2010. április 10., szombat

Szepypuszi


Azon gondolkodtam, hogy vajon mit kellene a néhány napja hűtőben pihenő tojásfehérjékkel kezdenem, amikor megláttam szepykénél a kókuszcsókot. Én más recepttel szoktam készíteni, ráadásul már elég régen csináltam utoljára, így megörültem, hogy szepy az orrom alá tolta az egyébként teljesen kézenfekvő megoldást. :)
Köszi, puszi! :)))


A tojásfehérjét egy csipet sóval majdnem teljesen keményre vertem. 2 részletben a porcukrot is hozzáadtam, és tovább dolgoztattam a géppel. Időközben ecetet és vanília eszenciát is csorgattam a fehérjébe. Addig vertem, míg a fehérje fényes, erős habbá vált, és tartós csúcsot lehetett húzni belőle. Ekkor beleforgattam a kókuszreszeléket és a kakaóbabot.

Egy habzsákba téve a habból pici, 1,5-2 cm átmérőjű kis halmokat nyomtam (4 tepsi lett!) és előmelegített, légkeveréses sütőben, 110 °C-on kb. 20-25 percig sütöttem-szárítottam őket. A sütőben töltött idő ízlésfüggő, én úgy is szeretem, ha keményre van szárítva, mint a karácsonyi habkarika, és úgy is nagyon finom, ha csak kérget sütünk rá, de belülről ragacsos-lágy marad.


Hozzávalók: 110 g (pihentetett) tojásfehérje (3 tojásé), kb. 210 g porcukor (1 rész fehérje:2 rész cukor), 1 teáskanál ecet, 2 teáskanál vanília aroma, 5 dkg kókuszreszelék (ennél lehet több), 2-3 dkg aprított kakaóbab (lecserélhető kókuszreszelékre).
Tovább olvasom...

2010. április 9., péntek

Rizspuding

Mmm! Édes, hűs finomság, vékony, roppanós karamellréteggel a tetején.


A tejet tűzhelyre tettem (közepes láng), közben megmostam a rizst és kikapargattam a vanília magjait. Amikor a tej felforrt, beletettem a lecsepegtetett rizst és a vaníliamagokat, majd lassú tűzön, fedő nélkül, időnként átkeverve, addig főztem, míg a rizs megpuhult és szinte minden folyadékot magába szívott. Míg a rizs főtt, a keményítőt csomómentesre kevertem a tejszínnel.
A puhára főtt rizst levettem a tűzről, hozzáadtam egy csipet sót, valamint a cukrot. Belekevertem a keményítős tejszínt és a lángra visszatéve, továbbra is alacsony fokozaton, kevergetve, besűrítettem. Kevergetés közben botmixerrel 2-3 mp alatt kissé összeaprítottam a rizsszemeket - nem akartam teljesen pépesre készíteni. A kész pudingot azonnal szétosztottam a tálkákban (6 db szufléforma), majd behűtöttem.


Tálaláskor a hideg pudingot megszórtam egy nagy csipet cukorral, amit ezután szakácsfáklyával karamellizáltam (a képek a tanúim: gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni! :D). Természetesen ez opcionális, ízlés- és felszerelésfüggő.


Hozzávalók (kb. 4-6 adaghoz): 6 dl tej, 10 dkg (kb. 1,2 dl) rizs, 1/2 rúd vanília kikapart magjai (hüvely nem kell), 2,5 dl habtejszín, 3 nagyon púpos teáskanál (kb. 2 dkg) étkezési keményítő, kb. 10 dkg cukor (úgy jó, ha édes), csipet só, valamint a tálaláshoz még egy kevés cukor.
Tovább olvasom...

Szárazbabfőzelék

Az első. Amíg otthon laktam, az egyik kedvenc főzelékem volt, anyum füstölt hússal együtt főzve készítette. Minden feltét nélkül, csak egy kis kenyérrel ettem, és olyan de olyan finom volt! Már elég régen elköltöztem otthonról és azóta nem ettem ilyen főzeléket, gondoltam megpróbálkozom vele...ééés finom lett. :)


A babot előző este megmostam, majd bő, hideg vízben beáztattam. Én tarkababot használtam, de ízlés kérdése, ki milyet szeret.
Reggel a babot leöblítettem, lecsepegtettem, majd egy megfelelő méretű edénybe szórtam. Hozzáreszeltem a vöröshagymát és a fokhagymát. A húsvéti sonkaléből tettem el (fagyasztottam), ezzel öntöttem fel úgy, hogy kb. egy ujjnyira ellepte a babot. (Ha sonkalevet használunk a főzésnél, akkor annak az íze elég meghatározó, házisonka esetében valószínűleg elég erősen füstös és sós, így érdemes vízzel hígítani. Ha nincs sonkalé, de szeretjük az ízét, egy darabka füstölt hússal együtt főzhetjük, ekkor egyből a feltétünk is adott.) Beledobtam egy babérlevelet és mérsékelt tűzön, nem teljesen lefedve puhára főztem. Főzés közben néha átkevertem, és az elpárolgó folyadékot csapvízzel pótoltam.
Amikor a bab már kellően puha volt, hozzáadtam egy kis tárkonyt és egy csipet majoránnát. Lisztből és olajból világos rántást készítettem, amit a bab főzővizével és tejjel kevertem simára. Hozzákevertem a babhoz, majd tejfölt kevertem el benne. Megkóstoltam, még egy pici sót adtam hozzá és összeforraltam.

Nagyon finom lágyra sütött tükörtojással, vagy akár csak egy kanálka tejföllel a tetején kínálva is.


Belekerült (hozzávetőlegesen): 40 dkg száraz tarkabab, 1 kisebb fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, tárkony, majoránna, 2 evőkanálnyi liszt, olaj, 1 dl tej, 200-220 g tejföl, víz, füstöltsonkalé.
Tovább olvasom...