2013. január 29., kedd

Párnácska

Csörögetésztából készített fánk, töltött vagy töltetlen változatban - én most túrósat sütöttem. A párnácska nevet a formájáról kapta: a tésztát kisebb téglalapokra vagy négyzetekre kell vágni, ezek aztán sütés közben a forró olajban felpuffadnak és párnához hasonló alakot vesznek fel. :)
Finom fánk, amit elvileg sósra is lehet készíteni - én még nem próbáltam úgy, de alkalomadtán megejtem. Mivel ennél a fánknál a formázáson van a hangsúly, aki elkészítené, szerintem egészen nyugodtan használhatja a saját, jól bevált csörögereceptjét is hozzá.


A lisztet a sóval, a tojássárgákkal, citromlével, rummal és zsiradékkal összegyúrom. Ha szükséges (tojás méretétől függ), kevés tejföllel lehet segíteni, hogy könnyebben összeálljon a tészta. Letakarva pihenni hagyom fél-egy órán keresztül, ezalatt összeállítom a tölteléket, amihez a túrót egyszerűen összedolgozom a többi hozzávalóval.


Finoman lisztezett felületen késfoknyi vékonyságúra nyújtom a tésztát. A tészta egyik felére egymástól 2-2 ujjnyi távolságra kis (mokkás-teáskanálnyi) túróhalmokat rakosgatok, a tészta másik felét felvert tojással megkenem és a túróhalmos félre hajtom. A közöket összenyomkodom, majd derelyevágóval felvágom a tésztát. (Töltetlen változatban egyszerűen kinyújtom 1-2 mm-esre a tésztát és kis téglalapokat vágok belőle.) Bő, forró olajban megsütöm a párnácskákat, majd papírtörlőn leitatom az olajat róluk és végül porcukorral megszórom mindkét oldalukat.


Hozzávalók...
...a csörögetésztához:
200 g liszt, csipet só, 4 tojás sárgája, 2 evőkanál citromlé, 1-2 evőkanál rum, diónyi (20 g) vaj, szükség esetén tejföl;
...a túrókrémhez: 130-150 g túró, 1-2 evőkanál vaníliás cukor, fél citrom reszelt héja és 1 teáskanál citromlé, fél felvert tojás (kisebb méretű tojás elég és a másik felét a tészta megkenéséhez kell félretenni).
Forrás: Nagy-Pelle-féle Nagy süteményeskönyv.

6 megjegyzés :

Unknown írta...

De finom lehet! Látszik, nem spóroltad ki a tölteléket :)

Mági írta...

Ó, nyeltem nagyot, már délután is odaát :) most meg itt :)
Szép holnapot :)

HajniZoli írta...

Nagyszerű ötlet csöröge tésztát megtölteni. Kipróbálós! :-)

Pocilakóra várva írta...

Szia,
Már 1 ideje olvasgatlak, és nagyon tetszenek a receptjeid.
Ezt szeretném is kipróbálni.

egycsipet írta...

Köszönöm szépen, aranyosak vagytok! :)
Jónéhány évvel ezelőtt ettem ilyet egy bulin, persze a receptet akkor nem kértem el, így nagyon megörültem, amikor ráakadtam itthon az egyik szakácskönyvben. Érdemes kipróbálni más kedvenc töltelékkel is, én már a sósat is beterveztem. :)

Hankka írta...

A csörögét ugye mindig lekvárral fogyasztjuk, így, párnaként viszont túró is lehet a tölteléke, és szerintem így nagyon fincsi lehet! :) Viszem is a receptet! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...