2013. március 24., vasárnap

Fahéjas grízes krémes

Grízes krémes, mézes krémes, mézes zserbó (ezt a nevét mondjuk nem értem, de ez az én bajom) - mind ugyanazt a süteményt takarja. Nálunk legalábbis grízes ez a krémes, igaz, többfelé készítik szimpla lisztes fehér krémmel is, tudjátok olyannal, mint a kozák sapka krémje. Aztán van az a változat, amikor lekvárt tesznek bele, de én úgy nem bírom, így nálam lekvár a közelébe sem mehet ennek a süteménynek. A recept egy változata fent van már a blogon - a jelenlegi a sütő tepsiméretére (nagy családra) van optimalizálva és fahéjas a tésztája...mert a fahéj és a tejbegríz jóbarátok. :)


A tésztához a mézet a vajjal és a cukorral megolvasztom, ezután a többi hozzávalót belekeverve összegyúrom. A sütőt előmelegítem (170 °C), a tésztát három részre osztom és lisztezett deszkán vékony lapokat nyújtok belőlük, amiket a nagytepsi méretére szabok. A leeső széleket újra összegyúrom és kinyújtom egy negyedik lappá (ha nagyon kemény lenne, mikróban lágyítható a tészta). A mézes lapokat a tepsi hátán (sütőpapíron) megsütöm, rácsra csúsztatva kihűtöm.
Amíg sülnek és hűlnek a lapok, megfőzöm a grízes krémet. Ehhez a tejet a vaníliával felforralom, belekeverem a búzadarát, a lisztet és a cukrot, majd sűrűre főzöm. Néhányszor átkeverve hagyom kihűlni. A vajat a porcukorral és egy kortynyi rummal habosra keverem, ezután hozzádolgozom a kihűlt tejbegrízt is, végül három részre osztva rétegezem a lapokkal (a legfelső lap "üresen" marad). A süteményt behűtöm (ha nincs ekkora hely a hűtőben, megteszi egy hideg kamra is), végül csokoládéval vonom be a tetejét (hagyományosan csokimáz simul rá). A csoki dermedése után forró (vízbe mártott) késsel vékony, hosszúkás szeletekre vágom.


Még több mézeslapos sütemény a blogon: Zsuzsi szelet, Vali szelet.

Hozzávalók (a sütő nagytepsijéhez)...
...a tésztához:
750 g liszt, 12 g (2 teáskanál) szódabikarbóna, 3 nagy (!) tojás, 125 g vaj, 200 g méz, 200 g cukor, 8 g (2 teáskanál) őrölt fahéj, csipet só;
...a krémhez: 1,5 l tej, 1 vaníliarúd, 150 g búzadara, 50 g liszt, 50 g cukor, 250 g vaj, rum vagy -aroma ízlés szerint, kb. 150 g porcukor;
...a bevonáshoz: 250-300 g csokoládé, 3-4 evőkanál olaj vagy tetszőleges csokimáz.

18 megjegyzés :

Éva írta...

Nagyon szép guszta! Imádom a grízes sütiket!

HajniZoli írta...

Istenien néz ki!

Unknown írta...

Nagyon finom lehet, ezt aztán tudnánk szeretni :)

Hankka írta...

Mindig megcsodálom a mértani pontosságú süteményszeleteidet, na meg persze a tökéletes csokimázakat! :) Csoda guszta ez a sütid is! :)

Csibe írta...

Olyan nagyon szépséges dolgokat művelsz :))

egycsipet írta...

Lányok, köszönöm szépen, nagyon aranyosak vagytok! :) :*

muszi írta...

Szeretném megkérdezni, hogy a nagy tepsi méret kb. mekkorát takar? Csak azért kérdem, mert a "szokásos" kb. 20×30-as méret már igen kevésnek tűnik, pikk-pakk elfogy, talán ez a mennyiség már kitarthat 2 napig! :D

egycsipet írta...

Bocsi a lassúságért, haza kellett érnem, hogy megmérjem a tepsi fenekét. :D Az én sütőtepsim alján úgy 35-37x28-30 cm-es lapokat lehet sütni, ekörül számolj a mérettel. Ehhez a mérethez mondjuk elég vékonyra és egyenletesre kell nyújtani a lapokat, és az is előfordulhat, hogy nyújtásnál a szélek 1-2 helyen esetleg jobban berepednek és emiatt nem lehet tutin kiegyenesíteni, de ez nem hiszem, hogy eeennyi sütinél nagy gondot okozna. ;)

admin írta...

Ez lesz a következő áldozat. Apum szereti és ezt a fb-on közzétéve a tudtomra is adta burkoltan... :-p
De azért lehet, várok vele karácsonyig. :-D
Szerintem végig kell sütnöm a receptjeidet..., imádom őket! :-)

egycsipet írta...

Bogyó, de drága vagy :) köszönöm szépen! Nagyon örülök, hogy bejönnek a receptjeim. :)
Apud valószínűleg fahéj nélkül ismeri ezt a krémest, majd kérdezz rá nála, mielőtt begyúrod a lapokat és a fahéjat egyszerűen hagyd ki, ha nem szereti. :)

tücsi írta...

Imádom a tökéletes csokimázadat, nekem soha nem sikerül ilyen simára. A mézes sütik a kedvenceim. :)

egycsipet írta...

Köszönöm Tücsi! :))
A mézesek nálunk is nagy kedvencek. ;)

Gáborné írta...

Szia!
Nagyon tetszik, nem csupán a kép, hanem a hozzávalók is, hiszen előnyt élvez a vaj, a csokoládé. Szívesen sütök-főzök, de akkor próbálok minél természetesebb alapanyagokat használni! Húsvétra mindenképp szeretném kipróbálni ezt a receptet, köszi!

egycsipet írta...

Szia, örülök, hogy tetszik a recept! Én is hasonlóan gondolkodom az alapanyagokról és remélem, ha elkészíted, neked is ízleni fog a sütemény. :)
Örömteli készülődést az ünnepekre! :)

Unknown írta...

Szia, ma megsütöttem a lapokat és nekem nagyon keménynek tünnek? Olyan kell legyen és majd a kremtöl megpuhul?

egycsipet írta...

Szia Kinga, igen kemények szoktak lenni, bár azért ennek mértéke a sütéstől is függ, és igen, a krémtől fog bepuhulni. :)
Nem tudom, mennyire lett kemény a lapod, de szerintem nyugodtan töltsd be, egy nap alatt nekem még a legszárazabb lap is vissza szokott puhulni.
Sok sikert!
csipet

Süticsoda Desszertműhely írta...

Szia! Szeretnem megkerdezni a tokeletes csokimaz titkat?! Hogy sikerul ilyen gyonyoruen a tesztara varazsolni? Koszonom elore is a valaszod.

egycsipet írta...

Szia,
a csokit úgy szoktam a sütire csorgatni, hogy minél nagyobb területet fedjen, és egy kenőkés (jó hosszú pengével, az enyém kb. 40 centis) segítségével szétterítem. Ezután még a tepsit/tálcát finoman hozzá szoktam ütögetni a munkapulthoz: néhányszor megemelem az egyik sarkát 4-5 centire és "leejtem" :) a pultra, aztán így tovább minden sarkánál, amíg már elég egyenletesen elterül a csoki. Ez arra is jó, hogy ha esetleg levegőbuborékok lennének benne, akkor ezek ilyenkor feljönnek a tetejére és likvidálni lehet őket.
Ennyi. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...