hétfő

Gyömbérlikőr

Szuper, könnyű likőr, ami még karácsonyra készült és meg kell mondjam, villámgyorsan el is fogyott, annyira, hogy nagyon el sem ért a vendégekhez. :D Mentségünkre szóljon: nem készült nagy mennyiségben (ezt azért utólag bántuk). A megadott adagokkal egyszerre lesz csípős, ugyanakkor édes a likőr. Ehhez azért hozzáfűzném, hogy teljesen nem sikerült megegyeznünk a férjemmel a végeredményt illetően, ugyanis szerinte így lett "pont jó", szerintem viszont lehetne kicsit kevésbé édes, így javaslom, hogy aki határozottabb gyömbérízre hajt, csökkentse a cukormennyiséget. :)
...és bár az ünnepek már elmúltak: küszöbön a bálszezon - na meg a gyömbér ugye nátha ellen is kiváló... ;)


A narancsot alaposan megtisztítom, héját vékonyan lehámozom (lehet reszelni is, de a finom reszelőt nem ajánlom), majd a gyümölcsöt félbevágom és levét kifacsarom egy lábaskába. A narancslevet vízzel egészítem ki a szükséges mennyiségre: ebbe kerülnek a cukrok, a tisztított, vékonyra szeletelt gyömbér, a felhasított vaníliarúd és a kardamom (amit mozsárban előtte megroppantok). A lábast tűzre teszem, a fűszeres-cukros levet felforralom és mérsékelt tűzön gyöngyöztetve 15-20 percig főzöm. A tüzet elzárva hagyom kihűlni a szirupot.
Eközben a narancs héját, a konyakot és a vodkát egy (befőttes) üvegbe teszem. Amikor a gyömbéres szirup kihűlt, azt is hozzáöntöm. Hűvös, sötét helyen (kamra) hagyom érni 2-3 napig. Ezután a likőrt többször átszűröm, végül italos üvegbe töltöm és behűtve kínálom. Türelemmel rendelkező likőrkészítőknek érdemes még 1-2 hétig érni hagyni, de frissen is nagyon finom.

Hozzávalók: 1 nagyobb narancs leve és héja, 350 ml folyadék (ebben benne van a narancs leve is), 150 g kristálycukor (vagy kevesebb), 50 g nádcukor, 60 g tisztított gyömbér, 1 vaníliarúd, 3 szem kardamom, 150 ml konyak, 250 ml vodka.
Ízlésünk szerint ebből a receptből.

6 megjegyzés :

Unknown írta...

Tyűűűű! Nagyon jó lehet, én mindent szeretek ami gyömbéres, igaz nemigen iszom, de hát ha jó a náthára a gyömbér nincs mit tenni. a gyógyulás érdekében ki kell próbálnom :)

egycsipet írta...

Na látod, ez az igazán szuper hozzáállás! :)))

Köszi! :)

Unknown írta...

Én citrommal és mézzel csinálnám.

Marika írta...

Karácsonyra elkészült. Holnap készítem a következőt! Nagyon finom. Köszönöm a receptet!

Marika írta...

Szuper repect! Én alma pálinkával készítem,már sokadjára! Most éppen 6 liter pálinkából 3 családnak! Köszönöm a receptet!

egycsipet írta...

♥ Én köszönöm a visszajelzést Marika! Örülök, hogy bevált a recept nektek is! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...