2013. január 24., csütörtök

Paradicsomos vörös lencse

Finom, egyszerű, és gyorsan elkészíthető, emellett a mostani szürke, csípős időben igazán testet-telket melengető étel. Az állaga tetszőlegesen alakítható: én sűrűre készítem, mint egy főzeléket, de hígabbra, levesesebbre is főzhető.


A lencsét folyó vízben átöblítem, majd felöntöm annyi vízzel, ami ujjnyira ellepi. A hagymát megtisztítom, felaprítom és kevés zsiradékon megpárolom. Ehhez adom a lencsét a vízzel együtt, felforralom és lassú tűzön, lefedve, puhára főzöm. Ha szükséges, közben pótolom a vizet. Amikor már majdnem teljesen puha a lencse, fűszerezem, hozzáadom a konzerv paradicsomot és a paradicsompürét, majd hagyom 2-3 perc alatt összeforrni. Mielőtt elzárnám a tűzhelyet, ha szükséges, még ízesítem.
Szerintem magában is tökéletes, de (lepény)kenyérrel is tálalható.


Hozzávalók: 250 g vörös lencse, 1 kisebb-közepes vöröshagyma, 2-3 evőkanál zsiradék (pl. ghí vagy szőlőmagolaj), 1 doboz aprított paradicsomkonzerv, 3 evőkanál paradicsompüré (80-100 g), 1 teáskanál paprikakrém, és a fűszerek: 1 csapott teáskanál kurkuma, 1 csapott teáskanál curry, 2 teáskanál tandoori masala, chilipehely, bors, leheletnyi reszelt gyömbér.
Az eredeti recept Adele-nál - köszönöm! :)

Nincsenek megjegyzések :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...