2013. január 26., szombat

Rózsafánk

Farsang van, hajrá fánkok! Múlt hétvégén szalagos fánkot sütöttem, most valami gyorsabbra vágytam és a rózsafánkra esett a választásom. Jó ötlet volt, mutatós és finom desszert, a gyerkőcöknek külön élmény volt a formája miatt. :)


A lisztet a porcukorral, sóval, tojásokkal és tejföllel összedolgozom, majd finoman lisztezett deszkán alaposan meggyúrom. Amíg jobban ragad a tészta, mindig egy-egy csipet liszttel megszórom és úgy dolgozok vele, de nem szabad túllisztezni. Addig kell gyúrni, míg hólyagos lesz a tészta - ekkor finoman lisztezem a deszkát és a tészta tetejét, majd egy edénnyel letakarom és pihenni hagyom.


40-50 perc elteltével a tésztát vékonyra nyújtom (késfok vékonyságra, azaz 1-2 mm-esre). 8 centis fánkszaggatóval kiszúrom, a körök szélét körben, több helyen, 1-2 cm-re bevagdosom, majd 3 (vagy 4) darabot egymásra helyezek és a közepüket benyomva egymáshoz "ragasztom" a korongokat. Bő, forró olajba eresztve, félidőben megfordítva, szép aranybarnára sütöm a rózsákat.
A leeső darabokat egyszer érdemes visszagyúrni, ismét pihentetni és azután újra kinyújtani, formázni (...), de a második körből megmaradt tésztát már nem ajánlom újragyúrni, mert utána már nem lesz az igazi.


Gyors és egyszerű: a tésztája finom ropogósra sül - lecsepegtetés után még forrón megszórom porcukorral és nagy adag sárgabaracklekvárral együtt tálalom (ebbe mártogatom a fánkot, de ez opcionális :D).


Hozzávalók kb. 15 fánkhoz: 250 g finomliszt + a gyúráshoz, nyújtáshoz egy kevés, 2 evőkanál (kb. 30 g) porcukor, kicsi só, 2 egész tojás és 2 tojássárgája, 2 evőkanál (kb. 60 g) tejföl, továbbá a tálaláshoz porcukor vagy fahéjas porcukor, sárgabaracklekvár...
Forrás: Nagy-Pelle-féle Nagy süteményeskönyv.

5 megjegyzés :

Unknown írta...

Nagyon finom lehet. Nem csoda hogy a gyerkőcök örűltek neki :)

HajniZoli írta...

Kívánatosak! Ezt a különlegesen szép fánkot az én gyerekeim is díjaznák:-) mentettem is.

Dina írta...

Nagymamám csinált nekem sokszor, nagyon szerettem! :)) Lehet nekiállok! :)

Juci írta...

Ezek a fánkok jó békebeliek!
Nagyon jó ötlet volt nagyobbra szabni, hamarabb is végzel a sütéssel, csak az a hátránya, hogy hamarabb elfogy. Igaz?

egycsipet írta...

Viki, HajniZoli, köszi! :)

Dina, nekem is a mamám jutott az eszembe róla. :))

Juci, ez olyan kis adag, és a gyerkőceim akkora élvezettel falták, hogy szerintem így is-úgy is hamar elfogyott volna. Viszont így tényleg gyorsan elkészül és mutatós ilyen nagynak is. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...